A Netflix, az Amazon Stúdió és közel száz filmipari sajtókapcsolatokkal foglalkozó cég – ahová Scarlett Johansson is csatlakozott – bojkottot hirdetett a Golden Globe alapító testülete, a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége ellen.

Scarlett Johansson is csatlakozott a HFPA-hoz

Scarlett Johansson is csatlakozott Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségét (HFPA) – a Golden Globe alapító testülete – bojkottáló egyre hangosabb táborhoz, írja a The Guardian. A HFPA gyakorolja a legnagyobb befolyást a filmvilág rangos elismerése, a Golden Globe-díjak felett, és most számos jelentős cég vádolja a szervezetet szexizmussal és rasszizmussal.  

A színésznő május 8-án kiadott közleményében megemlíti, hogy a Harvey Weinstein-félék legitimizálták a szövetséget. A filmjüket promótáló sztárok a HFPA által szervezett sajtótájékoztatókon és díjátadókon gyakran kaptak olyan szexista kérdéseket vagy megjegyzéseket, amelyek már a szexuális zaklatás határát súrolták. A Bosszúállók sztárja kijelentette, hogy amíg nem reformálják meg a szervezetet, addig nem vesz részt a HFPA rendezvényein.

Scarlett Johansson Golden Globe Bojkott
/ Fotó: Karwai Tang / Wire Image

Egy nappal korábban a Netflix vezérigazgatója, Ted Sarandos jelentette be, hogy a streamingcsatorna nem vesz részt a Golden Globe-on, amíg nem tapasztalnak jelentős változást a szervezet hozzáállásában. Az Amazon filmstúdió vezetője, Jennifer Salke is hangsúlyozta, hogy amióta a szervezettel kapcsolatban problémák merültek fel, nem dolgoztak velük, és a filmvilág többi képviselőjéhez hasonlóan ők is őszinte és jelentős változásokra számítanak.

Kapcsolódó cikk

Mindez nem üres fenyegetés a csatorna részéről, hiszen az egyik legerősebb induló nélkül maradna a gála: idén 42 jelölést kapott a Netflix, amelyből hatot tudtak díjra váltani olyan produkciókkal, mint A korona, A vezércsel vagy a Ma Rainey, a blues nagyasszonya című film. Sarandos azt is kijelentette, hogy nem hiszi, hogy az új szervezeti szabályzat egy csapásra megoldhatja a HFPA rendszerszintű problémáit. Így a Golden Globe azt kockáztatja, hogy a következő díjkiosztón is kínos pillanatokba vagy érdektelenségbe fullad.

Golden Globe-bojkott: Mire lesz elég a reform?

Május 6-án a HFPA 86 tagjából 75-en megszavazták az elnökség által benyújtott átfogó javaslatot, amely szerint ezután a szervezet befogadó módon kíván működni. Idén februárban ugyanis kiderült, hogy a szövetségben nincsenek fekete bőrű tagok. Márciusban az HFPA korábbi elnöke a Black Lives Matter mozgalmat „rasszista gyűlöletkampánynak”, Patrisse Cullors-t, a mozgalom társalapítóját pedig „önjelölt, képzett marxistának” nevezte.

Azóta már egymástól függetlenül közel száz, a filmiparban tevékenykedő pr-cég jelentette be, hogy nem fognak részt venni ők sem a HFPA rendezvényein, amíg a vezetőség nem állítja össze részletesen, határidők megadásával a kitűzött célokat. 

A HFPA azért is fontos szereplő a filmiparban, mert az Oscar-díj előszobájának tartják a Golden Globe-ot, a gála pedig az Oscar-díjkiosztó felvezető eseményévé nőtte ki magát. A korábbi bírálatok után az Oscar mezőnyét idén a sokszínűség jellemezte. A The Los Angeles Times egy korábbi cikkében azonban súlyos kritikát fogalmazott meg a szervezettel szemben, miszerint a HFPA kiöregedett, külföldről fizetett, gyakran homályos hátterű filmes szakújságírók gyülekezete.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk