Nézem Video "Baromság amúgy az egész" – Szitizenek a gender szak...

“Baromság amúgy az egész” – Szitizenek a gender szak megszűntetéséről

Promóció

A Sziget Fesztivál nem csak azért remek terep, mert a legnagyobb sztárok koncertjein tombolhatsz, de érdekes eszmbecserébe is keveredhetsz. Megkérdeztük a külföldieket és magyarokat egyaránt, mi a véleményük a gender szak megszűntetéséről.

Célkeresztben a gender

Promóció
- Advertisement -

Augusztus első hetében alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagyis a gender szakon.

Mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás van. Ilyen szakon mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n létezik.

Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik. Az ELTE-n idén is vettek fel hallgatókat a mesterképzésre. A jogszabályok alapján ők, illetve azok, akik már hallgatók, befejezhetik a képzést, de jövőre az egyetem a képzést már nem hirdetheti meg, ha a rendelet hatályba lép.

Top 5 művész, akik alapjaiban értelmezik újra a gender fogalmát / ContextUs

A kiállítás túlmutat olyan binárisokon, mint a “férfi” vagy “nő”, leginkább a gendert helyezi faji, osztálybeli, szexuális, fogyatékossággal élő kontextusok kereszttüzébe. A művészek az általuk választott eszközökkel próbálnak nem csak a genderről magáról alkotást készíteni, hanem arról, hogy az hogyan építheti vagy rombolhatja le a kultúrát.

A társadalmi nemek tanulmánya mesterszaknak a KDNP ment még neki 2017-ben, azóta ez a tudományterület a kormánypárti politikusok célkeresztjében van.

Szitizenek a gender szakról

“Tudod, mit mondok mindig, amikor egy férfi azt mondja, hogy a nőnek a konyhában a helye? Az az ember nem tudja, hogyan nyúljon a nőhöz az ágyban.”

“A gender nagyon hasznos. Úgy értem, a legkönnyebb módja, hogy megérts valakit, akit egyébként nem volnál képes.”

“Azt gondolom, hogy ha eleve úgy állunk hozzá, hogy jó dolog, ha az emberek azt tanulnak, amit akarnak, és ez segít nekik jobb emberré válni, akkor azt hiszem, meg kellene tartani [a gender szakot].”

“Izrael sokkal progresszívebb, mint Magyarország.”

Így akadtak ki a Sziget Fesztiválon, hogy a kormány eltörli a gender szakot / ContextUs

A Sziget Fesztivál nem csak azért remek terep, mert a legnagyobb sztárok koncertjein tombolhatsz, de érdekes eszmbecserébe is keveredhetsz. Megkérdeztük a külföldieket és magyarokat egyaránt, mi a véleményük a gender szak megszűntetéséről. További tartalmainkat kövesd itt! https://contextus.hu/ https://www.facebook.com/contextushu https://www.instagram.com/contextusmagazine Itt tudsz nekünk írni: [email protected] Készítette: Benedek Rebeka, Kiss Panni

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3