Gombos Edina rendszeresen dokumentálja a saját és családja életét az amerikai Floridában. Legutóbbi bejegyzésében azonban egy klímaváltozás okozta katasztrófára hívta fel a figyelmet.

„Már látható a beharangozott katasztrófa előjele. Egyre több barnamoszatot mos partra a víz a minden eddiginél nagyobb, több, mint 8 ezer kilométer széles algatömegből. A Sargasso-tenger felől érkező óriás hínármező tönkreteszi a gyönyörű floridai strandokat, elriasztja a fürdőzőket, mert amikor bomlásnak indul, hihetetlenül büdös és mérgező gázok szabadulnak fel belőle” – kezdte a bejegyzését Gombos Edina, amit a 168 szemlézett.

“A növény jelenléte természetes az óceánokban, sok állatnak – halaknak, madaraknak, teknősöknek – a búvóhelye, táplálékforrása. Biomassza.”

A gondot az jelenti, hogy egyre nagyobb kiterjedésű és egyre több ér belőle partot. Állítólag a klímaváltozás okozta nagyobb viharok kavarják fel.

“Persze táplálják a mezőgazdaságban használt műtrágyák is, amelyeket a folyók szállítanak az óceánokba” – magyarázta a műsorvezető.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet