A Gorillaz kollaborációs projektjének, a Song Machine-nek legújabb száma, a How Far? szomorú apropóból jelent meg május elején.

„Nincs vége”

A Grammy-díjas Gorillaz együttes új számmal jelentkezett a legendás nigériai dobos, Tony Allen tiszteletére, írja a Variety. Az április 30-án egy érbetegség, aorta-aneurizma következtében elhunyt zenész haláláról a ContextUs is beszámolt.

Gorillaz Tony Allen How Far
/ Fotó: Gorillaz

Allen az afrobeat stílus úttörőjének számított, közel három évtizeden át dolgozott együtt Fela Kutival. A Gorillazzal már korábban is rögzítettek több közös számot, Allen legutóbb a How Far?-ban dobolt az együttessel. Damon Albarn, a Gorillaz egyik alapító tagja egy Allentől kölcsönzött idézettel („Nincs vége”) és egy rövid videóval emlékezett meg a Twitteren zenésztársáról.

No Title

There is no end – Tony Allen pic.twitter.com/a5fHxFgvYm

A számot a brit rapper, Skepta írta, vele együtt vették fel Londonban, még éppen a kijárási tilalom kezdete előtt.

Albarn és Allen közös együttesben is játszottak

A How Far? egyben az együttes kollaborációs-sorozatának, a Song Machine-nek a legújabb része is. Január végén mi is kíváncsian figyeltük, mi sül ki a közösségi médiában rejtélyesen beharangozott projektből, még az első „epizód” megjelenése előtt, amelyben az angol rapper, Slowthai és az amerikai Slaves együttes állt össze a négy animált figura mögé rejtőző bandataggal. A második és harmadik részt február végén és április elején osztották meg a rajongókkal. Egy sajtóközlemény szerint Allen halálának híre után a Gorillaz azonnal meg akarta jelentetni a How Far?-t a világhírű dobos tiszteletére.

Meghalt Hamid Cheriet “Idir”, Algéria művészeti ikonja

Idir szombaton halt meg Párizsban, a francia lapok szerint tüdőelégtelenség miatt vitték kórházba pénteken. A halálhírt a művész hivatalos Facebook-oldalán a családja erősítette meg. Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök a Twitteren emlékezett meg az énekesről. “Halálával Algéria kultúrája egy oszlopát, az algériai művészet egy ikonját veszítette el” – írta az énekesről, aki szülőföldjén “nemzeti kincsnek” számított.

Albarn és Allen mindketten a 2006-ban alakult The Good, the Bad & the Queen formáció tagjai voltak a The Clash basszusgitárosával, Paul Simononnal és a The Verve-ből ismert Simon Tonggal. 2007-ben jelentkeztek első, a csapat nevét viselő lemezükkel, amelyet 2018-ban követett a második, Merrie Land című album.

Meghalt Lee Konitz dzsessz-szaxofonos koronavírus miatti komplikációban

Lee Konitz utolsóként távozott azon zenészek közül, akik szerepeltek Miles Davis hetven évvel ezelőtti kultikus albumán, a Birth of the Coolon. Halálhírét, annak okát fia, Josh Konitz erősítette meg – írta csütörtökön a . A dzsessz-szaxofonos a koronavírusból származó komplikációk következtében hunyt el.

A Song Machine további darabjait, amelyek olyan művészek közreműködésével készültek mint például Schoolboy Q és Sampa the Great, Albarn már korábban megelőlegezte a közösségi oldalakon.

Gorillaz – How Far? Ft. Tony Allen & Skepta

Pre-order Song Machine Season One: Strange Timez by Gorillaz here – https://smarturl.it/gorillaz.store “I want to take care of youngsters – they have message…

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet