Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár egy nemrég restaurált 1898-ban készült filmfelvételt hozott nyilvánosságra, amely a feketék egyenjogúsági törekvésének előszele volt.

Thomas Edison 1896-ban készítette el a The Kiss (A csók) filmfelvételt. Az egyik legelső kereskedelmi fogalmomba hozott felvétel volt, amely az akkor népszerű The Widow Jones musical csókjelenetét örökíti meg. Két évvel később egy újabb úttörő filmfelvétel készült, amelyen fekete bőrű színészek játszanak fehérek helyett. A Something Good – Negro Kiss felvétel a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársának, Dino Everett-nek és a Chicago-i Egyetem  Mozi és Média Tudományok professzorának, Allyson Nadia Field erőfeszítéseinek révén újra látható.

SOMETHING GOOD NEGRO KISS 1898 RESTORED

Here is a very early Selig film discovered and restored by USC archivist Dino Everett, and properly identified by University of Chicago scholar Allyson Field. The performers are Saint Suttle and Gertie Brown.

A felvétel eredetét Fieldnek sikerült feltárnia és úgy gondolja a filmtörténeti jelentőségű anyagot William Seling – operett előadó majd később film producer – készítette a Lumiére Cinématographe segítségével. Everett a kamera által létrehozott perforációs jelekből állapította meg a felvétel korát is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fieldnek nem csak a filmkészítőt sikerült beazonosítania, hanem a filmen szereplő előadókat is, Saint Suttle és Gretie Brown személyében. Suttle elegáns öltönyt és csokornyakkendőt viselt, míg Brown díszes ruhát – ezek a kosztümök a korabeli vándor énekesekre voltak jellemzőek[/perfectpullquote]

– árulta el Field.

Mi az, ami igazán figyelemreméltó ebben a felvételben? Akkoriban, amikor a film készült az afro-amerikaiakat fehér színészek alakították feketére festett arccal, és karikatúraként jelenítették meg őket, amely mindenképpen rasszista volt. Akkoriban az amerikai mozik nagyon ellenségesen bántak az afroamerikaiakkal. Ez a felvétel viszont rácáfol erre, hiszen karikatúraszerű ábrázolás helyett az emberség és a szeretet képét sugározza.

Filmtörténeti kuriózum: 108 év után az eredeti Frankenstein újra látható

Már a mozgókép hajnalán is készültek olyan alkotások, amelyek a nézők rémisztgetését célozták meg. Ezek a szörnyfilmek a legelső mozinézők körében is nagy sikert arattak. A klasszikus rémregény a Mary Shelley által írt Frankenstein tucatnyi filmes feldolgozást megért már. Az 1931-es változatot, amelyben Boris Karloff játszotta a szörnyet megelőzte egy korábbi feldolgozás is.

A felvétel elég nagy visszhangot keltett, hiszen ezen a héten került beiktatásra Kongresszusi Könyvtárban, amely a világ egyik legnagyobb könyvtára. Seling, Suttle és Brown biztosan tudták, hogy valami új dolgot készítenek. De vajon tudatában voltak, hogy mindezzel történelmet is írnak?

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.