Kiemelkedő volt a francia mozik látogatottsága a koronavírus-járvány miatti lezárás utáni nyitónapon – közölte csütörtökön a francia mozik országos szövetsége.

Koronavírus: 202 nap után nyitottak a kulturális intézmények

A 202 napig tartó zárlat után a mozik, a színházak, a múzeumok szerdán kinyithattak, de egyelőre csak 35 százalékos kihasználtsággal fogadhatnak érdeklődőket, s az este 9 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom miatt szűkített nyitvatartással üzemelhetnek.

Mindezek ellenére szerdán 305 és 310 ezer között volt a nézők száma, ami egy átlagos szerdának felel meg, és jóval magasabb, mint az előző két lezárást követő nyitónapon – mondta Richard Patry, a francia mozik országos szövetségének elnöke a BFM hírtelevízióban.

Franciaorszag Mozik Ujranyitasa Koronavirus Nyitas
A Nyitónapon 35 Filmet Mutattak Be, Legtöbben Albert Dupontel Legújabb Társadalomkritikus Vígjátékára, Az Adieu Les Cons (Adieu A Hülyéknek) Című Alkotásra Voltak Kíváncsiak / Fotó: Jake Hills / Unsplash

 

A francia kormány csaknem 150 millió euróval (52,5 milliárd forint) támogatta a kulturális intézményeket a szigorú szabályok közé szorított nyitásban. A támogatás több mint felét, 80 millió eurót a filmipar kapta. 

Egy társadalomkritikus vígjáték volt a legnépszerűbb

A nyitónapon 35 filmet mutattak be, legtöbben Albert Dupontel legújabb társadalomkritikus vígjátékára, az Adieu les cons (Adieu a hülyéknek) című alkotásra voltak kíváncsiak, amely márciusban hét kategóriában elnyerte a legrangosabb francia filmes elismerést, a César-díjat.

A filmet egyébként alig egy hétig már vetítették a mozikban a koronavírus-járvány miatti őszi általános karantén előtt, és akkor néhány nap alatt 700 ezren nézték meg.

Szerdán 63 ezer nézőt vonzott, s várhatóan a hétvégére eléri az egymilliós nézőszámot.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet