George Floyd utolsó szavai jelentek meg égre rajzolt alakban amerikai nagyvárosok fölött

A tragikus módon elhunyt George Floyd kétségbeesett szavait láthatjuk égre rajzolt formában egy amerikai művész jóvoltából.

Az erőszak ellen tiltakozik az égre rajzolt installációval

George Floyd halála után Jammie Holmes művész úgy döntött, hogy Amerika-szerte felrajzolja a férfi utolsó szavait a nagyobb városok egére. A különleges installációval a művész célja, hogy demonstráljon az erőszak ellen, amely Floyd életébe került, írja a My Modern Met.

Mint ismeretes, még május 25-én Floyd egy trafikban hamis 20 dollárossal kísérelt meg fizetni. A helyszínre érkező rendőrök rátérdeltek a férfi nyakára, aki megfulladt. A brutális rendőri eljárást videófelvétel örökítette meg, így hallhatóak Floyd utolsó, megrázó szavai. Az eset után Amerikában tüntetések szerveződtek, és Billie Eilish mellett számos sztár csatlakozott a Black Lives Matter-mozgalomhoz.

Összefogással változás érhető el

A rendőri intézkedésről készült felvételen hallható utolsó mondatokat Holmes repülőgépre szerelhető transzparensekre írta fel, és átrepült velük Detroit, Miami, Dallas, New York, és Los Angeles egén.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kérem, nem kapok levegőt. Fáj a nyakam. Meg fognak ölni[/perfectpullquote]

– olvashatóak a transzparenseken Floyd szavai.

Holmes, aki maga is rendőri erőszak áldozata volt korábban, az égre rajzolt bemutatóval szeretné felhívni az emberek figyelmét az Amerika-szerte jellemző diszkriminációra, és megfélemlítésre, amely 2018 óta egyre növekszik az országban. A művész szerint a kritikus tömeg már nem hagyható többé figyelmen kívül.

Az Anonymous miatt a “Fuck tha Police” szólt a rendőrségi rádiófrekvencián, és sorsközösséget vállalnak a tüntetőkkel

Floyd múlt szombaton történt halála miatt Amerika szerte tüntetések zajlanak, Donald Trump elnök pedig már a katonaság bevetésével fenyeget. Egy héttel a 46 éves afroamerikai férfi halála után kijött a hivatalos halottkémi jelentés. E szerint a férfinak leállt a keringése és a légzése a nyakát ért nyomás miatt.

Holmes egyedülálló előadása tükrözi azt a felháborodást, amelyet Floyd meggyilkolása váltott ki Amerikában. A művész bízik abban, hogy összefogással változások érhetőek majd el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból