Tommy Dorfman, Asia Kate Dillon, Theo Germaine és Bex Taylor-Klaus ahhoz a színészgenerációhoz tartoznak, akik azért küzdnek, hogy Hollywood egyre több gender-nonkonformista színészt szerepeltessen a filmekben.

Tommy Dorfman a genderaktivisták élharcosa

Világunkban a születéskori nem csupán egy múló állapot, vélik a gender-nonkonformisták. A világ művészei – színészek, zenészek – a genderizmusért küzdenek, hogy a nemek megváltoztathatóak legyenek. Grimes is születendő gyermekére bízza majd, hogy kiválassza saját nemét. A filmiparban történő változások mellett a divatipar is egyre nyitottabb a transzneműségre.

A Playboy után a Ford is transzgender modellt szerződtetett le / ContextUs

Andreja Pejic nemrég csatlakozott a Ford Modelljeihez (nem a T-hez), az immár 71. évében járó ügynökség első, nyíltan transzgender modelljeként. Pejic 2013-ban coming outolt először, aztán még csinált néhány dolgot először, mint például először állt modellt transzgenderként egy nagy hírű szépségipari kampányban (a Make Up For Ever arcaként), először szerepelt a Vogueban is és a GQ Portugália lapjain is.

Tommy Dorfman a maga 1,4 millió Instagram-követőjével a legnagyobb Netflix-sztár, akit a 13 okom volt című sorozatból ismerhetünk. Mégis, új ügynök után kellett néznie 2017-ben, mert az nem fogadta el a gender-nonkonformitását. Az ügynök arra kérte Dorfmant, hogy határozza meg saját nemét, mert másképp az ügynökség nem tud vele együttműködni.

Tommy Dorfman
Tommy Dorfman, Nem Szeretné Eldönteni Fiú-E Vagy Lány / Fotó: Fabrizzio Del Rincon

Dorfman a találkozón magassarkú csizmát és kivágott pólót viselt, amit az ügynökségen nem néztek jó szemmel, emlékszik vissza a színész. Dorfmant jelenleg a CAA képviseli, és a színész szerint jelenlegi ügynökei nem is lehetnének segítőkészebbek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem fogadtak el. Sztár voltam, de nem fogadtak el[/perfectpullquote]

– fakadt ki a Variety interjúban. Ebben a kijelentésben visszacseng számos olyan művész dilemmája is, akik nem tudják meghatározni saját nemüket. A nagy nyilvánosság előtt az iparág a sokszínűséget hirdeti, de a szereplőválogatásokon a cisznemű színészek kapják a legtöbb szerepet (cisznemű: aki elfogadja születéskori nemét). Holott az elmúlt két évtizedben a homoszexuális színészek egyre elfogadottabbakká váltak. Elég csak Ellen DeGeneres-re gondolni, aki előkészítette a terepet az új generáció leszbikus sztárjainak, mint amilyen Kristen Stewart, Tessa Thompson, Billy Eichner, Hayley Kiyoko is. 2014-ben egyébként Laverne Cox transznemű sztár Time magazin címoldalán való megjelenése hozta be a köztudatba a jelenséget.

Hollywood elnyom

Mégis, a nemüket meghatározni képtelen színészek nem kapnak elég figyelmet, így nehéz az előrejutásuk Hollywoodban. Míg a hollywoodi döntéshozók szimpatizálnak a homoszexuálisokkal, a genderfluidokat nem igazán értik. Ezért a nonkonformista kreatívok a közösségi média felületein megjelentetett írásokkal próbálják elmagyarázni a világnak az identitásukat.

A színészszakszervezet szeretné, ha több transznemű kapna szerepet

Az LMBTQ emberekkel dolgozó szórakoztatóipari szakemberek számára kiadott ajánlásban a szakszervezet kimondja, hogy néhány transz színész jobban megfelel a nemi identitása szerinti szerepre, mint a születéskori nemi szerepére. „Tény, hogy egy transz talán teljesen észrevétlen egy szerep vagy egy produkció számára, de erőteljesen képviselik az iparban a sokféleséget” – olvasható az ajánlásban.

A gender különbözik a nemtől. Állítja a GLAAD, egy, a nemi identitást képviselő szervezet. „A gender identitás egy személy belső, mélyen őrzött nemére utal” – vélekedik a szervezet.

Alina van Ryzin fotós gender-identitásának felvállalás-története

A hét történelmi Sister Colleges-ből, azaz az Egyesült Államok észak-keleti részén található, nők számára alapított elit felsőoktatási intézményből mára csupán ötben képeznek kizárólag nőket. Ide tartozik a Philadelphia környékén csodálatos környezetben elterülő Bryn Mawr College is. A neogótikus stílusban épült kampuszt 1885-ben alapították, majd a magas rangú kvéker intézmény 1894-1922 között, a második dékán, M.

A gender tehát különbözhet a születéskor meghatározott nemtől, míg a legtöbb ember elfogadja saját nemét férfinak vagy nőnek, addig a nonbinárisok és a gender-nonkonformisták nem tudják ezt a két alternatívát elfogadni. Ezeknek az embereknek a nemi identitása a két lehetőség közötti spektrumban létezik.

Az emberek aránya, akik magukat gender-nonkonformistának tartják, csupán 1-3%, de növekvő tendenciát mutat.

Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy egyre inkább reprezentáltak ezen emberek. Csupán három évvel ezelőtt, 2017-ben volt látható az első, gender-nonbináris karakter a Milliárdok nyomában című sorozatban. Asia Kate Dillon alakította a nonbináris szereplőt.

Asia Kate Dillon
Asia Kate Dillon Gender-Színész/ Fotó: Danielle Levitt

A brit énekes és dalszövegíró Sam Smith, aki 2014-ben “bújt elő”, azóta genderqueerként tartja magát számon. Tommy Dorfman pedig 2017-ben vallott, majd a transz- és gender-nonkonformista színész, Theo Germaine megkapta az első főszerepét a 2019-es Netflix-sorozatban, A politikusban. Nem ők az első gender-nonkonformista színészgeneráció tagjai, de ők azok, akik nagyobb ismertségre tettek szert. Asia Kate Dillon, a Milliárdok nyomában sztárja például nem hajlandó egydimenziós nembináris karaktert eljátszani, akinek a története csak a szexuális életével kapcsolatos megpróbáltatásokra koncentrál.

Milliárdok nyomában – Új sorozat október 28-tól

Próbáld ki ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéh…

„Nem játszom el olyan karaktereket, mert a történetnek nincsen értéke és nem fejleszti vagy támogatja a közösséget. Az egyetlen módja, hogy felelősségteljes legyek, ha nem végzek olyan munkákat, amelyek nem találkoznak a magam számára felállított elvárásokkal” – mondta Dillon.

A social media segítségével hallatják hangjukat

Dorfman is azon nonbináris színészek közé tartozik, akik olyan karakterek eljátszására vágynak, amelyek nem egysíkúan mutatják be a genderizmust. Ez egy közös küzdelem az LGBTQ-színészek számára, amelynek eredményei csak később lesznek láthatóak. Dorfman véleménye szerint fontos, hogy hallassák a hangjukat ezek a színészek, még ha eddig nem is tették meg.

Nicki Minaj zsűritagja lesz a transzvesztita versenynek

Már a 12 évadjánál a tart a RuPaul’s Drag Race (RuPaul – Drag Queen leszek!) című transzvesztita valóságshow, amelyben a hiphopénekesnő lesz a következő meghívott híresség a zsűritagok között, írja a . A hírt Twitteren jelentették be egy rövid promóciós videó közzétételével, amiben Yung Money-ként hivatkoztak a sztárra. – nyilatkozta Minaj Twitteren.

A Másik élet című Netflix-filmből ismert ausztrál színész, JayR Tinaco szintén hasonló problémákkal nézett szembe karrierje során. Eleinte, hogy szerepet kapjon, mainstream karaktereket kellett eljátszania. Mára elérte azt, hogy csak nembináris- és meleg karakterek eljátszásának szereplőválogatására hívják, hiszen ez illeszkedik életmódjához.

Jayr Tinaco
Jayr Tinaco / Fotó: Variety

Az internet virágkorában a társadalom perifériájára került emberek is lehetőséget kapnak, hogy megtalálják egymást és csoportot alkothassanak. Az Instagram segítségével egy egyszerű hashtag alkalmazásával könnyen megtalálhatják egymást a – fogalmazzunk úgy – nem mainstream szokásokkal rendelkező emberek is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt mondom, hogy a közösségi média az egyetlen lehetőség, ahol hallathatjuk a hangunkat mostanság, hiszen ha háromezer hozzászólása van egy tweetednek, akkor a pozícióban lévő emberek is sokkal kevésbé hagyhatnak téged figyelmen kívül. Ha pedig 300 ezer hozzászólásod van, akkor képzelheted, milyen nagy erővel rendelkezel[/perfectpullquote]

– mondta Bex Taylor-Klaus, A zöld íjász és a 13 okom volt sztárja. Taylor-Klaus 2018-ban vallott először transzgender nembinaritásáról.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindig nehéz volt számomra az, hogy látom magam azokban a fiús lány szerepekben vagy szuper nőies vagy őrült fickó karakterekben. Soha nem volt olyan szerepem, amit igazán szerettem volna, ami igazán én vagyok [/perfectpullquote]

– fejtette ki a Taylor-Klaus.

Bex Taylor Klaus
Bex Taylor-Klaus / Fotó: Pinterest

A legnagyobb nehézsége a nembináris színészeknek az, hogy nincs egy példa, amit követni tudnának.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindig is úgy ismertek a Glee-ben, mint Amber Riley és Chris Colfer karaktereinek keverékét. Azok voltak a mintáim az előadásomhoz, amiket a tévében láttam: egy érzékeny, homoszexuális férfi, Kurt, akit Colfer alakított, és egy erős, nagyhangú, fekete nő, Mercedes, Riley alakításában. Őket vettem alapul, hogy azzá válhassak a sorozatban, ami végül lettem[/perfectpullquote]

– emlékezett vissza Alex Newell.

Alex Newell
Alex Newell / Fotó: Jimmy Fontaine

A Glee – Sztárok leszünk! sorozatban ő alakította Unique Adams karakterét.

Önazonosság keresés a fantáziavilágban

A genderfluidok arra kényszerülnek, hogy olyan műfajokban keressenek önazonosságot, ahol a nemi szabályok nem annyira meghatározóak, mint például a fantasyk vagy az animációs filmek világa.

Hollywoodi sztárok, akiket azonos neműek neveltek fel

A kétszeres Oscar-díjas színésznőt két anyuka nevelte fel. A vér szerinti anyja Brandy, és a párja Evelyn. A 2013-as Golden Golbe-díj átvételekor köszönetet is mondott anyjának, aki demenciával küzd, és beszédében kifejezte, hogy nagyon szereti. Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Theo Germaine nem akkor láthatta magát először a képernyőn, amikor A politikus című sitcomot nézte, hanem akkor is, amikor a The Legend of Zelda: Ocarina of Time elnevezésű videójátékkal játszott. Ugyanis Germaine magát Zelda hercegnő alteregójaként definiálja.

Legend Of Zelda Nintendo GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Nintendo GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„A videójátékok a titkos forrásaim, ahol olyan karaktereket találok, amelyekkel azonosulni tudok” – magyarázza Germaine. A Sabrina hátborzongató kalandjai sorozat sztárja, Lachlan Watson hasonló gyermekkori élményekről számolt be. Ő gyerekként A Gyűrűk Ura karaktereivel azonosította magát, mégpedig Gandalffal, Legolas-szal és Gimlivel egyszerre. A Mulan című rajzfilm – amit a Disney tavaly remake-elt – volt a másik filmélmény, amely meghatározta Watson nemi identitását.

https://www.instagram.com/p/ButezGgHd6m/?utm_source=ig_web_copy_link

„A filmben minden nemi szabályt felrúgnak. Nem csak egy nőről szól, hanem egy nő, aki később férfi szerepet ölt. Ez nagyon fluid és szórakoztató” – magyarázza a Mulannal kapcsolatban.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Hogyan érhető el tehát, hogy genderfluid- és nembináris karakterek elterjedjenek a filmeken? Hollywood általában két lépéssel le van maradva ezen a téren, és a felelősség az elnyomottakra hárítja. Dorfman a gyakorlati megoldások híve az aktivista tevékenység helyett.

Prom Gender GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Prom GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„Ahelyett, hogy a GLAAD rendezvényeire járnék, olyan szerepeket írok, amelyek, úgy érzem megváltoztatják a narratívát és megnyitják a kapukat. Elhatároztam, hogy nem akarok meggyőzni több idős stúdió- vagy csatornavezetőt, hogy megértsék ezt és alkalmazzanak. Arra koncentrálok inkább, hogy kapcsolatot építsek ki hasonló emberekkel, akik ugyanezt teszik, mint én” – fejtette ki Dorfman.

(Az eredeti cikk a Variety oldalán jelent meg angolul.)

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet