A gipszkarton az egyik leggyakrabban alkalmazott anyag az építőiparban és a belsőépítészetben, de hogy minek köszönheti népszerűségét, és milyen szokványostól eltérő felhasználási területei vannak, az cikkünkből kiderül!

A gipszkarton előnyei

Nem csoda, hogy a gipszkarton a belsőépítészetben alkalmazott egyik legkedveltebb anyag, hiszen számtalan előnyös tulajdonsága van:

– Az időfaktor: a gipszkartonnal történő munka – kellő gyakorlattal – rendkívül gyorsan megy, főleg más falazási technológiákhoz képest. Ez annak köszönhető, hogy nincsen száradási idő, mindössze a megfelelő rögzítéséről kell gondoskodni. Ráadásul az elekromos hálózatok és csövek egyszerűen elrejthetők a falban, nem szükséges hozzá vésés és kőműves munka.

– Költséghatékonyság: a gipszkartonból készült falak és térelválasztók lényegesen kevesebb pénzből hozhatók ki, mint a hagyományos vagy fából készül falazatok, ráadásul könnyebb súlya miatt szállítása is egyszerűbben és olcsóbban megoldható.

Specialis Csavarok Gipszkarton Vasmuszakibolt Polcrendszer
/ Fotó: Vasműszaki Bolt

– Egyszerűség: természetesen a képzett szakemberek gyorsan, pontosan dolgoznak, és bármilyen ötletet megvalósítanak, de egyszerűbb válasz- vagy hátfalat némi gyakorlással bárki tud készíteni, csak kitartás szükséges hozzá.

– Pontosság: míg a hagyományos falazatok esetében a merőleges és a párhuzamos ritka fogalmaknak számítanak, addig gipszkartonozás esetén ezt igen könnyű kivitelezni, ráadásul felülete is sima és egyenletes.

A gipszkarton felhasználásának területei

A gipszkarton mivel nem vízálló, ezért elsősorban beltéren használják, ott viszont szinte mindenre. A belső terek kiválóan tagolhatók gipszkartonfalakkal, de a megfelelő komfort elérése érdekében mindig érdemes a lapok közé hangszigetelő anyagot is tenni. A hagyományos falazat elé is építhető gipszkartonfal, ha a vezetékek vagy különböző csövek eltüntetése a cél.

Polcrendszer készítése gipszkartonból

Manapság igen népszerűek a gipszkartonból épített polcrendszerek, ami leginkább minimalista stílusuknak és annak köszönhető, hogy könnyen elrejthető bennük a multimédiás eszközökhöz tartozó kábelek.

De hogyan készíthető el egy ilyen stílusos berendezés házilag? A méréseket követően az első lépés, hogy fémből vagy falécekből elkészítjük a vázat és a falakhoz erősítjük. Nagyon fontos, hogy a szerkezet kellően masszív legyen! Ezután következhet a szükséges elektromos vezetékek behúzása, amelyet a gipszkartonlapok méretre vágása, majd csavarozása követ az ehhez az anyaghoz fejlesztett speciális csavarokkal.

Sokat dob a polcrendszer megjelenésén, ha spotlámpák is beépítésre kerülnek! Ha ez megvan, akkor jöhet a glettelés, amellyel eltüntethetőek az összeillesztés egyenetlenségei és a csavarfejek. Végül, ha minden felület sima, akkor következhet a kívánt színre történő festés, amellyel még egyedibbé tehető a polcrendszer.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk