Így múlik el a Fucking nevű ausztriai falu dicsősége

Fucking felső-ausztriai falucskának alig valamivel több mint száz lakót számlál, mégis világhírű. Természetesen a neve miatt, hiszen angolul egészen konkrétan baszást, esetleg kibaszottat jelent, és ez elég ahhoz, hogy minden évben rengeteg turista keresse fel a falut. Sokan közülük pedig szuvenírként hazavisznek egy kitépett táblát, amin szerepel a falu neve.

A szexturisták elleni drasztikus lépés

Mint a Politico írja, ezt elégelte meg a település vezetése, és egyszerűen véget vet a mókának azzal, hogy átnevezik a falut. 2021. január elsejétől kezdve Fucking hivatalosan Fugging lesz. Igaz, ennek a szónak is van az angol szlengben szexuális tartalma, de talán kevésbé lesz vonzó a táblatolvajoknak, mint a sokkal explicitebb Fucking. Valószínűleg néhány helyi azért nem örül a változásnak, mert már többen bizniszt építettek a település nevére, például az egyik vállalkozónál Fucking sört lehet vásárolni.

Fucking Varos Ausztria Tabla
/ Fotó: CEN

A falu egyébként természetesen nem a szex után kapta a nevét. A helyi mítosz szerint egy Focko nevű nemesember alapította a települést a 6. században. Az első írásos emlék jóval későbbről, a 11. századból ismert, ebben latinul Adalpertus de Fucigin a nemesúr neve.

Maga a település első ismert neve Vucchingen, ez alakult át az évszázadok során Fukchinggá, Fugkhinggá, majd a 18. században Fuckinggá, amit természetesen nem úgy kell ejteni, ahogy az angol hasonló alakú szót, hanem kb. fukkingnak.

Az -ing pedig egy ónémet toldalék, és nagyjából azt fejezi ki, hogy emberek egy csoportja a szótőhöz tartozik.

A popkulturális utalásokban rejlő veszély

A Fucking tehát körülbelül annyit tesz, hogy „Focko emberei”, illetve nyilván a hely, ahol ezek az emberek laknak. Az új névválasztásban bizonyára szerepet játszott, hogy hangzásában illeszkedjen a múlthoz. Mint megírtuk, a Massachusetts államban lévő Wellesley kisváros rendőrsége sem lehet nyugodt, ugyanis az Old Town Road táblákat az ő településökön is rendre eltulajdonítják. Lil Nas X slágere, az Old Town Road ennyire megihleti a rajongókat. 

Lil Nas X - Old Town Road (Official Video) ft. Billy Ray Cyrus

Week 17 version of Lil Nas X's Billboard #1 hit, "Old Town Road (Remix)" featuring Billy Ray Cyrus. Listen & Download "Old Town Road (Remix)" by Lil Nas X fe...

Azonban annyira tehetetlen a helyi hatóság, hogy már könyörögve kérlelték a tolvajokat, hogy ne tegyék. A Telex egyébként emlékeztetett magyar vonatkozásra is: tudtátok, hogy Pornóapáti 1899-ig Pornó volt?

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból