Olaszországban, New Yorkban és Hollandiában is éhező családok megsegítésére gyűjtenek a művészek.

Hollandiában is élnek éhezők

A koronavírus-járvány borzasztó szociális és gazdasági válságot hoz magával, ami a leginkább a tartalékokkal, bejelentett munkahellyel nem rendelkező, legkiszolgáltatottabb rétegeket sújtja.

Selfportrait In Mojave Desert Sanja Marusic
Selfportrait In Mojave Desert / Fotó: Sanja Marusic

Az őket támogató civil szféra megsegítésére is szükség van, hiszen ezek a szervezetek sem rendelkeznek kiapadhatatlan forrásokkal. Számos művész segített már egyénileg, mint például Pink vagy Taylor Swift, aki fejenként 3000 dollárt utalt anyagilag megszorult rajongóinak és megmentette szülővárosa legendás lemezboltját. Elton John otthoni örömzenélésre hívta össze a világ legnagyobb sztárjait, Lady Gaga jóformán a WHO önkéntes nagykövete lett, Anna Wintour pedig az amerikai divatipar megmentését kezdeményezte.

Brit egészségügyi dolgozók verseskötetet adnak ki, hogy pénzt gyűjtsenek

Audrey Ardern-Jones nővér, Colin Begg orvos, és Anna Harvey orvostanhallgató is közreműködik a These Are the Hands című versgyűjtemény létrehozásában, írja a The Guardian . De orvosok és nővérek művei mellett megtalálhatóak benne más egészségügyi dolgozók munkái is, mint például a kórházi takarítóké, gondnokoké vagy klérus tagokéi is.

Az i-D ezúttal a fotóművészek összefogásáról számolt be. Az olasz 100 Fotografi per Bergamo in Italy és amerikai Pictures for Elmhurst in New York fotóművészek által szervezett kezdeményezéshez hasonlóan a héten indult Hollandiában is a Viviane SassenGilleam TrapenbergKyle Weeks fotósok neve által fémjelzett adománygyűjtő akció. A Pictures for Purpose elnevezésű jótékonysági vásáron a neves fényképészek által – korra és műfajra való tekintet nélkül – felajánlott printeket lehet megvásárolni. A befolyt összeg felét a Holland Élelmiszerbank kapja meg. A művészek a szervezeten keresztül járulnak hozzá a koronavírus-járvány szociális és gazdasági következményeinek enyhítéséhez. A bevétel másik felét az akcióban részt vevő művészek között osztják szét.

Egy eladott fotó árából tíz család lakhat jól

A Holland Élelmiszerbank 2002 óta küzd a szegénység ellen és juttat el élelmiszeradományokat a leginkább rászoruló családok számára. Mindössze egy hét kijárási tilalom után máris jelentősen megugrott az igénylők száma, miközben erősen megfogyatkoztak a felhalmozott készletek. Az utóbbi hetekben is nőtt az élelmiszerbank támogatására szoruló ellátandók száma, és az elkövetkezendő napokban is további növekedés várható. Ha 5 euróból megoldható egy egész család egyheti élelmiszerellátása, akkor egyetlen eladott printtel legalább tíz éhező családot lehet támogatni.

Elmagyarázta az Artisjus elnöke, miért adtak támogatást a sztároknak is

Személyes Facebook-profilján osztott meg egy bejegyzést Majka, amelyben többek között “gusztustalannak és szánalmasnak” tartja, hogy befutott sztárok is kaptak az Artisjus és az (EJI) előadóművészeknek adott szociális támogatásából. Az ügyben elsőként Kállay-Saunders András szólalt meg, aki elmondta, 3 hónapja ez az első bevételi forrása.

Az akció két héten át, május 25-ig tart majd, és többek között olyan, az i-D magazinban is gyakran szereplő művészek is részt vesznek benne, mint Sanja MarušićDesiré van den BergHajar Benjida, Julia MarinoLotte van RaalteOlya Oleinic, és Sarah van Rij, valamint az idősebb generációhoz tartozó Bertien van Manen.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet