Mi a közös FKA twigs-ben és Mária Magdolnában? A Google Arts and Culture új sorozatából kiderül

A Google Arts and Culture legújabb sorozatában neves popsztárok vallanak kedvenc festményeikről, miközben sosem látott részletességgel figyelhetjük meg a műveket. FKA twigs Gentileschi Mária Magdaléna eksztázisa (1623) című festményére hívta fel a figyelmet.

Izgalmas művészeti kezdeményezés a Google-től

Ki ne szerette volna a közkedvelt brit előadót, FKA twigs-t a 17. századi festőművésznő, Artemisia Gentileschi jelentőségéről meghallgatni? Vagy ki ne lenne kíváncsi Grimes véleményére az idősebb Pieter Bruegelről? A Google Arts and Culture Art Zoom sorozatában a popzene sztárjai mesélnek kedvenc képzőművészeti alkotásaikról, írja a The Art Newspaper.

fka twigs google art and culture sorozat grimes
FKA twigs / Fotó: Todd Owyoung / Red Bull Content Pool

FKA twigs például néhány kifejezetten izgalmas, újító részletre hívja fel a figyelmünket a patriarchális társadalomban női festőművészként érvényesülni kívánó Gentileschi Mária Magdaléna eksztázisa (1623) című festménye kapcsán.

Ellie Goulding discusses love, peace and calm through her favourite artworks

No Description

„A Magdalene című lemezem munkálatai kifejezetten gyógyító erővel hatottak rám. Amikor rátalátam Mária Magdolnára, rengeteg képet megnéztem róla, és mindegyiken olyan kiegyensúlyozottnak, olyan összeszedettnek tűnt. Az az érdekes, hogy amikor befejeztem az anyagot, én is valami hasonló lazaságot, elfogadást és elengedést éreztem magamon” – mesélte a digitális platformon a Grammy-díjra jelölt énekesnő.

Hogy mutatna egy Twombly a nappaliban?

A kanadai videós és dalszerző, Elon Musk párja és gyermekének anyja, Grimes pedig Bruegel A lázadó angyalok bukása (1562) című groteszk festményéről beszél.

Grimes takes the plunge down Bruegel’s darkest dreams

Embark on a journey across the globe and through art history with world-famous music artists. Read more on https://g.co/ArtZoom In a context where travel is …

„Ez a kép egy rémálom… Erősen érzelmes darab, bizonyára rossz napja volt a festőnek. Bruegel több fura és véres részlettel operál: láthatunk itt szellentő démonokat, meztelen lényeket, akik a belüket vagy a feneküket mutogatják. Teljesen lenyűgöz az ilyesmi” – mondta Grimes, akit szintén nem lehet szürke, megszokott látvány- és hangzásvilággal vádolni. Muskkal közös gyermeküknek sem mindennapi nevet adtak.

Grimes a gyermekére bízza, hogy eldöntse saját nemét

Az énekesnő, aki Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának barátnője babát vár. Mindeközben a Miss Anthropocene nevű új albuma is megjelent. Az egyik új számára például a legendás brit zenekar, az Oasis is hatást gyakorolt, egészen pontosan Wonderwall című számuk. Ez a dala egy opiáttúladagolásban elhunyt barátjának állít emléket, aki akkor halt meg, amikor Grimes 18 éves volt.

Érdemes meghallgatni az 1975 frontemberének, Matt Healy-nek elemzését Piet Mondrian Kompozíció fekete-piros-szürke-sárga (1921) című képéről vagy Ellie Goulding elmélkedését Julie Mehretu és Cy Twombly alkotásairól. A sorozatban szerepel még a kolumbiai énekes J Balvin és Chaeyoung a K-pop egyik sztárja. A nézők a Google kiváló felbontású kamerájával ráfókuszálhatnak a képek legapróbb részleteire is. Sőt, valóságkiterjesztésre alkalmas eszköz segítségével még azt is megnézhetjük, hogy a kielemzett képek hogy mutatnának a szobánk falán.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból