Az FKSE 2017 végén, decemberben még a megszűnés szélére került. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és új tagokkal bővült. Következő kiállításuk, a kraft, werk az ő munkájukat veszi górcső alá.

Megszűnéstől az új tagokig

“A hozzávetőleg 500 fős tagságú, közel 60 éve létező jelentős kulturális egyesületet a jelenlegi kulturális körülmények között a megszűnés veszélyezteti” – írta még az FKSE sajtóközleményében, 2017 végén.

46845393 946192905572301 4946065100915081216 O
Az Fkse Művésznek Mentem, Idegen Lettem Című Kiállítása, 2018, 11. 22. / Fotó: Az Fkse Hivatalos Facebook-Oldala

Az FKSE a progresszív művészeti törekvések támogatásában élen járó egyik legfontosabb független képzőművészeti szervezet. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) a magyar művészeti élet meghatározó tagjai előtt sem ismeretlen, hiszen a legtöbben itt kezdték pályafutásukat. A nonprofit tevékenységet folytató egyesület nem pusztán a fiatal alkotók láthatóságát mozdítja elő, hanem egy tágabb szellemi közösséget is jelent az alternatív kulturális színtér egészének.

Mint kiemelte sajtóközleményében az FKSE:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tekintettel a független, szakmai szervezetek számára egyre kedvezőtlenebbé váló kultúrpolitikai légkörre, a sok évtizedes múltra visszatekintő egyesület mára a megszűnés küszöbén áll. [/perfectpullquote]

Azonban azóta új erőre kapott a Fiatal Képzőművészek Stúdiója, és új tagokkal bővülnek.

kraft, werk

Az FKSE új tagjai, akiket 2018-ban vettek fel, olyan bemutatkozó kiállítást hoznak létre, amelyben nem a már elkészült munkák kerülnek a középpontba. A kraft, werk kiállítás a munkafolyamatokra, alkotói fázisokra helyezi a hangsúlyt, arra hogyan is épül fel egy adott projekt.

A kiállításon többnyire a kész művek helyett a tervek, ötletek, vázlatok, eltérő gondolkodásmódok kerülnének előtérbe.

Érthető ez alatt egy épp aktuálisan zajló kutatás és tervezés kezdetétől a legutóbbi munka hátteréig vagy akár végeredményéig.

49836900 974666699391588 1331932498803818496 O
Kraft, Werk, Az Fkse Új Tagjainak Kiállítása / Fotó: Az Esemény Hivatalos Facebook-Oldala

A kiállítás célja, hogy a különféle alkotói folyamatok és művészi gondolkodásmódok bemutatásán keresztül adjon képet az FKSE legújabb tagjairól, amely akár többet is elárulhat egy-egy művész praxisáról mint egy elkészült, lezárt munka.

Fazekas Levente: A csajod legyen gyönyörű, a művészetnek nem feladata, hogy szép legyen

ContextUs: A közelmúltban nyílt meg az idei harmadik kiállításod. Az előtte megrendezett két tárlat a Szimplapokol és a Duplapokol nevet viselte, ez utóbbi pedig Menekülés a mennyországból címen fut. Volt egy előzménykiállítás Elveszett Purgatórium címen, amit Százhalombattán szerveztem, mondhatni az volt a próbakiállítás. A Kulturális Központ Lépcső Galériájában, amit László Bandy képzőművész vezet.

A vázlatokhoz, tervekhez, alakuló projekthez hasonló a mindig változó, bővülő portfólió műfaja is. Így a kiállítás záróeseményeként egy nyilvános portfóliókonzultációt szerveznek, ahol bárkinek lehetősége lesz egy “villámrandi” keretében a művészekkel beszélgetni.

Résztvevők: Bán András, Bilak Krystyna, Biró Dávid, Bubla Éva, Fusz Mátyás, Gallov Péter, Hajdu Levente, Horváth Villő, Kazi Roland, Lázár Dóri, Monhor Viktória, Martinkó Márk, Poór Dorottya, Regős Benedek, Szabó Menyhért, Teplán Nóra, Tettamanti Ádám, Thury Lili, Tillmann Hanna, Várnai Ágnes.

Facebook-esemény: ITT

Kiállításmegnyitó: 2019. január 16-a, szerda, 20 óra, a kiállítás február 8-ig tekinthető meg

Helyszín: FKSE, Budapest

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.