A független képzőművészeti tanszék, azaz a f***k 2013 óta tölt be hiánypótló szerepet a magyarországi oktatásban. A sokak számára megfoghatatlannak kikiáltott kortárs képzőművészetet viszi házhoz olyan egyetemekre, tanszékekre, melyeknek profilja valami teljesen más. Most Facebookon hirdettek szavazást arról, hova „repüljön” a jövőben a flying art course az egyetemeken túl.

A kortárs művészet nem könnyen befogadható műfaj, amit a köz-és felsőoktatás jelen helyzete is súlyosbít. Míg a klasszikusokról szó esik az iskolapadban, addig a kortársakra már nem jut idő. A művészet nagy általánosságban távolodik az emberektől. Egyre kevésbé járnak kortárs kiállításokra – főleg a vidéken – az alkotóknak is nehezebb dolga van közönség elérésében.

Pedig a művészet önkényessé válik az azt élvezők nélkül. Ezt a falat nem könnyű lebontani, épp ezért is olyan fontos a f***k munkássága, ami amolyan „ha a hegy nem megy Mohamedhez” elven többek között olyan helyszínekre is eljuttatta már ingyenes kortárs képzőművészeti kurzusait, mint például a Debreceni Egyetem Finnugor és Nyelvtudományi Tanszéke vagy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

02 e1518291504288
Négyszín-tétel a gyakorlatban / Kovács Gergő: Az illegális városfelújítás tapasztalatai / flying art courses, μEGYETEM, MÜSZI, Budapest, 2017, Fotó: Orbán György

A Menesi Attila vezetésével működő tanszék fennállása óta 31 alkalommal látogatott el 17 városba, ebből 4 alkalommal határon túli intézményben tartottak kurzust.

Előadásokkal és workshopokkal mutatták be a diákoknak, hogyan kapcsolható össze a kortárs képzőművészet az attól első pillantásra távolinak tűnő tudományterületekkel.

Az évközi kurzusokat az elmúlt három évben már egyhetes workshop zárta le, először a Balaton melletti Ádándon, majd Hegyeshalmon és Velencén, ahol képzőművészek vezetésével vehettek részt terepmunkán. Ezek a workshopok megfordították a menetrendet. Míg évközben a művészetekhez nem feltétlenül kapcsolódó tanulmányokat folytató diáksághoz ment házhoz a kurzus, addig a nyári workshopra ezek a diákok az ország minden pontjáról gyűltek össze egy-egy városban. Ezzel multidiszciplináris alkotóközösséget hoztak létre.

04 e1518291597458
Belvárosi koldulás a PR csoport workshopján / flying art courses, Pszichológia Intézet, Pécsi Tudományegyetem, 2015, Fotó: f***k

Most pedig nyitott Facebook-szavazást indítottak (Hol legyen kortárs képzőművészeti kurzus egyetemeken és főiskolákon kívül a közeljövőben?), melybe mindenki beleírhatta javaslatát. De papír alapon, személyesen is lehetett voksolni az ISBN könyv+galériában.

Azt, hogy a f***k társadalmi szerepvállalás is egyben, mi sem bizonyítja jobban, hogy a 311 beérkezett szavazat alapján összesen 43 helyszínjavaslat érkezett, melyek közt első három helyen az Országház (18%), egy barlang (12,5%) és a stadionok (11%) állnak. Mivel nyitott szavazás volt, amiben bárki hozzáadhatta javaslatát a listához, voltak ezektől is merészebb ötletek: liberális koponyában, kibertérben vagy börtönökben. De természetesen olyan igazán releváns helyszín javaslatok is érkeztek, mint a parkok, demonstrációk vagy a középiskolák.

03 e1518291669428
Nyári workshop, Hegyeshalom, 2016, Fotó: Bori Om (részlet)

Bár az, hogy a szavazás eredménye milyen formában fog megvalósulni, még kérdéses. Már belegondolni is izgalmas, hogyan festene egy kortárs képzőművészeti kurzus ezeken a helyszíneken! És ismerve a f***k kreativitását, biztos vagyok benne, hogy valamely formában életre fogják kelteni az eredményt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból