Követem Events Fekete komédia, sztárszínésznő és mesterkurzus a Finn Filmnapokon

Fekete komédia, sztárszínésznő és mesterkurzus a Finn Filmnapokon

Promóció

Díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket tűznek műsorra az idei Finn Filmnapokon február 6. és 10. között Budapesten a Toldi moziban.

Promóció
- Advertisement -

A nyolcadik Finn Filmnapok sorozata Jukka Vidgren és Juuso Laatio rendező Heavy Túra című vígjátékával veszi kezdetét, főszerepben az Impaled Rektum metálbandával. A vetítés után a rendezőkkel és a zenekar énekesével tartanak beszélgetést.

Finn Filmnapok 2019 / Kép: Finnagora

A fesztivál második napján az Antti-Heikki Pesonen rendezte Fejjel előre című fekete komédiát tűzik műsorra. A 2014-es alkotás Helsinki elővárosaiban játszódik, a történet hiányzó fogakról, furcsa barátokról, titkos álmokról és rég elmúlt szerelemről szól. A vetítés után a film főszereplőjével, Armi Toivanennel, Finnország egyik legkedveltebb színésznőjével beszélgethetnek az érdeklődők.

Armi Toivanen színésznő Finnország kedvence / Kép: MTVuutiset

A házsártos című 2014-es film folytatását láthatja a közönség a harmadik napon A házsártos 2. – A jobb napok címmel, Tiina Lymi rendezésében. A fekete komédiában Házsártos a felesége temetése után saját koporsója készítésébe fog, amikor hirtelen betoppan hozzá az unokája. A lány beköltözik, és ezzel a vén, zsörtölődő férfi új kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni.

A Finn Nemzeti Színház bemutatja: just filming a Trafóban

A just filming egy férfi és nő találkozási kísérlete másfél órában. A férfi észt, a nő magyar, közös gyökerük a posztszovjet időszak, beszélt nyelvük pedig inkább a film, mint a tört angol. Amikor a broken english már nem volt elég arra, hogy elég cizelláltan fejezzük ki magunkat, elkezdtünk filmekkel kommunikálni.

Ugyanazon a napon vetítik még a nemzetközileg legelismertebb finn rendező, Klaus Härö Az utolsó jófogás című alkotását, amelyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A film betekintést ad a műkincsvásárlás különös világába. A negyedik napon Virpi Suutari Vállalkozó című dokumentumfilmjét láthatja a közönség. A 2018-ban készült alkotás két, merőben ellentétes finn céget mutat be. Később A hegedűs című drámát tűzik műsorra Paavo Westerberg rendezésében, majd Simo Halinen A fordulópont című filmjét vetítik.

KÄÄNTÖPISTE-elokuvan virallinen traileri – Elokuvateattereissa 2.3.2018

Euroopan halki vaeltanut Francis (David Nzinga) pakenee junalla Helsingistä pohjoiseen. Sattuma ajaa hänet samoille raiteille maailman kovettaman Jeren (Samuli Vauramo) sekä omaa pakomatkaansa tekevän Veran (Laura Birn) kanssa. Pohjoisen lumiseen kaupunkiin sijoittuva tiheätunnelmainen Kääntöpiste kertoo hyvää tarkoittavien ihmisten ratkaisevista valinnoista, joiden seurauksia kukaan ei voi hallita.

Az utolsó nap kínálata délután egy rövidfilm-válogatással indul, majd az első finn burleszksztárról készült dokumentumfilmet, a Full of Love – Jégről pattant című alkotást mutatják be Iina Terho rendezésében. Zárófilmként pedig Inari Niemi rendező megható alkotását, a Csodaországot vetítik.

Armi Toivanen színésznő Magyarországra látogat a Finn Filmnapok alkalmából/ Kép: MTVuutiset

Az érdeklődőket a nyitónapon mozgó szaunával, másnap finn metálkoncerttel várják a szervezők. Február 8-án a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Anna Heinämaa forgatókönyvíró tart mesterkurzust, február 9-én pedig a Toldi moziban kerekasztal-beszélgetést szerveznek a kreatív csapatmunka erejéről Paavo Westerberg rendező, Armi Toivonen színésznő és Anna Heinämaa részvételével.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2019. február 6-10.

Helyszín: Toldi Mozi, Budapest

Jegy: 2019. január 31-től kaphatók

Jegyigénylés: ITT

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3