Először született vadonban kölykük fogságban világra jött gorillaszülőknek.

Mindkét gorillaszülő fogságban született, majd szabadon engedték őket

A gorillakölyök a gaboni Batéké-fennsíki Nemzeti Parkban született, anyja a 13 éves Mayombe, apja a 15 éves Djongo – írja a BBC hírportálja.

Az apaállat az angliai Port Lympne rezervátumban született, 2013-ban apjával, Djalával együtt engedték szabadon Gabonban.
Mayombe, az anyaállat a franciaországi Beauval állatparkban jött világra, őt 2019-ben engedték el Gabonban az Aspinall állatvédő alapítvány és az állatkert közti együttműködés során.
A kis állat életét vadőrök kísérik figyelemmel, az újdonsült családot gyakran látni a vadkamerák felvételein.

Az utód születése a védelmi törekvések sikerét szimbolizálja

A kis gorilla nagyapja, Djala árván maradt, miután szüleit orvvadászok megölték. Az alapítvány mentette meg 1986-ban.
Az angliai rezervátumban élő gorillaközösséget, amely Djalából, fiatal utódjából és néhány nőstényből állt, 2013-ban szállították a gaboni Batékébe.
Úgy tudni, Mayombe és Djongo az első gorillapár, amelynek tagjai fogságban születtek, és sikeresen hoztak világra utódot a vadonban – közölte az Aspinall.
Damian Aspinall elnök szerint az utód születése a szervezet védelmi törekvéseinek sikerét szimbolizálja.

Harmincöt évvel ezelőtt megmentettük Djongo apját, ezzel lehetővé tettük, hogy tovább éljen a család. A súlyosan veszélyeztetett faj új generációja kapott életlehetőséget egy olyan vadonban, ahol nem üldözi őket az ember: a védelmi munka ezzel teljes kört írt le

– mondta a BBC-nek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet