Számos kutatás foglakozik a klímaváltozással, aminek hatásait már évekkel ezelőtt is érezhettük. Sajnos nem elég rémisztőek a hírek, hogy felébredjünk: nagy a baj, lassan falig toljuk a határainkat. Talán egy most megjelent kutatás végre rávilágít, jobban oda kellene figyelnünk, ha már sikerült túlszennyezni a környezetünket.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent kutatás azt állítja, 2150-re az 50 millió évvel ezelőtti éghajlat fog uralkodni. A kutatásban összehasonlították a Föld jövőjét annak múltjával, a jelenlegi éghajlati modellek és a régészeti adatok felhasználásával.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon drámai változások felé haladunk, rendkívül gyorsan, évszázadok alatt megfordul a bolygó lehűlésének módja[/perfectpullquote]

– mondja Kevin Burke, a kutatás vezetője.

Fire
Rengeteg Helyen Pusztít Az Erdőtűz / Fotó: Kbc Channel

Burke szerint nem is kell 2150-ig várnunk, hogy a változások bekövetkezzenek. A kutató és munkatársai szerint 2030-ra a Föld éghajlata hasonló lesz a 3 millió évvel ezelőtti éghajlathoz, amikor őseink a kőeszközök használatát fedezték fel éppen. A Föld 4 milliárd éves történelme során felmelegedés és lehűlés ciklusa váltja egymást, de ezek rendszerint több 10 millió év alatt következnek be. Ezért képesek az állatok és a növények alkalmazkodni és túlélni ezeket a változásokat, de ha ilyen gyorsan megy végbe, nem biztos, hogy képesek lesznek rá.

Te is kész voltál a tavalyi elviselhetetlen hőségtől? Nem véletlenül!

Az amerikai légköri és óceáni éghajlati jelenségekkel foglalkozó szervezet jelentése szerint 2017 a valaha volt legmelegebb évek egyikeként vonul be a történelembe. A globális felmelegedés megolvasztja a sarkvidékeket, felmelegíti az óceánokat, megemeli a tengerszintet és hozzájárul az extrém időjárás kialakulásához.

Burke és társai két forgatókönyvet vizsgáltak meg: az egyik, hogy minden marad a régiben (RCP8.5.), a másik pedig, hogy csökkentjük az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását (RCP4.5.). Előbbi esetében a Föld 2100-ra elérné az 50 millió évvel ezelőtti éghajlatot, 2150-re pedig ez lenne az általános az egész Földön. 23 fokkal melegebb lenne, és a Föld 10%-ban teljesen újszerű lenne ez a változás, a sarkvidékek pedig eltűnnének. Utóbbi esetében pedig átlagosan 3-6 fokkal nőne a hőmérséklet.

Megrendítő fotók mutatják be a az elmúlt 100 év legsúlyosabb erdőtüzét

1 Több mint 25 áldozat A Kaliforniát sújtó tűzvész hatalmas pusztítást végzett, az emberáldozatok száma már huszonötnél járt az első héten. Emellett számtalan épület is odaveszett. A katasztrófa nem kímélte a Westworld híres forgatási helyszínét sem. Több híresség is csatlakozott önkéntesként állatmentőkhöz, hiszen a régióban rengeteg ló rekedt ott.

Azért Burke megnyugtatásul hozzáteszi, ha környezettudatosabban élünk, akkor az utóbbi forgatókönyv nagyobb valószínűséggel következne be, ami lássuk be, kedvezőbb, mint az előbbi. Igaz, az olyan politikusokat, mint például Donald Trump, még meg kell győzni, hogy az éghajlatváltozás valós és nem ártana tenni ellene, ha nem szeretnénk, hogy az állat- és növényfajok elpusztuljanak, a többi változásról nem is beszélve.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet