Olvasom Kafka utolsó pere – Botrány egy világirodalmi hagyaték körül

Kafka utolsó pere – Botrány egy világirodalmi hagyaték körül

Promóció

Benjamin Balint Kafka utolsó pere – Botrány egy világirodalmi hagyaték körül címmel jelentetett meg tényfeltáró kötetet. A fordítás Lelik Krisztina érdeme. 

Promóció
- Advertisement -

Ki rendelkezhet Kafka hagyatékáról? Izraelé, mert zsidó volt? De nem járt soha ott, egy utca sincs elnevezve róla. Németországé, mert német nyelven írt? De húgai a hitleri Németország áldozataiként haláltáborban tűntek el.

A 20. század egyik legjelentősebb német anyanyelvű, prágai zsidó családban született írójának szellemi hagyatékáról készült tényfeltáró könyv. Benjamin Balint oknyomozó újságíró, ennek okán tárgyilagosan, többféle nézőpontot szemléltetve tárja fel Franz Kafka szellemi hagyatéka körüli jogi vitát. Az Európa Kiadó pedig Lelik Krisztina fordításában megjelentette Magyarországon is a kötetet.

Franz Kafka

Franz Kafka 1924-ben a halála előtt arra kérte legjobb barátját, Max Brodot, hogy minden hátrahagyott írását égesse el. Max Brod elárulta ugyan barátját azzal, hogy nem teljesítette kérését, ám megmentette az utókor számára a 20. század egyik legnagyobb írójának legfontosabb műveit.

Ennek okán Izraelben elkezdődött egy hosszan elhúzódó pereskedés az Izrael állam, Németország és egy nő között, aki sosem találkozott Kafkával. Azonban a nő birtokába jutott a Kafka hagyatéka.

A könyv széles képet nyújt a második világháború előtti Prága szellemi életéről, a születőben levő Izrael Államról.

10 könyv, amelyek teljesen átformálták a világot és generációkat ölelnek át

Írók, költők, egyetemi professzorok, újságírók és kritikusok között indított felmérést a BBC. Összesen 35 országból, 108 embert kérdeztek meg, és ajánlásaikban 33 különböző nyelven írott művek szerepeltek. Egy nagyobb életmódbeli változásnál, például költözésnél, esetleg nagytakarításnál előfordul, hogy az ember felesleges tárgyakra bukkan. Átértékeli, mije van, és azok a valamik kellenek-e neki az új életében.

Sőt, megismerjük Max Brodot, a hihetetlenül termékeny, a maga korában közismert, ám kevéssé tehetséges, Izraelbe kivándorolt prágai írót, akire ma már senki nem emlékezne, ha valóban megtette volna, amire barátja kéri.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3