Nézem Képzőművészet 102 éves korában elhunyt Frank Popper, a digitális művészet...

102 éves korában elhunyt Frank Popper, a digitális művészet forradalmára

Promóció

Frank Popper történész, a művészet és a technológia szakértője nagyban hozzájárult a digitális művészet fejlesztéséhez. 102 éves korában hunyt el. 

Korai felismerések

Promóció
- Advertisement -

Több mint három évtizeddel ezelőtt, amikor a művészettörténeti intézmények nagy része nem volt tisztában a technológia ihletésű művészettel, Frank Popper elismerte annak fontosságát.

Frank Popper 102 éves korában hunyt el / Fotó: Getty Images

A prágai születésű Popper a párizsi Sorbonne-on esztétikai és művészettudományi professzori posztot töltötte be, itt szerezte doktorátusát is, melynek témája az eredeti Marcel Proust munkásságát vizsgáló elképzelés helyett a L’image du mouvement dans les arts plastiques depuis (a képzőművészetben 1860 óta bekövetkezett mozgalom) lett, írja a The Art Newspaper. 

Művészet a tudománnyal ötvözve Frank Popper szemén keresztül

A korabeli művészekkel folytatott diskurzusai új irányba terelték érdeklődét. Ennek hatására a technikai alkotóelemek vizsgálatába kezdett. Így jutott el a művészet digitális megoldásokkal való összekapcsolódásához, melynek fejlesztésében jelentős szerepet vállalt. Az 1950-es évek elején olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Nicholas Schöffer vagy Frank Malina, akiknek munkái mindig valamilyen elsődleges vagy másodlagos tudományos ismereten alapultak.

Marcel Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történetei jelennek meg

Marcel Proust kilenc novellája jelenik meg ősszel a Le Mystérieux Correspondant (A misztikus egyezés) című kötetben, melyek a homoszexualitás témáját járják körül. A szerző még húszas éveiben, 1890-ben vethette papírra a történeteket, melyeket végül – tartva a közönség visszataszító reakciójától – nem jelentetett meg.

Az 1960-as évek elején dívó Op Art (optikai művészet) szintén erőteljes hatást gyakorolt Frank Popperre. A történész az irányzatot a digitális művészet elődjeként tartotta számon. Popper 1968-ban írta a kinetikus művészet eredetéről és fejlődéséről szóló referenciaszövegét, amely a tér és a mozgás kapcsolatát elemezte olyan művészek alkotásain keresztül, mint Vincent van Gogh vagy Victor Vasarely. A hetekben azonban nemcsak Van Gogh munkásságával, de magánéletével kapcsolatban is érdekes adalékok láttak napvilágot. Frank Popper később megvizsgálta az interdiszciplináris média gyakorlatokat, valamint írt a lézer- és a holografikus művészetről, a videoművészetről és a számítógépes képekről. 

Elmondása szerint a művészet humanizálja a tudományokat. 

A művészet és a technológia terepén úttörő szerepet vállaló történész a napokban, július 12-én, 102 éves korában hunyt el. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3