Norman Lear úttörő tévés producer, forgatókönyvíró kapja az idei Carol Burnet-életműdíjat a februári Golden Globe-díjátadón.

A 98 éves tévés legenda lesz a harmadik, akit az elismeréssel kitüntetnek

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA), a Golden Globe-díjakat odaítélő szervezet 2018-ban alapította a tévés életműdíjat, amelyet az első díjazottról, Carol Burnett tévés személyiségről neveztek el.

Norman Lear Producer
Norman Lear 1984-Ben / Fotó: Bob Riha Jr / Getty Images

Norman Lear az 1970-es években a tévéképernyőket uraló számos amerikai tévés vígjátéksorozat, úgynevezett sitcom – köztük az All in the Family, a Maude vagy a One Day at a Time – alkotója. Munkáiban gyakran kerültek szóba olyan kérdések – egyebek mellett a rasszizmus vagy az abortusz –, amelyeket akkoriban ritkán érintettek a tévéműsorok.

Norman Lear a mai napig sorozatokat készít

Azzal, hogy Lear a vitást témákat humorral közelítette meg, “olyan kulturális változást készített elő, amely lehetővé tette, hogy a tévéműsorok kulturális és politikai kérdésekre reagáljanak” – írta Ali Sar HFPA-elnök közleményében.

Kapcsolódó cikk

1980-ban távozott a televízióból, de 2017-ben producerként visszatért a One Day at a Time netflixes bemutatásakor. A mai napig dolgozik, sorozatokat készít, Rita Moreno színésznőről alkotott dokumentumfilmje pedig a héten debütál a Sundance fesztiválon. A Golden Globe Cecil B. DeMille-ről elnevezett filmes életműdíját Jane Fonda veheti át idén, ezt kedden közölték a szervezők. A 78. Golden Globe-díjátadó gálát február 28-án rendezi meg a HFPA. A testület évente adja át díjait a tagság szavazatai alapján a legjobb filmes és televíziós produkcióknak, alkotóiknak és színészeiknek. Az idei díjesélyes jelöltek listáját február 3-án hozzák nyilvánosságra.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet