33 milliót nyert fotójával egy orvos, holott az egészet előre megrendezték

Edwin Ong Wee Kee vietnámi útján örökítette meg a győztes fotót, amely a Dubaiban létrehozott Hamdan Nemzetközi Fotóversenyen (Hamdan International Photographer Award) elhozta neki a főnyereményt. 120000 dollárt (kb. 33 millió Ft). A gond csak az, hogy a fotót elvileg előre megrendezték.

A nyertes fotón egy anya látható, ahogy gyermekét magához szorítva néz a kamerába. Öltözéke elárulja, szegény családból származik. A kép megfelelt a verseny fő témájának, melynek címe: Remény. A fotón szereplő hölgyről még annyit lehet tudni, hogy beszédhibával született. Valamilyen szinten a képen látszik, az anya nem egészséges. A zsűri emiatt is szavazta meg az első díjat Edwin Ong Wee Kee-nek, hiszen egyértelműen beleillik a kijelölt topikba.

11164274 6824589 image a 14 1552960754444
Az anya valószínűleg nem is sejti, a fotó mekkora visszhangot váltott ki / fotó: Dailymail

Ong váratlannak írta le az eseményt, amit nem tervezett előre. Tehát egyszerűen csak rátalált az anyára a gyermekével. Nyereménye körül jelenleg vita folyik.

Ab Rashid fotográfus, a BD Magazin alapítója megosztotta a képről készült hátteret, amelyen az anyát fotósok veszik körbe, lencsevégre kapva őt és gyermekét.

Pont ugyanabban a pózban, ahogy Ong fotózta őket. Ismeretlen források azt állítják, az anya bele is egyezett a fotózásba.

Kihirdették a Magyar Sajtófotó Pályázat győzteseit

Mónus Márton (MTI/MTVA) a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odaítélt Szalay Zoltán-díjat is elnyerte – jelentették be a szervezők a pályázat hétfői budapesti eredményhirdetésén. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Kurucz Árpádot ( Magyar Idők) jutalmazták, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Török János ( Délmagyarország) lett.

A Pics of Asia nevű oldal, amely fotótúrákat szervez Dél-Ázsiában, klasszikusnak nevezte az ilyen eseményeket. Egy csapat lelkes fotós egy adott téma köré szervez túrákat, és készít képeket róla. A magazin szomorúnak írta le a szóban forgó esetet. Egy ilyen fotót versenyre küldeni egyértelműen etikátlan. Ong nem sértett szabályt, vagyis a nyereményt megtarthatja, mivel egy sima fotóversenyen vett részt, nem pedig sajtófotó pályázaton, ami jóval szigorúbb keretek között zajlik. Ettől függetlenül helytelenül cselekedett.

Íme a bizonyíték:

HIPA BTS
Ab Rashid fotós bizonyítéka, hogy a kép előre megtervezett volt / Fotó: Inside Imaging

 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból