A Google Earth kamerája meglepő, váratlan és bizarr képeket készít. Néhányat direkt készítenek, másokat pedig véletlenül. Egy-kettő pedig az Anya természet humoráról tesznek tanúbizonyságot.

A Bright Side meghív egy Föld körüli utazásra, dél- és észak-amerikai, közép-ázsiai, európai és afrikai megállókkal. Tekintsünk át néhány elrejtett titkot.

1. Nazca Vonalak, Peru

Peruban találhatóak azok a geoglifák (hatalmas mértani alakzatok), melyeket Nazca Vonalaknak nevezünk. Körülbelül 450 km2-nyi területet tesznek ki. Az ok, hogy miért kerültek oda, és hogy miért, máig rejtély övezi.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok
/ Fotó: Bright Side

2. A szárazföldi ajkak, Szudán

Két sziklás hegygerinc által alkotott fél mérföld hosszú domb, Szudán Nyugat-Darfur állam, Gharb régiójában. Megtévesztően hasonlít egy zamatos ajakra.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok1
/ Fotó: Bright Side

3. Boneyard, USA

Az arizónai Tucson-ban található Davis Monthan légibázis, ahol az Egyesült Államok katonai vadászgépei nyugovóra térnek. Ez a hely vált az otthonává több mint 4,400 harcigépnek. A létesítmény nem látogatható, de a Google Earth betekintést enged mi is rejtőzik a falak mögött: szemmelláthatóan az összes II. világháború óta használt repülőgép, a B-52-es nehézbombázótól kezdve az F-14-es szuperszonikus vadászrepülőgépig minden.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok2
/ Fotó: Bright Side

4. Fort Bourtange, Hollandia

A csillag alakú erődítmény 1593-ban épült Hollandiában, I. Vilmos orániai herceg utasítására. Az építmény eredeti feladata az volt, hogy ellenőrzése alatt tartsa az egyetlen utat, ami Németországot kötötte össze Groningennel, mely a spanyolok fennhatósága alatt volt a 80 éves háború idején.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok3
/ Fotó: Bright Side

5. Desert Breath, Egyiptom

A Desert Breath az egyiptomi sivatagban, Hurghada és a Vörös-tenger közelében található. Ez egy dupla spirál alakú földrajzi remekmű. Három művész kreálmánya, 1997-ben készült. 89 fokozatosan növekvő, és 89 bemetszett kúp alkotja, spirálba állítva.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok4
/ Fotó: Bright Side

6. Badlands Guardian, Canada

A Badlands Guardian egy domborzat által alkotott földrajzi képződmény Kanadában. A levegőből erősen hasonlít egy nyugat felé néző, kanadai őshonosra, aki fejdíszt visel. Az emberi építkezés eredményeképp még mintha fülhallgatója is lenne.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok5
/ Fotó: Bright Side

7. Grand Prismatic Spring, USA

Ez a legnagyobb meleg vizű forrás az Egyesült Államokban. A forrás nevét a meglepő színeiről kapta. Ezek megegyeznek a fehér fény optikai prizmán való törésének színeivel, melyek: a vörös, a sárga, a zöld és a kék.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok6
/ Fotó: Bright Side

8. Meteor Kráter, USA

Az arizónai kráter körülbelül 50,000 évvel ezelőtt keletkezett a pleisztocén korban, mikor a helyi klíma sokkal hidegebb és nyirkosabb volt a coloradoi-fennsíkon. 1960 és 1970 között a NASA asztronautáit a kráterben képezték ki a Holdra szállásra az Apollo küldetés keretein belül.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok7
/ Fotó: Bright Side

9. Potash Evaporation Ponds, USA

A világ kálium tartalékai azokból az ősi óceánokból származnak, melyek azelőtt a szárazföldeket borították. Miután a víz elpárolgott, a kálium-sók hatalmas területen rakódtak le. Az idő múlásával, a kőzetlemezek csúszásával ezek több ezer láb mélyre kerültek, és káliumérccé váltak.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok8
/ Fotó: Bright Side

10. Hajóroncs, Irak

Basrában, Irakban a Google Earth jónéhány hajóroncsot kapott lencsevégre. Néhány csak az oldalára dőlve lebeg, míg mások félig kiemelkednek, és jócskán rozsdásak.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok9
/ Fotó: Bright Side

11. A tengeri szörny, Új-Zéland

A tengeri élet egy furcsa formáját kapta le a Google Earth Új-Zéland észak-keleti részén. Olyan mintha egy hatalmas tengeri kígyó lenne. Ahhoz, hogy ez egy bálna legyen, túl gyors, cápának pedig túl nagy.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok10
/ Fotó: Bright Side

12. Snow Saddle, Nepál

Kangtega, amit Snow Saddle-ként (Havas Nyereg) is ismernek, egy hatalmas hegycsúcs a Himaláján, 6782 méter hosszan.
Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok11
/ Fotó: Bright Side

A fekete folt, ami a Google Earth-ön kitakarja ezt, egy kicsit rejtélyes.

Google Earth, Termeszet Kepek, Rejtelyes Fotok, Erdekes Termeszetfotok12

Korábban már beszámoltunk 2020 legszebb természetfotóiról a Nature Talks Fotófesztiválon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.