Frida Kahlo fotográfus édesapja nagyban inspirálta lányát művésszé válásában

Frida Kahlo művészete mélyen gyökerezik Mexikó kulturális történelmében. Talán kevesen tudják, de felmenői egy része Németországból származott, ahol édesapja, Guillermo született. Frida tudni vélte, hogy a papának magyar-zsidó gyökerei is voltak. Guillermo, aki fotográfus volt, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy lányából művész váljon.

Ahogy korábban írtuk, Frida Kahlo festményeit végre a magyar közönség is láthatja. Július 7-én nyílik a kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Mi már nagyon várjuk!

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a szintén művész édesapa milyen komoly szerepet játszott Frida Kahlo kreativitásának fejlesztésében. Guillermo-nak sokat köszönhetünk azért, hogy lánya nemzetközileg elismert festőművész lett.

Családi gyökerek

Carl Wilhelm Kahlo 1871-ben született a németországi Pforzheimban. Édesanyja halála után Carl Wilhelm apja újra házasodott. A fiatalember viszont nem igazán jött ki a mostohaanyjával. Mivel a családnak volt elég pénze, hogy kényelmesen éljenek, az apa pénzügyi támogatást ajánlott fiának, hogy Mexikóba menjen új lehetőségek után kutatva. Így került Frida édesapja 19 évesen Mexikóba.

44173361 401
Frida Kahlo Édesapja, Guillermo / Fotó: Museo Frida Kahlo

Soha nem tért vissza Németországba, nevét is mexikóira cserélte, így lett belőle Guillermo.

Kahlo papa eleinte más németeknek dolgozott Mexikóban. Első felesége halála után újra megházasodott. Matilde Calderón, az új asszony beszélte rá Guillermo-t, hogy foglalkozzon fényképészettel. Ez volt Matilde apjának is a foglalkozása.

18358913 303
Frida Kahlo Szülei / Fotó: Museo Frida Kahlo

Kahlo tájképek, épületek és szobabelsők fotózásával vált ismertté. 

Guillermo-nak és Matilde-nek közben két lánya született, majd 1907-ben Frida is világra jött. 

18358891 303
A Kislány Frida / Fotó: Museo Frida Kahlo

Guillermo mexikóvárosi fotós stúdiójában a gyermek Frida sokszor megfordult. Segített apjának a sötétszobában és elkísérte fényképészeti megbízásaira.

A kislány nagyon hamar megtanult pózolni is a kamera előtt. Gyakran egyenesen a kamerába nézett azzal a későbbről is jól ismert dacos tekintettel.

Ez lehetett a kezdete a saját készítésű alkotásainak.

Később a magáról kialakított képet ruhaválasztásán és festményein keresztül tovább alakította. Különösen önarcképeinél igaz ez, amelyeken mind kulturális, mind politikai elkötelezettsége tetten érhető.

Frida Kahlo folyamatosan fejlesztette a saját imidzsét. Ennek egyik ékes példája az a Guillermo által készített családi portré, amelyen a 17 éves Frida férfi öltönyt visel.

Tumblr Ooe1C7Hroe1W8I449O1 1280
Frida A Családi Portrén Férfi Öltönyben / Fotó: Cool Kids Of History / Tumblr

Ez persze szembe ment a kor divat konvencióival. Apja nem ellenezte lánya ruhaválasztását. Sőt, olyannyira nem, hogy egyes feljegyzések szerint a fotón a papa háromrészes öltönyét viseli. 

Apai inspirációk

Történészek szerint Frida volt Guillermo kedvenc gyermeke. Mindketten gyenge egészségi állapotban szenvedtek, így jól megértették egymást. Guillermo gondoskodott Fridáról lábadozásának különösen nehéz két időszaka alatt. 6 éves korában Frida gyermekbénulást kapott, amelynek következtében az egyik lába rövidebb lett, mint a másik.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A körülmények ellenére Guillermo arra bátorította a lányát, hogy maradjon aktív és sportoljon.

18335501 303
Frida Kahlo Ágyhoz Kötötten Fest / Fotó: Museo Frida Kahlo

18 évesen egy súlyos villamosbaleset következtében megsérült Frida gerincoszlopa, kulcscsontja, csípője és medencéje. A sérülések hónapokig ágyhoz kötötték, és az érzelmi és fizikai következményektől egész életében szenvedett. 

Guillermo volt az, aki rábeszélte Fridát a festésre. A fiatal lány a gyógyulás napjait kreativitásra fordította.

Viszonzásképpen Frida ápolta az apját, mikor annak epilepsziás rohamai voltak. A megpróbáltatások megerősítették a csontjait.

Frida Kahlo végre Budapesten! – Remekművek az MNG-ben

A válogatás betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba. Láthatjuk a művész védjegyévé vált önarcképeit, emellett szerepelnek a tárlaton olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók.

Az apa művészi szempontból is inspirálta a lányát. Frida Kahlo egyik befejezetlen művén a róla készített képek kontúrjait rajzolta meg. A fotókat Guillermo készítette 1913 és 1926 között. Ezek a képek tükrözik vissza Frida fiatal felnőtté válását, elragadtatását az önarcképek iránt és a kamerával, az apjával és a nézővel való viszonyát is.

18335496 303
Frida Kahlo Édesapja Portréját Festi / Fotó: Museo Frida Kahlo

Frida megörökítette édesapját fényképezőgépével együtt az Apám portréja című festményen, ami Guillermo halála után 10 évvel készült A kép hátulján Frida ekképpen jellemezte a papát: “nagylelkű, intelligens és udvarias”.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból