Az ismeretterjesztés úttörője: 30 éves a Google, hála Tim Berners-Leenek

Nehéz nélküle elképzelnünk az életünket. Számos helyzetben megkönnyíti az információ megszerzését. Idén pedig már 30 éves. A szülinap alkalmából, a Google retro stílusú logóval készült.

Hol van az az idő, amikor könyvtárba mentünk, hogy plusz anyagot gyűjtsünk az esszénkhez? Egyesek odáig mennek, ha nem található Google-n, akkor nem is létezik. Persze az élet nem ennyire egyszerű, de annyit megjegyezhetünk: hálásak vagyunk a Google segítségéért.

google doodle www
30 éve az életünk része / Fotó: News18

1989. március 12-én Sir Tim Berners-Lee egy kérést intézett főnöke felé. Egy hatalmas adatbázist tervezett — ma világhálónak hívjuk —, ami megkönnyíti az információátadást a kollégáival, a svájci származású CERN-nél. A válasz: „homályos, de izgalmas”.

Így nézne ki a Facebook, a Google és a többi app, ha a ’90-es években lennénk

Az alábbi fotókon láthatjuk, hogy például régi, old szkúl fényképezőgép lenne az Instagram, walkie talkie a WhatApp vagy a Spotify valami ócska – mai szemmel – walkman. Neked melyik tetszik a legjobban? Egy botrányosan rossz vezetésű suliba felvételiztem forgatókönyvírás szakra, de csak az alkalmazott fotográfia osztályba belépve kaphattam diákigazolványt.

Ez a „homályos, de izgalmas” ötlet ad ma otthont több mint 2 millió weboldalnak. Arról nem beszélve, életünket is megkönnyíti. Berners-Lee találmánya áttörést jelentett a modern kommunikációban.

A levelezőrendszer, a gyors keresés, a számtalan összegyűjtött adat ma már az életünk részévé vált.

Nem helyettesíti a könyveket, de töretlen sikere a bizonyíték: szükséges tudásunk bővítéséhez.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból