Előkerült egy rádiós felvétel, amelyen valószínűleg a világhírű mexikói festőművész, Frida Kahlo hangja hallható a Mexikói Nemzeti Hangtár szerint, írja a The Guardian.

Hirdetés

A Fonoteca szerdán hozta nyilvánosságra a rádiófelvételt, amelyen Kahlo a Diego portréja című szövegét olvassa fel, amelyet 1949-ben férjéről, Diego Riveráról írt. A mexikói kulturális miniszter, Alejandro Frausto azonban óvatosságra intett a felfedezéssel kapcsolatban. Mint mondta:

Frida Kahlónak eddig nem került elő másik hangfelvétele. Egyelőre nem sikerült százszázalékosan bizonyítani, hogy a most közzétett felvételen ő beszél.

Pavel Granados, a nemzeti hangfelvétel-gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy januárban találták meg az alig kétperces, vélhetően 1953-ban vagy 1954-ben készült felvételt egy ismert néhai mexikói rádiós műsorvezető archívumában.

Frida Kahlo / Fotó: Getty Images

A felvételen Kahlo fiatalos, energikus, tiszta hangon olvassa fel Riveráról szóló gondolatait. A műsorvezető kísérőszövegéből arra lehet következtetni, hogy a hangfelvétel csak a festőnő 1954-es halála után került adásba.

Frida Kahlo: „Én nem az álmaimat, hanem a valóságomat festem meg” – Kritika

Na, és a világot elözönlő Frida-babákról, Frida-tetkókról, Frida-pólókról, Frida-táskákról, Frida-graffitikről, stb. nem is beszélve! Ezek óhatatlanul torzítják, önkényesen kiemelik életének és művészetének egy-egy elemét. Vélt vagy valós információk tömegét zúdítják ránk róla. Bizonyára kevés olyan ember van, aki ne hallott volna Frida Kahloról, vagy ne tudna felsorolni legalább néhány momentumot vele kapcsolatban.

Mint Granados elmondta, megmutatta a felvételt olyanoknak, akik ismerték a mexikói festőt, de a végeredmény vegyes volt: néhányan Kahlo hangjaként azonosították, mások viszont kételkedtek.

Milyenek voltak valójában? Hat életrajzi film a legnagyobb művészekről

Az életrajzi filmek egy része hiába próbálja visszaadni egy adott személy életét. Nem könnyű vállalkozás, hiszen a nagy festők alig hagytak információt maguk után. Habár levelekből, családok, barátok elmondásaiból össze lehet rakni egy kerek képet. Kérdés, hogy ez mennyire fog megfelelni a valóságnak. Grandma Moses art is a quintessential slice of Americana.

A hangfelvételt itt lehet meghallgatni:

Is this the voice of Frida Kahlo? – audio

The National Sound Library of Mexico has unearthed what they believe could be the first known voice recording of Frida Kahlo, taken from a pilot episode of 1955 radio show El Bachiller, which aired after her death in 1954. The episode featured a profile of Kahlo’s artist husband Diego Rivera.

Kahlo Latin-Amerika legismertebb festőnője, Mexikó nemzeti szimbóluma volt, akit egy fiatalkori baleset hosszú időre ágyba kényszerített. Mintegy 200 festményt, vázlatot és rajzot alkotott. Nemzetközi elismerésére csak 1956-ban bekövetkezett halála után került sor, a hetvenes évekre pedig feminista ikonná vált.

Hirdetés