Follow The Flow: „Ki kell írni magunkból a frusztrációt”

Sokszor nem kell több, mint megtalálni a megfelelő embereket, akikkel ha együtt dolgozunk, minden működik. Úgy tűnik, ez történhetett a Follow The Flow zenekar tagjaival is. Hiszen sorra születnek az új dalok, készülnek a videók és gyűlnek az elismerések is. De mennyire maradhat valami őszinte, ha a képletbe belekerül a megfelelés?

ContextUs: Hogy vagytok, kipihentétek a feszített tempójú fesztiválszezont? 

Fura Csé: Még nem sikerült teljesen kipihennünk magunkat, de rajta vagyunk. Több mint száz koncertünk volt az évben, nehéz egy nyugodtabb tempóra visszaállni.

A zenekar / Fotó: Rakó Alex

BLR: Nagyon élvezzük a turnézást és a koncerteket, rengeteg adrenalint és energiát adnak a fellépések. De szükségünk van egy kis pihenésre és, hogy jobban odafigyeljünk magunkra is, jól fog jönni egy kis kikapcsolódás.

ContextUs: Vincze Gergely alias BLR, Molnár Csaba alias Fura Csé és Szakács Gergő felállásban működtök most. Kinek köszönheti a végső formációt a Follow The Flow?

F. Cs.: Amikor 2018-ban új énekest kerestünk a formációhoz, Gergő nevén kívül nem is merült fel másé.

BLR: Tetszett, ahogy Geri gondolkodott a számainkról.

Elküldte néhány korábbi Follow The Flow-dal fel- vagy átdolgozását, amelyek nagyon megfogtak. Rögtön tudtuk, ez egy jó meccs lesz.

ContextUs: A zenekar két rapperből és Gergőből áll, akiről – ha nem tévedünk – nem mondható el, hogy az említett műfaj közel áll hozzá. Ettől függetlenül megvan az összhang közöttetek?

Szakács Gergő: Abszolút közel áll hozzám a rap, ez volt az első zenei stílus, amit magamtól kezdtem el hallgatni.

BLR: Egy klasszikust idézve: „I’m not a rapper, I’m a singer with a flow.”

ContextUs: Mindenkinek van szóló projektje. A Follow The Flow sideprojekt vagy abszolút prioritást élvez a többivel szemben?

F. Cs.: A Follow The Flow prioritást élvez számunkra. Annyira intenzív volt az elmúlt két év és annyit köszönhetünk ennek a formációnak, hogy ez nem is lehet másképp!

Koncerten a flow / Fotó: A zenekar Facebook-oldala

BLR: Nem zárkózunk el a szóló projektektől, de most valóban a Follow The Flow-n van a hangsúly.

Sz. G.: Én próbálok azért időt fordítani a szólókarrieremre is. Készülőben van négy új számom is.

ContextUs: Mit lehet tudni ezen dalokról, Gergő?

Sz. G.: Sok minden történt az elmúlt fél évben.

Ezeket az eseményeket dolgoztam fel. Többféle stílusban és témában írok. A dalok között nagy kontraszt van, és ez a hangulatukban is megmutatkozik.

ContextUs: Kivétel nélkül magyar nyelven írjátok a dalokat. A médiatörvény szerint az tekinthető magyar zenei műnek, amelynek a szövege magyar nyelven íródott. Ez a tény befolyásol benneteket a szövegírásban?

BLR: Nem gondolom, hogy befolyásolna. Ennél egyszerűbb indokról van szó: magyarul tudunk a legjobban.

F. Cs.: Magyar az anyanyelvünk, számunkra nem is merül fel, hogy más nyelven írjunk dalokat.

Sz. G.: Én sem tudnám ugyanolyan választékosan vagy színesen kifejezni magam egy másik nyelven, mint magyarul.

ContextUs: Ez azt jelenti akkor, hogy egyáltalán nem várható a jövőben angol nyelvű dal?

BLR: Soha ne mondd, hogy soha! De nem, nem valószínű.

ContextUs: A Nem tudja senki című dalotok a YouTube-on elképesztő nézettségi adatokat produkál.  Ez annak köszönhető, hogy a dalszövegeiteket saját élmény inspirálja, amelyeket őszintén ki is mondotok?

BLR: A Nem tudja senki sikere minket is meglepett, egyben nagyon jól is esett. Az a dal volt az első igazi közös szerzeményünk. Hatalmas népszerűsége pedig a lehető legjobb visszajelzés volt arra, hogy jó úton haladunk.

2019-ben négy új kategóriát hoztak létre a Petőfi Zenei Díj keretében

A Petőfi Rádió, a VOLT Produkció és az M2 Petőfi TV közös díjának átadóján a showműsorban fellép Pápai Joci, a Halott Pénz, a hiperkarma, az AWS, a USNK, az Acoustic Planet, a Useme és a francia Ofenbach.

Sz.G.: Csak úgy tudunk hitelesek maradni magunk és mások számára is, ha őszintén írunk olyan témákról, amelyek minket foglalkoztatnak. Ez válhatott egyértelművé a Nem tudja senkivel és reméljük, azóta az összes többi számunkkal is.

ContextUs: Az említett dalhoz is készült klip, ami még májusban jelent meg. Egyre inkább megfigyelhető az új előadók körében az a jelenség, hogy tudatosan a YouTube-ra készítenek slágereket. Emiatt rendszeresen adnak ki új videóklipeket. Ez áll amögött, hogy igen rövid időszakonként készítetek és osztotok meg egy dalhoz tartozó klipet?

F. Cs.: Ez 2019 tempója már. A folyamatos tartalomgyártás minden iparágban fontos, a zeneiparban pláne.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

BLR: Mára elvárássá vált a hallgatók részéről is a folyamatos megjelenés, ráadásul képi világgal együtt. Ennek próbálunk megfelelni mi is.

ContextUs: És ez persze azt is eredményezi, hogy a YouTube-tól is kaptok gázsit. Eláruljátok, magas-e a YouTube-bevétel?

F. Cs.: Az, hogy mi magas, relatív. A videóink népszerűek a felületen, ez pedig meglátszik a bevételünkön is.

ContextUs: És mi a helyzet a kényszerrel? A YouTube-közeg – leginkább a Z és Y generáció – szokása általában befolyással van a dalszövegekre, mint amilyen akár egy-egy trendi szókapcsolat, kifejezés átültetése egy-egy sorba. Ez rátok is igaz?

Sz. G.: Ez egy jó kérdés. Ez sem tudatos. Nincs kifejezetten egy célközönségünk. Nem a fiataloknak írunk dalokat, hanem mindenkinek.

Follow the Flow / Fotó: A zenekar Facebook-oldala

ContextUs: A legutóbbi dalotok Csak nélküled élem túl címen jelent meg. Készült hozzá klip is. Mi volt a fő ihletforrás?

F. Cs.: Próbálunk egyedi ötletekkel dolgozni, a Csak nélküled élem túl mögött az volt a koncepció, hogy egy olyan szerelmes számot írjunk, ami valójában nem az.

Értelmezhető egy vergődő, egészségtelen kapcsolatról szóló dalként, valamint a föld és az emberiség romboló kapcsolataként is.

BLR: Azért írtuk meg ezt a dalt, mert mindannyiunkat foglalkoztat a környezetünk és a jövőnk. Úgy éreztük, hogy ki kell írnunk magunkból ezt a frusztrációt.

Sz. G.: Oda kell figyelnünk magunkra és egymásra is. Mi tényleg hisszük, hogy már néhány apró változtatással a mindennapi rutinunkban változást érhetünk el.

ContextUs: A sok munkának köszönhetően telt házas koncertek, erős nézettség kíséri utatokat. A közönség pozitív visszacsatolása mellett szakmai elismeréseket is kaptok.  Tesztek különbséget a kettő között, van, amelyiket fontosabbnak gondoljátok?

Sz. G.: Mi mindennek nagyon örülünk természetesen, de a közönség elismerése mindennél fontosabb.

F. Cs.: Igen, egyértelműen a közönségé. De közben pedig kevés a kézzel fogható elismerés, és ebből a szempontból jól jönnek a szakmai elismerések is.

Ismét játszósban / Fotó: Rakó Alex

BLR: Meg hát presztízs!

ContextUs: A Nemzeti Kulturális Alap pályázatokkal igyekszik sok hazai előadót támogatni. Ti is pályáztatok már az említett intézménynél?

Sz. G.: Igen, pályáztunk náluk mi is.

CV

A Follow The Flow zenekar 2018-ban nyerte el végleges formáját, amikor Szakács Gergő csatlakozott Fura Cséhez és BLR-hez. A Nem tudja senki című slágerükkel azonnal berobbantak a köztudatba. Megalakulásuk évében hazavihették a Petőfi Zenei Díj – Év felfedezettje díjat. Ugyanennek az évnek a novemberében őket választotta a közönség, hogy képviseljék Magyarországot Bilbaóban az MTV EMA díjátadó gáláján. Egy évvel később, 2019 elején Fonogram-díjra jelölték őket. Az Év hazai modern pop-rock albuma vagy felvétele, illetve az Év Felfedezettje kategóriákban is. Idén jelent meg első nagylemezük Nem tudja senki címmel. Az album néhány hónap leforgása alatt elérte az aranylemez státuszt.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból