Az Oscar-díjas Gary Oldman játssza az Aranypolgár íróját az életrajzi filmjében

David Fincher az Aranypolgár forgatókönyvírójának életéről forgat filmet Gary Oldman főszereplésével.

Az életrajzi film forgatókönyvét a rendező apja, Jack Fincher írta. David Fincher és Gary Oldman együtt dolgoznak a Herman Mankiewicz életrajzi filmen, írja a The Hollywood Reporter. Az újságíróból lett forgatókönyvíró leginkább arról ismert, hogy Orson Welles rendezővel együtt dolgozott az Oscar-díjas Aranypolgár című klasszikuson.

gary oldman mank aranypolgár
Gary Oldman játszik David Fincher új filmjében / Fotó: Variety

A projekt a Netflix égisze alatt Mank címen fut, hiszen ez volt a beceneve Mankiewicz-nek. David Fincher rendező már idén ősszel hozzáfog a film forgatásához. Gary Oldman személyesíti meg a forgatókönyvírót, akinek személye nagy hatással volt Hollywood aranykorára. Azért, hogy megragadják a klasszikus hollywoodi hangulatot, a készülő film fekete-fehér lesz.

Citizen Kane Trailer

Avid Project for TRF 510, Newhouse School of Public Communications. This is a re-imagined trailer for the motion picture classic, Citizen Kane.

David Fincher számára a Mank megfilmesítése több mint 20 éves terv, hiszen már a Játsz/ma című Michael Douglas-film elkészítése után bele akart vágni a projektbe. A rendező apja írta a forgatókönyvet, aki szintén újságíróként kezdte.

david fincher rendező mank
David Fincher a Harcosok klubja, a Hetedik és a Holtodiglan című filmek rendezője / Fotó: Yahoo News

Mankiewicz számos hollywoodi klasszikus filmben dolgozott, mint például Az Óz, a csodák csodája (1939), a Marilyn Monroe főszereplésével készült Szőkék előnyben (1953), de az Aranypolgár (1941) volt az, amellyel kapcsolatos viták az élete végéig kísértették.

Íme, összegyűjtöttük Hollywood 100 kedvenc filmes mondatát!

Mindezt filmes szakemberek segítségével, tehát a lista teljesen a filmiparban dolgozók szavazatain alapszik. Ez több mint 1600 gyártót, rendezőt, színészt és írót jelent. Az talán nem meglepő, hogy a listán szinte az összes világhírű film szerepel, mint a Vágy villamosa, A gyűrűk ura, a Love Story vagy a Csillagok háborúja.

Mankiewicz és Orson Welles közösen dolgoztak a szkripten, de mégis azt állította, hogy Welles megpróbálja őt háttérbe szorítani.

Amikor Az aranypolgár megnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjat Mankiewicz hívei „Mank, Mank, Mank” felkiáltásokkal éljeneztek.

A trófeát mindkettőjüknek megítélték, de egyikük sem vett részt a ceremónián. A Mank lesz David Fincher első filmje a Holtodiglan című thriller óta. Oldman számára az iszákos és lobbanékony természetű Mankiewicz megszemélyesítése újabb Oscar-díjjelölést hozhat.

gary oldaman oscar
Gary Oldman a Churchill eljátszásáért járó Oscar-díj átvételekor / Fotó: Reuters

A színészt Winston Churchill megformálásáért jutalmazták a legrangosabb filmes kitüntetéssel a Legsötétebb óra című filmen nyújtott alakításáért. Oldmant legközelebb Meryl Streep oldalán láthatjuk a Steven Soderbergh rendezte The Laundromat című drámában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból