A művészet az élet alapvető része. De vajon mennyire elérhető? Franciaország vezetője szerint nem igazán, főleg a fiatal generáció számára. Annak érdekében, hogy közelebb hozzák a kultúrát a fialokhoz, a francia állam éppen egy több millió dolláros appot tesztel. Ez fejenként 500 eurós keretet biztosít minden 18 éves ember számára, amit bármilyen kulturális dologra felhasználhatnak.

A Pass Culture Emmanuel Macron francia elnök ígérete szerint abban fog segíteni az embereknek, hogy kiigazodjanak az ország különböző kulturális rendezvényei között. Az appot bárki használhatja, de az 500 eurós keretet csak a 18 éveseknek biztosítják, hogy hozzáférjenek a művészetekhez, zenéhez, irodalomhoz, színházhoz, filmekhez és a sporthoz. Ennek megfelelően az összeg mozira, kiállításra, könyvekre és hangszerekre is elkölthető többek között.

Macron Coupe 3
A Pass Culture-T Focimeccsre Is Lehetne Költeni / Macron A Futball Vb-N / Fotó: Gallia Watch

Nem ez az első alkalom, hogy egy ország kulturális appot próbál a fiatalság rendelkezésére bocsátani.

2016-ban Olaszország adott a franciához nagyon hasonló 500 euró értékű kulturális bónuszt a 18 éveseknek, de ez csúfosan megbukott.

Míg az olasz fiatalok kétharmada jól kihasználta a kulturális igazolványt, addig néhányan arra használták, hogy eladják a keret terhére vásárolt dolgokat. A francia minisztérium azt ígéri, hogy nyomon követik és megakadályozzák az ilyen visszaéléseket.