Gordon Parks amerikai fotográfus, filmrendező, költő és aktivista, aki a blaxploitation terminust is megalkotta. 1957-ben, a Life magazin megbizatásából hathetes utazást tett, és átszelte az Egyesül Államokat New Yorkból indulva, Chicagón és San Franciscón át egészen Los Angeles-ig. A projekt során képein az ország bűnügyi életét igyekezett dokumentálni.

A bűn légköre

A rendszerszintű erőszak és hatalommal való visszaélés témája sajnos nem is lehetne aktuálisabb a mai közbeszédben, amikor a világhírű fotós, Gordon Parks munkáit most a Steidl kiadó publikálásában láthatjuk csokorba gyűjtve, az A bűn légköre című kiadványban. Parks igyekezett tudatosan kerülni az olyan, média által klisévé minősített bűncselekmények kizárólagos bemutatását, mint a droghasználat és a korrupció. A bünözők viselkedésének társadalomra gyakorolt hatásának árnyaltabb ábrázolására törekedett.

Nyomozók rajtaütés előtt

Gordon Parks 1
Detektívek Rajtaütés Előtt, Illinois, 1957 / Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

New York, NY, 1957

Gordon Parks narratívája szerint az erőszak szinte burjánzott az ötvenes évek végén. Sötét sikátorokban razziázott a rendőrök oldalán, tűzlépcsőkön menekült velük, és ablakokat tört be az akciók során, hogy dokumentumsorozatát elkészíthesse.

Gordon Parks 2
New York, Ny, 1957 / Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Névtelen, Chicago, Illinois, 1957

Gordon Parks élénk színvilágú, szinte mozifilm képkockáiként ható fotói elfogulatlanul és empátiával mutatják be a korabeli Amerika rendőrségének munkáját, a letartóztatások brutalitását és a bebörtönzések folyamatát.

Gordon Parks 3
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Chicago, IL, 1957

A Life magazin megbízásának végeredménye egy nyolcoldalas riport lett, aminek az A bűn légköre munkacímet adta Parks. Merész esztétikájával és kifinomultságával kihívás elé állította a bűnözésről addig jellemzően sztereotíp módon kommunikáló mainstream médiát.

Gordon Parks 4
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

San Quentin, Kalifornia, 1957

A városi bűnözés mély nyomot hagyott Gordon Parksban, és karrierje során később is visszatért ezen témához.

Gordon Parks 5
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Recepteket hamisító drogfüggők ujjlenyomata, Chicago, Illinois

A munka elvállalásakor Parks első afroamerikaiként már tizedik éve dolgozott a Life magazinnak.

Gordon Parks 6 Scaled
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Névtelen, Chicago, Illinois, 1957

Korábbi hivatásos fotósként készített képeivel ellentétben az A bűn légköre-sorozatnál színes filmre dolgozott, és kizárólag természetes fényt használt.

Gordon Parks 7 Scaled
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Névtelen, 1957

“Mindenkinek szembesülnie kellene az emberiséget sújtó problémákkal” – nyilatkozta Parks 1961-ben. Hivtallása szerint ő a fotóin keresztül szembesítette saját magát és közönségét a morális dilemmákkal. Szavak nélkül mutatta meg, mi az, amiben fejlődnünk lehetne és kellene.

Gordon Parks 8 Scaled
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Név nélkül, 1957

A fotós sosem ingott meg azon hitében, hogy a fényképészet mint médium az egyik legerőteljesebben képes tájékoztatni, meggyőzni és motiválni. Belátta, hogy ahhoz, hogy cselekvésre öszönözzön és nézőpontváltásra sarkalljon, minél szélesebb rétegekhez kell eljuttatnia képeit.

Gordon Parks 9
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Kábítószer után kutatva, Chicago, Illinois

A bűnözés aktusának, a droghasználatnak és a korrupciónak kizárólagos beutatása helyett kifinomultabb nézőpontokkal kísérletezett.

Gordon Parks 10
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Név nélkül, New York, NY, 1957

Fegyveres gyanúsított, Chicago, Illinois, 1957

A kamerát válaszott fegyverének tartó Gordon Parks képi világával arra törekedett, hogy bemutassa és hosszú távon megváltoztassa az afroamerikaiak bűnüldözés során szerzett tapasztalatait.

Gordon Parks 12 Scaled
/ Fotó: Gordon Parks/The Gordon Parks Foundation

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.