Kafka utolsó pere – Botrány egy világirodalmi hagyaték körül

Benjamin Balint Kafka utolsó pere – Botrány egy világirodalmi hagyaték körül címmel jelentetett meg tényfeltáró kötetet. A fordítás Lelik Krisztina érdeme. 

Ki rendelkezhet Kafka hagyatékáról? Izraelé, mert zsidó volt? De nem járt soha ott, egy utca sincs elnevezve róla. Németországé, mert német nyelven írt? De húgai a hitleri Németország áldozataiként haláltáborban tűntek el.

A 20. század egyik legjelentősebb német anyanyelvű, prágai zsidó családban született írójának szellemi hagyatékáról készült tényfeltáró könyv. Benjamin Balint oknyomozó újságíró, ennek okán tárgyilagosan, többféle nézőpontot szemléltetve tárja fel Franz Kafka szellemi hagyatéka körüli jogi vitát. Az Európa Kiadó pedig Lelik Krisztina fordításában megjelentette Magyarországon is a kötetet.

Franz Kafka A Pe Hagyaték
Franz Kafka

Franz Kafka 1924-ben a halála előtt arra kérte legjobb barátját, Max Brodot, hogy minden hátrahagyott írását égesse el. Max Brod elárulta ugyan barátját azzal, hogy nem teljesítette kérését, ám megmentette az utókor számára a 20. század egyik legnagyobb írójának legfontosabb műveit.

Ennek okán Izraelben elkezdődött egy hosszan elhúzódó pereskedés az Izrael állam, Németország és egy nő között, aki sosem találkozott Kafkával. Azonban a nő birtokába jutott a Kafka hagyatéka.

A könyv széles képet nyújt a második világháború előtti Prága szellemi életéről, a születőben levő Izrael Államról.

10 könyv, amelyek teljesen átformálták a világot és generációkat ölelnek át

Írók, költők, egyetemi professzorok, újságírók és kritikusok között indított felmérést a BBC. Összesen 35 országból, 108 embert kérdeztek meg, és ajánlásaikban 33 különböző nyelven írott művek szerepeltek. Egy nagyobb életmódbeli változásnál, például költözésnél, esetleg nagytakarításnál előfordul, hogy az ember felesleges tárgyakra bukkan. Átértékeli, mije van, és azok a valamik kellenek-e neki az új életében.

Sőt, megismerjük Max Brodot, a hihetetlenül termékeny, a maga korában közismert, ám kevéssé tehetséges, Izraelbe kivándorolt prágai írót, akire ma már senki nem emlékezne, ha valóban megtette volna, amire barátja kéri.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk