Eddig még sosem turnézott, de most Budapesten is fellép a diszkózene nagypapája, Giorgio Moroder

The Celebration of the 80’s címmel indul turnéra az elmúlt negyven év zenei életének egyik legfontosabb szereplője, Giorgio Moroder.

A diszkózene nagypapájaként is emlegetett Giorgio Moroder korábban még sosem turnézott, jövő áprilisban viszont nyakába veszi a világot, és 15 állomáson keresztül mutatja meg, hogy 78 évesen még korántsem kell őt a süllyesztőbe tenni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon izgalmas, hogy végül is belevágok ebbe az egészbe. Ez valami olyasmi, amit mindig is kiakartam próbálni. Gyakran kérdezgették a rajongóim, hogy nem tervezek-e turnéra indulni. De az én időben elképzelhetetlen volt, hogy egy producer elhagyja a stúdióját, a színpad az énekeseké volt. Manapság viszont már a DJ-k és zenei producerek uralják a terepet, így eljött végre az én időm[/perfectpullquote]

– meséli Giorgio Moroder a The Guardiannek adott interjúban.

Moroder a hatvanas évek közepén kezdte pályafutását, de az igazi áttörésre 1977-ig várnia kellett. Ebben az évben énekelte fel felfedezettje, Donna Summer az I Feel Love című slágert, amellyel effektíve megszületett a diszkózene, és ezzel egy időben a DJ-producer neve is halhatatlanná vált.

2018 10 11 08 32 17 957205
Giorgio Moroder csapatja / Fotó: A zenész hivatalos weboldala

Moroder innentől kezdve rákapott a siker ízére. Donna Summer legnagyobb slágerei mellett a Blondie Call Me és David Bowie Cat People című dalainak produceri munkájáért is ő a felelős. De dolgozott együtt Freddie Mercury-val, Cherrel és Debbie Harry-vel is, továbbá napjaink ismert előadói, például Sia, Lady Gaga és Kylie Minogue is sokat köszönhetnek neki.

Moroder aztán a nyolcvanas évektől kezdve inkább a filmzenék világában mozgott otthonosan. Ő szerezte például a Flashdance, az Amerikai dzsigoló és a Top Gun betétdalait is. Munkásságát három Oscar-díjjal, négy Golden Globe-díjjal és négy Grammy-díjjal jutalmazták.

Donna Summer – I Feel Love 1977 (High Quality)

Official video for the song does not exist. For the best quality of a synchronization I had to mount this vid from few different sources. “Donna Summer – Hot…

A kétezres évek elején aztán úgy tűnt, eljárt felette az idő, nemigen jelentkezett semmi újjal, mígnem 2013-ban a Daft Punk Random Access Memories című albumán fel nem tűnt, két évvel később pedig a Deja Vu című önálló stúdióalbumával kavarta fel az elektronikus zene állóvizét.

A koncertdátumok közt böngészve május 15-e mellett Budapest neve tűnik fel, a zeneszerző a Sportarénában pörgeti majd a lemezeket nagyzenekari kísérettel, vokalistákkal és szintetizátorokkal kiegészülve.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból