Követem Events Eltérő gondolkodásmódok, amelyek a művészek praxisáról többet is elárulhatnak...

Eltérő gondolkodásmódok, amelyek a művészek praxisáról többet is elárulhatnak – Bemutatkoznak az FKSE új tagjai

Promóció

Az FKSE 2017 végén, decemberben még a megszűnés szélére került. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és új tagokkal bővült. Következő kiállításuk, a kraft, werk az ő munkájukat veszi górcső alá.

Megszűnéstől az új tagokig

Promóció
- Advertisement -

“A hozzávetőleg 500 fős tagságú, közel 60 éve létező jelentős kulturális egyesületet a jelenlegi kulturális körülmények között a megszűnés veszélyezteti” – írta még az FKSE sajtóközleményében, 2017 végén.

Az FKSE Művésznek mentem, idegen lettem című kiállítása, 2018, 11. 22. / Fotó: Az FKSE hivatalos Facebook-oldala

Az FKSE a progresszív művészeti törekvések támogatásában élen járó egyik legfontosabb független képzőművészeti szervezet. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) a magyar művészeti élet meghatározó tagjai előtt sem ismeretlen, hiszen a legtöbben itt kezdték pályafutásukat. A nonprofit tevékenységet folytató egyesület nem pusztán a fiatal alkotók láthatóságát mozdítja elő, hanem egy tágabb szellemi közösséget is jelent az alternatív kulturális színtér egészének.

Mint kiemelte sajtóközleményében az FKSE:

Tekintettel a független, szakmai szervezetek számára egyre kedvezőtlenebbé váló kultúrpolitikai légkörre, a sok évtizedes múltra visszatekintő egyesület mára a megszűnés küszöbén áll. 

Azonban azóta új erőre kapott a Fiatal Képzőművészek Stúdiója, és új tagokkal bővülnek.

kraft, werk

Az FKSE új tagjai, akiket 2018-ban vettek fel, olyan bemutatkozó kiállítást hoznak létre, amelyben nem a már elkészült munkák kerülnek a középpontba. A kraft, werk kiállítás a munkafolyamatokra, alkotói fázisokra helyezi a hangsúlyt, arra hogyan is épül fel egy adott projekt.

A kiállításon többnyire a kész művek helyett a tervek, ötletek, vázlatok, eltérő gondolkodásmódok kerülnének előtérbe.

Érthető ez alatt egy épp aktuálisan zajló kutatás és tervezés kezdetétől a legutóbbi munka hátteréig vagy akár végeredményéig.

kraft, werk, az FKSE új tagjainak kiállítása / Fotó: Az esemény hivatalos Facebook-oldala

A kiállítás célja, hogy a különféle alkotói folyamatok és művészi gondolkodásmódok bemutatásán keresztül adjon képet az FKSE legújabb tagjairól, amely akár többet is elárulhat egy-egy művész praxisáról mint egy elkészült, lezárt munka.

Fazekas Levente: A csajod legyen gyönyörű, a művészetnek nem feladata, hogy szép legyen

ContextUs: A közelmúltban nyílt meg az idei harmadik kiállításod. Az előtte megrendezett két tárlat a Szimplapokol és a Duplapokol nevet viselte, ez utóbbi pedig Menekülés a mennyországból címen fut. Volt egy előzménykiállítás Elveszett Purgatórium címen, amit Százhalombattán szerveztem, mondhatni az volt a próbakiállítás. A Kulturális Központ Lépcső Galériájában, amit László Bandy képzőművész vezet.

A vázlatokhoz, tervekhez, alakuló projekthez hasonló a mindig változó, bővülő portfólió műfaja is. Így a kiállítás záróeseményeként egy nyilvános portfóliókonzultációt szerveznek, ahol bárkinek lehetősége lesz egy “villámrandi” keretében a művészekkel beszélgetni.

Résztvevők: Bán András, Bilak Krystyna, Biró Dávid, Bubla Éva, Fusz Mátyás, Gallov Péter, Hajdu Levente, Horváth Villő, Kazi Roland, Lázár Dóri, Monhor Viktória, Martinkó Márk, Poór Dorottya, Regős Benedek, Szabó Menyhért, Teplán Nóra, Tettamanti Ádám, Thury Lili, Tillmann Hanna, Várnai Ágnes.

Facebook-esemény: ITT

Kiállításmegnyitó: 2019. január 16-a, szerda, 20 óra, a kiállítás február 8-ig tekinthető meg

Helyszín: FKSE, Budapest

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3