Egy 1898-as filmfelvétel került nyilvánosságra, amiben először látható színes bőrűek csókolózása

Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár egy nemrég restaurált 1898-ban készült filmfelvételt hozott nyilvánosságra, amely a feketék egyenjogúsági törekvésének előszele volt.

Thomas Edison 1896-ban készítette el a The Kiss (A csók) filmfelvételt. Az egyik legelső kereskedelmi fogalmomba hozott felvétel volt, amely az akkor népszerű The Widow Jones musical csókjelenetét örökíti meg. Két évvel később egy újabb úttörő filmfelvétel készült, amelyen fekete bőrű színészek játszanak fehérek helyett. A Something Good – Negro Kiss felvétel a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársának, Dino Everett-nek és a Chicago-i Egyetem  Mozi és Média Tudományok professzorának, Allyson Nadia Field erőfeszítéseinek révén újra látható.

SOMETHING GOOD NEGRO KISS 1898 RESTORED

Here is a very early Selig film discovered and restored by USC archivist Dino Everett, and properly identified by University of Chicago scholar Allyson Field. The performers are Saint Suttle and Gertie Brown.

A felvétel eredetét Fieldnek sikerült feltárnia és úgy gondolja a filmtörténeti jelentőségű anyagot William Seling – operett előadó majd később film producer – készítette a Lumiére Cinématographe segítségével. Everett a kamera által létrehozott perforációs jelekből állapította meg a felvétel korát is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fieldnek nem csak a filmkészítőt sikerült beazonosítania, hanem a filmen szereplő előadókat is, Saint Suttle és Gretie Brown személyében. Suttle elegáns öltönyt és csokornyakkendőt viselt, míg Brown díszes ruhát – ezek a kosztümök a korabeli vándor énekesekre voltak jellemzőek[/perfectpullquote]

– árulta el Field.

Mi az, ami igazán figyelemreméltó ebben a felvételben? Akkoriban, amikor a film készült az afro-amerikaiakat fehér színészek alakították feketére festett arccal, és karikatúraként jelenítették meg őket, amely mindenképpen rasszista volt. Akkoriban az amerikai mozik nagyon ellenségesen bántak az afroamerikaiakkal. Ez a felvétel viszont rácáfol erre, hiszen karikatúraszerű ábrázolás helyett az emberség és a szeretet képét sugározza.

Filmtörténeti kuriózum: 108 év után az eredeti Frankenstein újra látható

Már a mozgókép hajnalán is készültek olyan alkotások, amelyek a nézők rémisztgetését célozták meg. Ezek a szörnyfilmek a legelső mozinézők körében is nagy sikert arattak. A klasszikus rémregény a Mary Shelley által írt Frankenstein tucatnyi filmes feldolgozást megért már. Az 1931-es változatot, amelyben Boris Karloff játszotta a szörnyet megelőzte egy korábbi feldolgozás is.

A felvétel elég nagy visszhangot keltett, hiszen ezen a héten került beiktatásra Kongresszusi Könyvtárban, amely a világ egyik legnagyobb könyvtára. Seling, Suttle és Brown biztosan tudták, hogy valami új dolgot készítenek. De vajon tudatában voltak, hogy mindezzel történelmet is írnak?


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból