Greta Thunberg idén januárban nagykorú lett, de jön az új generáció. Ismerjük meg Francisco Vera, a 11 éves kolumbiai aktivista tevékenységét, akinek az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa mondott köszönetet. 

A környezetvédelem nem gyerekjáték Kolumbiában

Az aktivizmust, az emberi és szabadságjogokért, a kisebbségekért, a Föld megmentéséért való kiállást nem lehet elég korán kezdeni. Amanda Gorman, Vanessa Nakate vagy Gitanjali Rao mind szemtelenül fiatalok, teljesítményüket mégis rengetegen tisztelik és követik.

Francisco Vera Aktivista
Az Ensz Képviselője Átadja A Köszönőlevelet Francisco Verának / Fotó: Diana Losada

Francisco Vera jól ismert már egész Kolumbiában környezetvédelmi és gyermekjogi aktivista tevékenységének köszönhetően. Most azonban azzal, hogy január 15-én halálos fenyegetést kapott a Twitteren, a világ is megismerte a 11 esztendős kisfiút. Verát egy ismeretlen fenyegette meg az interneten, miután megosztott egy videót, amelyben felszólítja a kormányt, hogy gondoskodjon a digitális oktatásban részt vevő gyerekek számára a megfelelő internetkapcsolatról.

Az ENSZ levélben gratulált a fiúnak a dél-amerikai országban végzett úttörő tevékenysége miatt, ahol gyakran teszik ki magukat életveszélynek és válnak gyilkosság áldozatává a környezetvédők. Az országban az emberi jogokért kiálló vezetők elleni erőszak is egyre növekszik.

Az eset egész Kolumbiát felháborította. 

„Gyakoriak a halálos fenyegetések Kolumbiában, és sokszor büntetlenül meg is ússzák az elkövetők. De egy 11 éves gyereket megfenyegetni azt mutatja, hogy egészen mélyre süllyedtünk” – mondta Lourdes Castro, a civil közösségeket ért fenyegetéseket dokumentáló Somos Defensores csoport tagja. 

Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa levélben köszönte meg a kisfiúnak, amit eddig tett a közösségért, és kijelentette, hogy a világnak több olyan, szenvedélyes környezetvédőre van szüksége, mint Francisco Vera.

Kapcsolódó cikk

Vera nagyon örült az elismerésnek, és elmondta, hogy a következő környezetvédelmi projektjük idén az egyszerhasználatos műanyagok használata elleni kampány lesz. 

„A kritika az élet része, és el is várom, amennyiben konstruktív és nem sértő. De természetesen nincs helye a bántalmazásnak és a fenyegetéseknek” – nyilatkozta a BBC-nek

Francisco Vera öt év aktivista múlttal rendelkezik

Elmondta, hogy hatévesen kezdte a mozgalmi életet, amikor a családjával a bikaviadalok betiltásáért tüntettek. Tehát ő már hamarabb kezdte, mint Thunberg a pénteki iskolai sztrájkot. Nem az ő hatására, hanem természetszeretete miatt kezdett el olyan ügyekkel is foglalkozni, mint például az újrahasznosítás vagy a bányászat betiltása a természetvédelmi területeken.

A hegyekben nőttem fel kacsák, csirkék, kecskék és madarak között. Innen jött az állatok jogainak védelme, majd a környezetvédelmi mozgalom

– mesélte az Élet Őrzői környezetvédelmi csoport alapítója. Kezdetben hat barátjával vonultak fel szülővárosa, Villeta központjában, szemetet szedtek és a klímamozgalom szlogenjeit skandálták. A 2019-ben alapított csoport mára már nemzetközivé vált, több mint 200 tagot számlál Kolumbia különböző megyéiből, de Mexikóból és Argentínából is csatlakoztak. 

„A gyerekeknek kell, hogy legyen beleszólása a mai fontos témákba, mint a klímaváltozás vagy a gazdaságpolitika. Nem csupán a jövő vagyunk, hanem már most érintenek minket is a felnőttek döntései” 

– jelentette ki Vera

 

Un soñador para la vida | Francisco Vera Manzanares | TEDxUExternado

Es un activista ambiental de 11 años; dentro de sus preocupaciones está el cuidado del ambiente y la defensa por la vida. Lleno de curiosidad y determinación...

Édesanyja, Ana Maria Manzanares reméli, hogy nem gondolták komolyan a halálos fenyegetést. Elmondta, hogy már megkeresték őket kormányhivatalnokok, és felajánlották a segítségüket. Nyomozás is indult, hogy kiderítsék, ki fenyegette meg a fiát, az elnök, Ivan Duque tett rá ígéretet, hogy elkapják az elkövetőt.

Az ENSZ adatai alapján tavaly 53 emberi jogi aktivistát öltek meg Kolumbiában, és további 80 gyilkossági ügyben folyik még mindig a nyomozás. A nemzetközi emberi jogi csoport, a Global Witness szerint 2019-ben 64 környezetvédelmi aktivistát öltek meg, és ezzel az adattal Kolumbia lett a világ legveszélyesebb országa a környezetvédők számára. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.