Fekete komédia, sztárszínésznő és mesterkurzus a Finn Filmnapokon

Díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket tűznek műsorra az idei Finn Filmnapokon február 6. és 10. között Budapesten a Toldi moziban.

A nyolcadik Finn Filmnapok sorozata Jukka Vidgren és Juuso Laatio rendező Heavy Túra című vígjátékával veszi kezdetét, főszerepben az Impaled Rektum metálbandával. A vetítés után a rendezőkkel és a zenekar énekesével tartanak beszélgetést.

finnish filmdays 2019 facebook event cover 1920x1080 1 1
Finn Filmnapok 2019 / Kép: Finnagora

A fesztivál második napján az Antti-Heikki Pesonen rendezte Fejjel előre című fekete komédiát tűzik műsorra. A 2014-es alkotás Helsinki elővárosaiban játszódik, a történet hiányzó fogakról, furcsa barátokról, titkos álmokról és rég elmúlt szerelemről szól. A vetítés után a film főszereplőjével, Armi Toivanennel, Finnország egyik legkedveltebb színésznőjével beszélgethetnek az érdeklődők.

armi toivanen mtvuutiset
Armi Toivanen színésznő Finnország kedvence / Kép: MTVuutiset

A házsártos című 2014-es film folytatását láthatja a közönség a harmadik napon A házsártos 2. – A jobb napok címmel, Tiina Lymi rendezésében. A fekete komédiában Házsártos a felesége temetése után saját koporsója készítésébe fog, amikor hirtelen betoppan hozzá az unokája. A lány beköltözik, és ezzel a vén, zsörtölődő férfi új kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni.

A Finn Nemzeti Színház bemutatja: just filming a Trafóban

A just filming egy férfi és nő találkozási kísérlete másfél órában. A férfi észt, a nő magyar, közös gyökerük a posztszovjet időszak, beszélt nyelvük pedig inkább a film, mint a tört angol. Amikor a broken english már nem volt elég arra, hogy elég cizelláltan fejezzük ki magunkat, elkezdtünk filmekkel kommunikálni.

Ugyanazon a napon vetítik még a nemzetközileg legelismertebb finn rendező, Klaus Härö Az utolsó jófogás című alkotását, amelyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A film betekintést ad a műkincsvásárlás különös világába. A negyedik napon Virpi Suutari Vállalkozó című dokumentumfilmjét láthatja a közönség. A 2018-ban készült alkotás két, merőben ellentétes finn céget mutat be. Később A hegedűs című drámát tűzik műsorra Paavo Westerberg rendezésében, majd Simo Halinen A fordulópont című filmjét vetítik.

KÄÄNTÖPISTE-elokuvan virallinen traileri – Elokuvateattereissa 2.3.2018

Euroopan halki vaeltanut Francis (David Nzinga) pakenee junalla Helsingistä pohjoiseen. Sattuma ajaa hänet samoille raiteille maailman kovettaman Jeren (Samu…

Az utolsó nap kínálata délután egy rövidfilm-válogatással indul, majd az első finn burleszksztárról készült dokumentumfilmet, a Full of Love – Jégről pattant című alkotást mutatják be Iina Terho rendezésében. Zárófilmként pedig Inari Niemi rendező megható alkotását, a Csodaországot vetítik.

armi1
Armi Toivanen színésznő Magyarországra látogat a Finn Filmnapok alkalmából/ Kép: MTVuutiset

Az érdeklődőket a nyitónapon mozgó szaunával, másnap finn metálkoncerttel várják a szervezők. Február 8-án a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Anna Heinämaa forgatókönyvíró tart mesterkurzust, február 9-én pedig a Toldi moziban kerekasztal-beszélgetést szerveznek a kreatív csapatmunka erejéről Paavo Westerberg rendező, Armi Toivonen színésznő és Anna Heinämaa részvételével.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2019. február 6-10.

Helyszín: Toldi Mozi, Budapest

Jegy: 2019. január 31-től kaphatók

Jegyigénylés: ITT


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból