Kiállítás nyílik a Műcsarnokban, amely Frida Kahlo legérzékenyebb arcát is megmutatja

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílik kiállítás csütörtökön este a Műcsarnokban.

Guillermo Kahlo a világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlonak volt az édesapja. Mexikóban fotográfus ikon, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren nagyra értékelik, itthon ugyanakkor még kevéssé ismerik. Kiállításunk az ő különleges felvételeiből válogat.

frida kahlo frida országa kiállítás műcsarnok
Frida Kahlo, akit a legtöbbet apja kapott lencse végre / Fotó: MTI

Időutazást kínálunk Mexikóba: az 1900-as évek első három évtizedében készült fényképek izgalmas pillanatképek az ország gazdag, többféle kultúrából és tradícióból táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségéről, másfelől az elmúlt századelőn felívelő monumentális mexikói építkezésekről.

Az előkerült felvétel szerint ilyen lehetett Frida Kahlo eddig ismeretlen hangja

A Fonoteca szerdán hozta nyilvánosságra a rádiófelvételt, amelyen Kahlo a Diego portréja című szövegét olvassa fel, amelyet 1949-ben férjéről, Diego Riveráról írt. A mexikói kulturális miniszter, Alejandro Frausto azonban óvatosságra intett a felfedezéssel kapcsolatban. Mint mondta: Pavel Granados, a nemzeti hangfelvétel-gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy januárban találták meg az alig kétperces, vélhetően 1953-ban vagy 1954-ben készült felvételt egy ismert néhai mexikói rádiós műsorvezető archívumában.

A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Guillermo Kahlo életműve sok érdekes magyar vonatkozást mutat, fotóinak dokumentumértéke akár Bartók és Kodály más irányú gyűjtőmunkájával is párhuzamba állítható[/perfectpullquote]

– mondta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója a csütörtöki sajtóbejáráson.

Frida Kahlo: „Én nem az álmaimat, hanem a valóságomat festem meg” – Kritika

Na, és a világot elözönlő Frida-babákról, Frida-tetkókról, Frida-pólókról, Frida-táskákról, Frida-graffitikről, stb. nem is beszélve! Ezek óhatatlanul torzítják, önkényesen kiemelik életének és művészetének egy-egy elemét. Vélt vagy valós információk tömegét zúdítják ránk róla. Bizonyára kevés olyan ember van, aki ne hallott volna Frida Kahloról, vagy ne tudna felsorolni legalább néhány momentumot vele kapcsolatban.

Medve Mihály kurátor kiemelte: a német származású Guillermo Kahlo képei az új objektivitás fotográfiai szemléletével rokoníthatók. Úgy véli, emcsak az 1900-as évek első évtizedeinek monumentális mexikói építkezését örökítette meg, de évszázadokkal korábbi épületeket, templomokat is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Felvételeiből a dokumentumok hitelességével tárulnak elénk az ország történeti múltjának templomai és kolostorai. A világvárossá fejlődő Mexikóváros modern középületeinek és ipari létesítményeinek általa készített képei ugyanakkor az Új Tárgyilagosság fotográfiai szemléletmódjának szellemi rokonságában születtek. És talán az ő kamerája rögzítette legérzékenyebben Frida arcát, arcait[/perfectpullquote]

– mondta Medve.

Facebook-esemény: ITT

Megnyitó időpontja: 2019. június 21., péntek, 10 óra

Időpont: 2019. június 21. – 2019. szeptember 22.

Helyszín: Műcsarnok Kamaraterem, Budapest

Jegyár: Normál: 1 300 HUF, Kedvezmények bővebb információja ezen a linken


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból