A 20 és 64 év közötti felnőttek 92% -ának volt fogszuvasodása a maradandó fogakban. Úgy hangozhat, mint amit nem tudunk elkerülni. Ha azonban folyamatosan betartjuk a megfelelő szakmai tanácsokat, megmenthetjük fogainkat, vagy legalább meghosszabbíthatjuk egészséges életüket.

A Bright Side összeállított egy listát azokkal a tippekkel, amikkel tovább megőrizhetjük a fogaink egészségét. 

1. Igyál kávét és teát tejjel

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak
A kávé nagyon savas ital lehet, különösen ha feketén fogyasztják. Ha minden nap iszod, fogaid elvékonyodhatnak. Ráadásul a feketekávé elszínezi a fogakat, mert tanninokat tartalmaz.
Megoldásként igyál kávét tejjel. Ugyanez vonatkozik a fekete teára is.

2. Ne moss fogat azonnal tea vagy kávé elfogyasztása után

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak .2
A szakértők azt mondják, hogy a legjobb, ha nem keverjük össze a fogkrémet és a kávét. Jobb 30 perccel kávézás előtt fogat mosni. Ha ezt követően szeretnéd megtenni, várj legalább 1 órát. A kávé és a tea savas összetételük miatt lebontja a fogzománcot.
A legjobb, ha ezt a szabályt nem csak ivás, hanem étkezés után is betartod.

3. Étkezés után igyál fluoridos vizet

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak .3
A nyálnak fontos szerepe van a fogaink egészségének megőrzésében. A kávé és az étel csökkenti a nyáltermelést. Étkezés után igyál több vizet – a legjobb, ha a víz fluoridot tartalmaz. Ez megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását és erősíti a fogakat.

4. Szerezz be ideiglenes fogászati ​​tömítőanyagokat

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak .4
A tömítőanyagok hatékonyan akadályozzák meg a fogszuvasodást pontosan a rágófogak harapási felületén. Ezek a területek megtelhetnek élelmiszer-részecskékkel, és nehéz lehet eltávolítani egy fogkefével. Ebben az esetben a tömítőanyagok megmenthetnek. Fordulj fogorvosodhoz, ha fogtömítésre van szükséged.

5. Fogmosás előtt használj fogselymet

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak .5
A rendszeres fogselyem használata a lepedék eltávolításával is csökkentheti a rossz leheletet és bizonyos betegségek megjelenését. A szakemberek azt javasolják, hogy közvetlenül fogmosás előtt használj fogselymet, de utána már ne.

6. Használd a fogselymet ugyanúgy, minden nap

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak .6
Tartsd be a hagyományos mintát a fogselyem használatánál. Kezdd a felső fogaiddal, és haladj balról jobbra. Miután befejezted a felső fogsort, ismételd meg ugyanezt az alsón balról jobbra.

7. Rágj rágógumit legfeljebb 20 percig

Fogapolas.feher .Egeszseges.fogak .7
Mindig jobb, ha közvetlenül evés után rágsz egy darab rágógumit, de az mindig legyen cukormentes. Rágd akár 20 percig, hogy fokozd a nyáláramlást és kivond a savat étkezés után.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.