A Google Arts & Culture által fejlesztett legújabb algoritmus képes Yayoi Kusama és Frida Kahlo alkotásaivá varázsolni a szelfieidet. 

Élet a képeken

Milyen lenne az életünk egy festményként? Hogyan néznének ki mindennapjaink mondjuk Frida Kahlo, Keith Hering, Basquiat, Leonardo da Vinci vagy Yayoi Kusama vásznain? Az Art Transfer applikáció megtalálta erre a választ.

Art Transfer Google
Az Art Transfer Applikációval Híres Alkotók Festményeivé Varázsolhatod A Képeidet / Forrás: Georgia Coggan

Az alkalmazás az angliai National Gallery és a Japan’s MOA Museum of Art intézmények, valamint a Google Arts & Culture közreműködésével jött létre. A fejlesztett algoritmus nemcsak a kiválasztott műalkotás ecsetvonásaival satírozza át a felhasználni kívánt képeinket, hanem egy algoritmikus rekreációt prezentál. 

Új és átgondolt

Pár évvel ezelőtt, 2018-ban a Google Arts & Culture nevéhez volt köthető az Art Selfies projekt is, ahol az emberek saját magukról lőtt fotóikat híres műalkotásokkal hasonlíthatták össze. A fejlesztés ugyan formabontó volt, és meglehetősen kreatív, nem maradt kritika nélkül. 

Holland kutatók újabb titkokat tártak fel a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről

A hágai Mauritshuis galéria kutatói fedték fel az 1665-ben készült festménnyel kapcsolatos eredményeket, írja a The Guardian . A szakértők első alkalommal fedezték fel a lány arcán lévő szempillákat, illetve bizonyítékot találtak arra, hogy a nő feje mögött zöld függöny található.

Az ázsiai, a latin és a fekete felhasználók ugyanis elhanyagolva, kirekesztve érezhették magukat a projektből tekintve, hogy a az elsősorban fehér bőrű alkotásokat helyezett fókuszba. A fényképeket feltöltve a felhasználók csak fehér alanyokkal tudták magukat összehasonlítani, kiemelve a remekművek művészettörténetre gyakorolt jelentős hatását. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A Google Arts & Culture  kísérletei megmutatják, hogy igenis lehetséges a technológia és a művészet összevetése. A mesterséges intelligencia erőteljes eszköz lehet nemcsak a művészek kezében, de új utakat mutathat az embereknek is, hogy megtapasztalják és tanulják a művészetet   [/perfectpullquote]

– olvasható a Google Arts & Culture blogján. Az applikáció segítségével az asztalon díszelgő virágokat könnyedén Vincent Van Gogh íriszeivé tudjuk varázsolni, de Kusama ikonikus ismertető jegyeit is a képeinkbe csempészhetjük, írja a Dazeddigital. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet