A Bohemian Raphsody-val írt zenetörténelmet, származása ellenére a 100 legnagyobb brit egyike és neki köszönhetjük a ’70-es ’80-as évek legnagyobb slágereit. Idén lenne 72 éves Freddie Mercury, az egyik legikonikusabb énekes, aki világhírűvé tette a Queen zenekart.

Felejthetetlen koncertek, féktelen bulik, meleg szeretők és drogok. Ha nem az énekhangját magasztalják, legtöbbször ezekkel a szavakkal jellemzik az énekest. De ismertük őt igazán? Összegyűjtöttünk pár érdekességet Freddie Mercuryról, amit nem biztos, hogy tudtál.

A kezdetek

Farrokh Bulsara-ként kevesen ismerik, pedig ezzel a névvel született 1946-ban, az afrikai Zanzibárban, egy párszi indiai család gyermekeként. Szülőhazájában zongorázni tanult egy bentlakásos iskolában Bombay mellett, itt is lépett először nyilvánosság elé a The Hectics nevű együttes tagjaként mindössze 12 évesen. Társai ekkor már Freddie-ként becézték, de nevét csak a Queen megalakulásakor változtatta meg véglegesen.

1964-ben a politikai zavargások miatt családjával elhagyták Zanzibárt és Londonba költöztek, ahol Freddie megszerezte tervező grafikus diplomáját az Ealing College of Art tanulójaként. 

Ebben az időszakban sok zenésszel ismerkedett meg, köztük a két leendő bandataggal, a dobos Roger Taylorel és a gitáros Brian May-jel.

Több együttesben is játszott Freddie Mercury, mielőtt összeállt volna a két zenésszel, 1971-ben pedig a basszus gitáros John Deacon csatlakozása után megszületett a Queen. 

Queen Resize 1
Ekkor Még A Queen Frontembere, Freddie Mercury Bajusz Nélkül Flangált / Fotó: Past Daily

Az első két közösen készített album nem hozott sikert, azonban a harmadik, a Sheet Heart Attack (1974) már pozitív visszajelzéseket kapott. Sőt, a Killer Queen című dal slágerlistás lett. Egy évvel később A Nightatthe Opera (1975) albumra készített 7 perces rockoperettel, a Bohemian Raphsody-val Freddie Mercury megírta a rocktörténelem egyik legismertebb alkotását, melyben először csillogtatta meg négyoktávos hangterjedelmét.

A dal felvételei 3 hétig tartottak, 6 különböző stúdióban, az akkori legfejlettebb felvételi technológiát kihasználva,180 tagú kórus atmoszféráját teremtve meg. A dal az első helyet érte el a brit slágerlistán és kilenc hétig volt listavezető – ez akkoriban új rekordnak számított. 

Queen – Bohemian Rhapsody (Official Video Remastered)

REMASTERED IN HD TO CELEBRATE ONE BILLION VIEWS!Taken from A Night At The Opera, 1975.Click here to buy the DVD with this video at the Official Queen Store:http…

A színpadon élt igazán

Mercury tehetsége nem csak a zeneszerzésben és az éneklésben mutatkozott meg, de nagyszerű showman is volt. Karizmatikus megjelenésével, egyedi mozgásával, extravagáns stílusával  megőrjítette rajongóit. A talpnélküli mikrofon, ami végül a védjegyévé vált, egy korai Queen-koncerten történt balesetnek köszönhető: előadás közben az énekes mikrofonja kicsúszott a talpból, de ahelyett, hogy visszatette volna, folytatta a műsort. 

Tudta, hogyan teremtsen kapcsolatot a közönséggel, miként nyűgözze le őket. Az 1986-os, budapesti Queen-koncerten 70 000 magyar rajongónak okozott felejthetetlen pillanatokat, mikor elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal első pár sorát. 

Ő állt sok színpadi kosztüm, több, a banda által viselt outfit, sőt videoklipek és albumborítók mögött is. Az együttes hivatalos logóját is ő tervezte, melyen a tagok csillagjegyei láthatók: a két oroszlán Deacont és Taylort, a rák May-t és a két tündér pedig a szűz jegyű Freddie-t szimbolizálja. Mind egy Q betűbe foglalt koronát fognak közre, felettük egy kitárt szárnyú főnixszel.  

Maxresdefault 5
Az 1986-Os, Budapesti Koncerten Freddie Mercury / Fotó: Pannonia Entertainment

A Queen népszerűsége töretlenül haladt tovább a ’80-as évek elejéig, olyan slágereket teremtve, mint a We are the Champions vagy a We Will Rock You, melyek a világ egyik legnépszerűbb dalaivá váltak. Győzelmi himnuszként a mai napig elhangzanak különböző sportmérkőzéseken.
Az együttes folyton kísérletezett új és különböző hangzásokkal, de egy-egy számban azért felismerhető az adott kor zenei trendje, mint a rockabilly stílusú Crazy Little Thing Called Love, amit korábbi turnéjuk során írt egy hotel fürdőkádjában Mercury vagy a discosláger Another One Bites the Dust, melynek megjelentetésére állítólag maga Michael Jackson bíztatta az énekest.

1982-ben a banda bejelentette, hogy rövid időre szüneteltetik a közös munkát, így 1983-ban a Queen nem indult turnéra. Ez az időszak sem telt tétlenül a frontember számára, 1985-ben jött ki első, 11 saját szerzeményt tartalmazó szóló albuma, a Mr. Bad Guy, melyet macskáinak dedikált: „De főleg Jerry-nek, és az univerzum összes macskaimádójának – mindenki más mehet a fenébe!”

Emlékezetes fellépések és kollaboráció

1985. július 13. nagyon különleges dátum a banda történetében, ugyanis ezen a napon lépett fel a Queen a Wembley Stadionban megrendezett Live Aid jótékonysági koncerten. 

A stadiont 72 000 ember töltötte meg, de becslések szerint 60 országban, világszerte további 2 milliárd néző figyelte élőben.

Abban végül mindenki egyetértett, hogy a legnagyobb műsort azon a napon a Queen adta, későbbi One Vision című számukat a fenti esemény inspirálta. 

Queen Live Aid 1985 – EEEEEOOOOOO

London 13.07.1985 (Wembley Stadium) In collaborazione con: www.queenfreddie.com

Freddie Mercury második és egyben utolsó kiadott szóló albumát a spanyol opera dívával, Montserrat Caballe-val készítette. Az 1992-es nyári olimpiára készült azonos című Barcelona duettjét a nyitóceremóniára tervezték, azonban Freddie 8 hónappal korábbi halála miatt ez meghiúsult.

Freddie imádott új, számára még ismeretlen területekre evezni, legyen szó színházról, operáról vagy ballettről, amik mind alakítottak a banda koncepcióin. 1979-ben a Royal Ballet társulattal lépett fel a London Coliseum színházban megrendezett jótékonysági gálán, ahol a Bohemian Rhapsody és a Crazy Little Thing Called Love dalokkal lépett színpadra élő zenekari kísérettel. Az énekes együtt edzett a balett-táncosokkal, a felkészülésről később így nyilatkozott a The London Evening News-nak:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Próbáltam olyan dolgokat megcsinálni egy hét alatt, amiket ők évek óta gyakorolnak. Gyötrelmes volt. Olyan helyeken fájt, amikről nem is tudtam, hogy léteznek.[/perfectpullquote]

Michael Jacksonnal való közös munkájukat Jackson lámája hátráltatta: jó mókának gondolta házikedvencét is magával hozni a stúdióba. Mercury ennek annyira nem örült, pár nappal később őrjöngve hívta menedzserét, hogy ilyen körülmények között nem tud dolgozni.

Előkerült David Bowie első demófelvétele / ContextUs

A The Konrads a Decca lemezvállalat számára készítette a demót, de sem ez a próbálkozás, sem egy következő nem nyerte el a kiadó tetszését. Bowie pedig hamarosan otthagyta a bandát művészi ellentétekre hivatkozva. A felvételt David Hadfield találta meg, aki a The Konrads dobosa és menedzsere volt.

A Michael Jacksonnal való közreműködésből végül két szám született, a State of Shock és a There Must Be More To Life Than This.
A két éve elhunyt David Bowie-val közösen készített Under Pressure című dal közös jammelés eredményeként jött létre és listavezető sláger lett Angliában.

Kokaint kínáló törpeszemélyzet és Diana hercegnő egy melegbárban

Nem csak életét, de partijait is legendák övezték, legemlékezetesebb bulija a New Orleans-i Fairmont Hotelben tartott Halloween-i parti volt, mely még nevet is kapott: „Szombat éjszaka Szodomiában”. A vendégeket törpék fogadták, akik a fejükre szíjazott ezüsttálcáról kínálták a kokaint, a szórakoztatásról meztelenül birkózó modellek, transzszexuális hostessek, tűznyelők és prostituáltak gondoskodtak.
41. születésnapi partijának végén a komoly teljesítményű fogyasztáson felül a több mint 200 darab poharat is ki kellett fizetnie, amit eltörtek ünneplés közben. De volt, hogy meglepetésszerűen magángéppel reptette el barátait egyenesen Ibizára.

Freddie Mercury
“Volt, Hogy Meglepetésszerűen Magángéppel Reptette El Barátait Egyenesen Ibizára” / Fotó: Mirror

Nem volt titok, hogy jó barátság fűzte Diana hercegnőhöz, de csak néhány éve derült ki, hogy egy alkalommal a két komikus, Cleo Rocos és Kenny Everett FreddieMercury-val karöltve férfinak maszkírozták Diana-t, így velük tarthatott este London egyik ikonikus melegbárjába, és a mit sem sejtő vendégek között nyugodtan iszogathatott barátaival.

Freddie másik arca

Szereplési vágyát a koncerteken, na, meg persze a partijain élte ki. A magánéletben azonban visszahúzódó volt és szerény, ritkán adott interjúkat. Ilyenkor a hobbijainak hódolt: szenvedélyes bélyeggyűjtő volt, fennmaradt gyűjteményét világszerte kiállították. A Queen első Japán-turnéján beleszeretett a kultúrába, onnantól kezdve fanatikus gyűjtőjévé vált a japán művészeti tárgyaknak és régiségeknek is.

10+nemrég előkerült fotó, amelyeken Freddie Mercury és élettársa látható a ’80-as évekből

Mercury fodrászként ismerte meg Jim Huttont a ’80-as évek közepén, és a kezdetek sokszor nehzéségekbe ütköztek. Kétszer is próbált közeledni egy szórakozóhelyen a Queen énekese, de mindegyiket sikertelenség zárta. Végül a hamadik alkalomra, szintén ugyanazon a helyen, beadta a derekát Jim Hutton, nem tudott ellenállni a híresség kitartásának.

Rajongott a macskákért, volt, hogy egyszerre 10 cicával élt együtt, és mikor egy-egy turné miatt távol volt tőlük, telefonon „beszélgettek”. Úgy óvta őket és gondoskodott róluk, mintha azok a saját gyerekei lennének. Kedvencének, Delilah-nak még egy dalt is írt az Innuendo című albumra.

Freddie Mercury 1991. november 24-én hunyt el AIDS következtében, londoni lakásában, szeretője, Jim Hutton karjaiban. Élete jelentős részében férfi szeretői voltak, vagyona nagy részét mégis volt barátnőjére, Mary Austinra hagyta, akivel a ’70-es években ismerkedett meg. Hét évig tartó párkapcsolatukat követően is nagyon jó barátságban maradtak. Mary Austin az egyetlen ember, aki tudja, hol található Freddie végső nyughelye: az énekes hamvait 2 éven keresztül a hálószobájában rejtegette, majd egy napon kiosont a lakásból az urnával a kezében és titkos helyre szállította.

A Király életre kel?

November 1-jén kerül a magyar mozikba a Bohemian Raphsody, Freddie Mercury és a Queen  történetét bemutató film az Emmy-díjas Rami Malek főszereplésével. A banda megalakulásától a legendás 85-ös Live Aid koncertig tartó időszak elevenedik majd meg a mozivásznon.

Brian May 10 éve dédelgetett terve valósul meg a filmmel, mellyel végre kaphatunk egy hiteles sztorit a legendás Queen együttes történetéről.

Sokáig Sacha Baron Cohen (A Diktátor) brit komikust szánták a főszerepre, később szóba jött Ben Wishaw (A Parfüm) is. Végül a Mr. Robot sztárja, Rami Malek kapta a szerepet. Úgy tűnik, megérte várni rá, hiszen óriási lelkesedéssel fogadták a rajongók az első előzetest. De hogyan lett Rami Malekből Freddie Mercury?

20099742 Aac7212C7145F0Bf5F487Adcb637Ab53 Wm
Így Fest Rami Malek Freddie Mercury-Ként / Fotó: Indexvas

A Mr.Robot című sorozatban nyújtott alakításáért figyeltek fel rá a film készítői, de egy videó, melyben Malek Mercury-t imitálja, végleg meggyőzte őket.

„Ez Ő. Megtaláltuk” – emlékszik vissza a pillanatra Graham King, a film producere.

Malek lelkiismeretesen készült a szerepre.Saját költségén utazott Londonba, hogy találkozhasson Brian May-jel és Roger Taylor-ral, de számtalan interjút és videót nézett meg, hogy jobban megismerhesse Freddie életét és jellemét.

Freddie Mercury jellegzetes táncmozdulatainak elsajátításához koreográfussal készült a forgatásokra, de a tökéletes akcentus eléréséért is szakember segítette. Hogy teljes legyen a kép, még műfogsort is kapott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Miután kivettem őket a film befejeztével, teljesen meztelennek éreztem magam[/perfectpullquote]

– nyilatkozta az Entertainment Weekly-nek.

Bár a film bizonyos részeinél Rami Malek énekhangját is hallhatjuk majd, a film betétdalaiként főleg eredeti Queen-felvételeket használtak vagy Marc Martel imperszonátor feldolgozásait.

Rami Malek épp a ’70-es évekbeli glamrock szerelésében feszített, mikor lehetősége nyílt találkozni Freddie húgával, Kashmira Cooke-kal. Kashmira először nevetésben tört ki, de később levélben írt Raminak a megható élményről.

9779109Fcc0C2D23B6839A187750Dab1
Freddie Mercury Édesanyjával És Húgával, Kashmire Cooke-Kal / Fotó: Mirror

Nem mindenki volt elégedett, az előzetes megjelenése után negatív kritikákból is jutott bőven a készítőknek. Többen nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Freddie-t heteroszexuálisnak tüntetik fel és AIDS-betegsége is rejtve marad a nézők előtt. A film ugyanis a Live Aid-koncertig követi nyomon a Queen történetét, tehát a banda felemelkedését helyezi a középpontba. Elég hamar vonták le a következtetéseket a röpke kétperces teaserből, pedig meleg szeretőire és betegségére is utalnak a készítők már a legelső előzetesben. De Rami is nyilatkozott az ügyben miszerint Mercury betegsége nem egy olyan dolog, amit ki lehet kerülni, ez a filmnek fontos momentuma.

A film premierjére több mint egy hónapot várnunk kell, de már most Oscar-díjat rebesgetnek. Óriási teljesítményként élné meg Malek, ha aranyszoborral jutalmaznák a filmet, de ennél sokkal fontosabb a Freddie-hez legközelebb álló emberek elismerése, mesélte Jimmy Kimmel műsorában. Nem csak Freddie húga volt lenyűgözve a színész teljesítményétől.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez sokkal több Freddie egyszerű ábrázolásánál. Rami abszolút Freddie-be költözött hónapokon keresztül, olyannyira, hogy gyakran elfelejtettük, ő Rami. (…) Ösztönösen megtalálta Freddie belső érzékenységét és bizonytalanságait, melyek ezt a hatalmas rocksztárt vezették[/perfectpullquote]

– írta Brian May a Queen hivatalos weboldalán.

Brian May és Roger Taylor gyakori vendégei voltak a forgatásoknak. De ott voltak akkor is, mikor a híres Abbey Road stúdióban először énekelt fel Rami Queen-dalokat. Csak semmi nyomás!

Ramit már az első napon mélyvízbe dobták, hiszen a forgatás a Live Aid-koncert felvételeivel kezdődött. A hosszú hónapokon át tartó felkészülést rögtön a legendás koncertjelenet forgatásán kamatoztathatta, ahol már a pályája csúcsán lévő Freddie-t kellett alakítania. A munkálatok idejére még a Wembley Stadion színpadát is újraépítették, erről még maga Brian May is tweetelt.

https://twitter.com/DrBrianMay/status/902697289617158144

Már nem kell sokat aludnunk a premierig. Várd velünk és nézd (századszorra is) újra az előzetest!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk