A tisztaság fél egészség, tartja a mondás, de a túlzott tisztaság már káros is lehet az egészségünkre.

Fürdés naponta?

A legtöbb ember naponta egyszer vagy akár többször is lefürdik. De ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért is kell 24 óránként tusolni, rájöhetünk, hogy gyakran csak megszokásból tisztálkodunk.

A gyakori fürdés ugyanis semmiféle előnnyel nem jár, sőt, akár káros hatással is lehet az egészségünkre. A Bright Side összegyűjtötte, miért is érdemes meggondolni, tényleg szükséges-e minden nap zuhanyozni.

Kevésbé leszünk kitéve a fertőzéseknek

Ketnaponta Furdes Elonyei 1

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy naponta zuhanyozni sokkal egészségesebb, mint ritkábban, de ez pont fordítva van. A gyakori fürdés felboríthatja az első védelmi vonal, a bőr mikroorganizmusainak kényes egyensúlyát, amely megvéd minket a fertőzésektől. Az immunrendszernek is szüksége van bizonyos mennyiségű baktériumra és koszra a megfelelő működésének fenntartásához, a gyakori fürdéssel pedig éppen ezt vonjuk meg tőle.

Szebb lesz a bőrünk

Ketnaponta Furdes Elonyei 2

A hosszú forró vizes zuhanyzás kiválóan ellazít, ugyanakkor öregíti a bőrt. A bőrünk felszínén található természetes zsíros-olajos réteget ugyanis lemossa, pedig ez felelős azért, hogy a bőr nedvességtartalmát megkösse, amelynek köszönhetően sokáig rugalmas és fiatalos marad. Ha a tisztálkodással ezt a jótékony réteget  eltávolítjuk, a bőrünk könnyebben kiszárad, ráncosodik és begyulladhat.

Gyorsabban nőhet és szebb lesz a hajunk

Ketnaponta Furdes Elonyei 3

A haj és fejbőr esetére is igazak a fent leírtak: ha naponta mosunk hajat, még zsírosabb és fénytelenebb lesz a frizuránk. A sampon eltávolítja azt a faggyúréteget, amely a fejbőrt védi a káros környezeti hatásoktól. Válaszként a szervezet még több faggyút fog termelni, ami a fejbőr irritációját és a pórusok eltömődését okozhatja.

Fogyhatunk

Ketnaponta Furdes Elonyei 4

Ha rendszeresen bőséges vacsora után megyünk lazító fürdőt venni, ez a szokásunk súlygyarapodáshoz vezethet. A jó emésztéshez ugyanis fokozni kell a gyomorba és az emésztőszervek környékére áramló vérmennyiséget. Ha elkezdünk fürdeni, a testhőmérsékletünk lecsökken, ami megzavarja az emésztőrendszert. Ha pedig gyakran előfordul, hogy vacsora után fürdünk, lelassulhat az emésztésünk.

Kevésbé leszünk érzékenyek az allergénekre

Ketnaponta Furdes Elonyei 5

A túl gyakori tusolás is okozhatja az allergiás tünetek erősödését. Ha a bőr savas védőrétege sérül, akkor a külső környezeti hatások ellen sem képes hatékonyan védekezni. Ha minden kis szennyeződést azonnal lemosunk, az immunrendszer ellustul, ami különböző allergiák, asztma vagy akár még cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

A termékenységnek is jót tesz

Ketnaponta Furdes Elonyei 6

Ahogy a bőr felszínén, az intim testrészek körül is fenn kell maradnia a mikroorganizmusok megfelelő arányának az egészséges működéshez. A sima csapvíz is számos olyan nehézfémet és egyéb káros anyagokat tartalmaz, amelyek ezt az egyensúlyt veszélyeztetik, hát még a vegyipar által előállított szappanokban és tusfürdőkben található kemikáliák! Ha gyakran tapasztalunk irritációt, szedünk össze fertőzéseket, érdemes erre az összefüggésre is gondolni.

Véletlen lenne, hogy az egyébként minden nap cicamosdást végző macskák utálják a vizet?

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.