Frida Kahlo végre Budapesten! – Remekművek az MNG-ben

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlo műveiből rendez tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezik Budapestre.

A válogatás betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba. Láthatjuk a művész védjegyévé vált önarcképeit, emellett szerepelnek a tárlaton olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók.

A Megsebzett Szarvas / Fotó: Epph

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött.

Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült.

A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat. Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből önnön képe tekintett vissza.

A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént.

Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is.

Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei.

68C8E7F402Db9Eccf32Dde19Fe643D21
Frida Kahlo És Élete Szerelme, Diego Rivera / Fotó: Pinterest

A budapesti kiállítás a bemutatott művek segítségével megidézi Frida Kahlo életének és művészetének szervesen összefonódó egységét.

Itt pedig megnézhetitek, hogy a legújabb Barbie-kollekcióba hogyan gyűrődzött be Kahlo. A koncepciót 18 erős, női példakép köré építették.

Facebook-esemény: ITT

Időpontok: A kiállítás 2018. július 7-től novemver 4-ig látogatható

Helyszín: Magyar Nemzeti GalériaBudapest

Jegyár: 3.200 HUF, a kedvezményekről részletek később ITT

Jegyfoglalás: később ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból