A gyilkosság estéjén egy 16. születésnapot ünnepeltek együtt Helsinki Koskela nevű negyedében, és mindannyian ittak alkoholt is.

12 év börtönt kértek rájuk

Tíz, kilenc és nyolc év börtönre ítéltek három fiatalt egy 16 éves fiú 2020-as meggyilkolása miatt Finnországban, írja a BBC. A rendőrség tavaly decemberben brutálisnak nevezte, ahogy összeverték áldozatukat, aki aztán belehalt sérüléseibe. Mindhárman fellebbezhetnek az ítélet ellen.

A gyilkosság estéjén egy 16. születésnapot ünnepeltek együtt Helsinki Koskela nevű negyedében, és mindannyian ittak alkoholt is. A rendőrök szerint a támadók el is tervezték, hogy leitatják az áldozatukat.
A 2004-ben született támadók elismerték, hogy megverték a 16 éves fiút, de a gyilkosságot tagadták. A védelem azzal érvelt, hogy nem akarták megölni áldozatukat, és nem hitték, hogy belehal a verésbe, ezért legfeljebb négy év börtönt próbáltak elérni.
Az ügyészek viszont 12 év börtönt kértek rájuk, miután a vádirat szerint halála előtt négy órán át is bántalmazhatták az áldozatot.

Rablással is vádolják a fiatalokat

A rendőrség szerint a fiatalt aztán ott hagyták a helyszínen eszméletlen állapotban a pénteki estén, és egész hétvégén egyikük sem értesítette a hatóságokat. A fiatal holttestét végül hétfőn találták meg építkezésen dolgozó munkások, nem messze egy kórháztól.
Marko Forss, a helsinki rendőrség nyomozója akkoriban különösen kegyetlennek és brutálisnak nevezte a támadást. Szerinte a három fiatal úgy hagyta el a helyszínt, hogy tisztában kellett lenniük az áldozatuk állapotával.
A támadókat azután tartóztatták le, hogy egyikük édesanyja értesítette a rendőrséget. Közülük a legidősebbet ítélték 10 év börtönre, a rendőrök szerint ő volt a legerőszakosabb az áldozattal.
A három fiatalt a támadással összefüggésben rablással is vádolják, és ebben az ügyben van egy negyedik vádlott is.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet