102 éves korában elhunyt Frank Popper, a digitális művészet forradalmára

Contextus

Contextus

Frank Popper történész, a művészet és a technológia szakértője nagyban hozzájárult a digitális művészet fejlesztéséhez. 102 éves korában hunyt el. 

Korai felismerések

Több mint három évtizeddel ezelőtt, amikor a művészettörténeti intézmények nagy része nem volt tisztában a technológia ihletésű művészettel, Frank Popper elismerte annak fontosságát.

Frank Popper 102 éves korában hunyt el / Fotó: Getty Images

A prágai születésű Popper a párizsi Sorbonne-on esztétikai és művészettudományi professzori posztot töltötte be, itt szerezte doktorátusát is, melynek témája az eredeti Marcel Proust munkásságát vizsgáló elképzelés helyett a L’image du mouvement dans les arts plastiques depuis (a képzőművészetben 1860 óta bekövetkezett mozgalom) lett, írja a The Art Newspaper. 

Művészet a tudománnyal ötvözve Frank Popper szemén keresztül

A korabeli művészekkel folytatott diskurzusai új irányba terelték érdeklődét. Ennek hatására a technikai alkotóelemek vizsgálatába kezdett. Így jutott el a művészet digitális megoldásokkal való összekapcsolódásához, melynek fejlesztésében jelentős szerepet vállalt. Az 1950-es évek elején olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Nicholas Schöffer vagy Frank Malina, akiknek munkái mindig valamilyen elsődleges vagy másodlagos tudományos ismereten alapultak.

Marcel Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történetei jelennek meg

Marcel Proust kilenc novellája jelenik meg ősszel a Le Mystérieux Correspondant (A misztikus egyezés) című kötetben, melyek a homoszexualitás témáját járják körül. A szerző még húszas éveiben, 1890-ben vethette papírra a történeteket, melyeket végül – tartva a közönség visszataszító reakciójától – nem jelentetett meg.

Az 1960-as évek elején dívó Op Art (optikai művészet) szintén erőteljes hatást gyakorolt Frank Popperre. A történész az irányzatot a digitális művészet elődjeként tartotta számon. Popper 1968-ban írta a kinetikus művészet eredetéről és fejlődéséről szóló referenciaszövegét, amely a tér és a mozgás kapcsolatát elemezte olyan művészek alkotásain keresztül, mint Vincent van Gogh vagy Victor Vasarely. A hetekben azonban nemcsak Van Gogh munkásságával, de magánéletével kapcsolatban is érdekes adalékok láttak napvilágot. Frank Popper később megvizsgálta az interdiszciplináris média gyakorlatokat, valamint írt a lézer- és a holografikus művészetről, a videoművészetről és a számítógépes képekről. 

Elmondása szerint a művészet humanizálja a tudományokat. 

A művészet és a technológia terepén úttörő szerepet vállaló történész a napokban, július 12-én, 102 éves korában hunyt el. 

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Nézem>Képzőművészet > Nézem > 102 éves korában elhunyt Frank Popper, a digitális művészet forradalmára
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból