A független képzőművészeti tanszék, azaz a f***k 2013 óta tölt be hiánypótló szerepet a magyarországi oktatásban. A sokak számára megfoghatatlannak kikiáltott kortárs képzőművészetet viszi házhoz olyan egyetemekre, tanszékekre, melyeknek profilja valami teljesen más. Most Facebookon hirdettek szavazást arról, hova „repüljön” a jövőben a flying art course az egyetemeken túl.

A kortárs művészet nem könnyen befogadható műfaj, amit a köz-és felsőoktatás jelen helyzete is súlyosbít. Míg a klasszikusokról szó esik az iskolapadban, addig a kortársakra már nem jut idő. A művészet nagy általánosságban távolodik az emberektől. Egyre kevésbé járnak kortárs kiállításokra – főleg a vidéken – az alkotóknak is nehezebb dolga van közönség elérésében.

Pedig a művészet önkényessé válik az azt élvezők nélkül. Ezt a falat nem könnyű lebontani, épp ezért is olyan fontos a f***k munkássága, ami amolyan „ha a hegy nem megy Mohamedhez” elven többek között olyan helyszínekre is eljuttatta már ingyenes kortárs képzőművészeti kurzusait, mint például a Debreceni Egyetem Finnugor és Nyelvtudományi Tanszéke vagy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

02 E1518291504288
Négyszín-Tétel A Gyakorlatban / Kovács Gergő: Az Illegális Városfelújítás Tapasztalatai / Flying Art Courses, Μegyetem, Müszi, Budapest, 2017, Fotó: Orbán György

A Menesi Attila vezetésével működő tanszék fennállása óta 31 alkalommal látogatott el 17 városba, ebből 4 alkalommal határon túli intézményben tartottak kurzust.

Előadásokkal és workshopokkal mutatták be a diákoknak, hogyan kapcsolható össze a kortárs képzőművészet az attól első pillantásra távolinak tűnő tudományterületekkel.

Az évközi kurzusokat az elmúlt három évben már egyhetes workshop zárta le, először a Balaton melletti Ádándon, majd Hegyeshalmon és Velencén, ahol képzőművészek vezetésével vehettek részt terepmunkán. Ezek a workshopok megfordították a menetrendet. Míg évközben a művészetekhez nem feltétlenül kapcsolódó tanulmányokat folytató diáksághoz ment házhoz a kurzus, addig a nyári workshopra ezek a diákok az ország minden pontjáról gyűltek össze egy-egy városban. Ezzel multidiszciplináris alkotóközösséget hoztak létre.

04 E1518291597458
Belvárosi Koldulás A Pr Csoport Workshopján / Flying Art Courses, Pszichológia Intézet, Pécsi Tudományegyetem, 2015, Fotó: F***K

Most pedig nyitott Facebook-szavazást indítottak (Hol legyen kortárs képzőművészeti kurzus egyetemeken és főiskolákon kívül a közeljövőben?), melybe mindenki beleírhatta javaslatát. De papír alapon, személyesen is lehetett voksolni az ISBN könyv+galériában.

Azt, hogy a f***k társadalmi szerepvállalás is egyben, mi sem bizonyítja jobban, hogy a 311 beérkezett szavazat alapján összesen 43 helyszínjavaslat érkezett, melyek közt első három helyen az Országház (18%), egy barlang (12,5%) és a stadionok (11%) állnak. Mivel nyitott szavazás volt, amiben bárki hozzáadhatta javaslatát a listához, voltak ezektől is merészebb ötletek: liberális koponyában, kibertérben vagy börtönökben. De természetesen olyan igazán releváns helyszín javaslatok is érkeztek, mint a parkok, demonstrációk vagy a középiskolák.

03 E1518291669428
Nyári Workshop, Hegyeshalom, 2016, Fotó: Bori Om (Részlet)

Bár az, hogy a szavazás eredménye milyen formában fog megvalósulni, még kérdéses. Már belegondolni is izgalmas, hogyan festene egy kortárs képzőművészeti kurzus ezeken a helyszíneken! És ismerve a f***k kreativitását, biztos vagyok benne, hogy valamely formában életre fogják kelteni az eredményt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.