Nézem Színház Így magyarázta el Máté Gábor, miért így kezelte...

Így magyarázta el Máté Gábor, miért így kezelte a Katona a Gothár Péter-ügyet

Gothár Péter szexuális zaklatásáról a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor próbált tiszta vizet önteni a pohárba a 24.hu-nak. Máté szerint “ezt az ügyet el is sumákolhattuk volna”.

- Advertisement -

November vége felé, 19-én adott ki közleményt a Katona József Színház. Mint arról beszámoltunk, az egyik munkatársuktól megváltak “erkölcstelen viselkedése” miatt. A szóban forgó közleményből nem derült ki, ki a személy és mit tett.

Gothár Péter rendező / Fotó: MTI

Sajtóinformációk szerint rendező lehetett, ám a további találgatásnak véget vetett az érintett közleménye: Gothár Péter maga vallotta be tettét.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam

– tudhattuk meg a közleményből.

Gothár Péter etikai vizsgálatot kért a Színművészetinél, maga ellen a szexulális zaklatás ügyében

Mint arról a ContextUs is beszámolt, a Katona József Színház hivatalos Facebook-oldalán adta hírül azt a közleményt, amelyben egy dolgozójuktól megválnak “erkölcstelen viselkedése” okán. A meg nem nevezett személyt homály fedte, bármennyire is próbálta a sajtó kideríteni, a Katona sajtóosztályához fordulni. Az Index szexuális zaklatásról írt, ám kedden még ők sem tudták, ki lehet a bizonyos zaklató.

A probléma a két közleménnyel, hogy míg az első többes számban beszél áldozatokról, addig Gothár nyilatkozata egyes számban hivatkozik. A sajtó kereszttüzében a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor próbált tiszta vizet önteni a pohárba a 24.hu-nak adott interjújában.

Mint kiderült, az abúzusról egy éve, rögtön az eset után már tudatában van, és akkor beszélt mindkét féllel.

Gothárral az áldozat – akinek kiléte egyelőre ismeretlen – szerette volna tisztázni az ügyet, és Máténak mind a két fél megerősítette, a bocsánatkérés megtörtént.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója / Fotó: Szabó Gábor / Origo

Arra is választ adott, miért nem nevezték meg először Gothárt a közleményükben.

A válasz egyszerű. Azért, mert ha megnevezzük Gothár személyét, perek indulhattak volna a Katona ellen, hiszen mi nem nevesíthetjük az elkövetőt. A reakciókból ítélve ezt talán jobban el kellett volna magyaráznunk a közleményünkben. Személyiségi jogai mindenkinek vannak, egy jogerős bírósági ítéletig pedig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme

– mondta Máté. És hogy miért két esetről volt szó az első közleményben, míg Gotháréban csak egy? A Katona igazgatója szerint ennek az az oka, hogy csak azt az egyet ismeri el a rendező. A másik egy verbális közeledés volt, amit Gothár tagad.

A Marton Laszló-krónika | Kritika / ContextUs

A színházi könyv mindig izgalmas, műfaji besorolása nem egyértelmű. Az elmúlt évek vígszínházi vonatkozású, a színház művészi dolgozóinak tollából születő, vagy őket megidéző írások a bizonyítékok erre a sokszínűségre. Lázár Egon gazdasági igazgató Visszapillantó című könyve visszaemlékezés (a folytatás, a Ráadás című már a boltokban!), szubjektív látlelet, a Vígszínházban eltöltött sok évtizedének élményei bukkannak föl újra és újra a megidézett történetekben; Fesztbaum Béla Aki Kolozsvárról álmodik…

Két évvel ezelőtt, amikor kirobbant a Marton László-ügy, a jól értesült újságírók és színházi emberek már beszéltek arról, hogy a következő ember, akiről kiderülhet valami, az Gothár lesz. A 24.hu újságírója felveti azt a kérdést, eljutott-e ebből Máté Gáborhoz ebből valami, ráadásul a Katona elsőnek állt ki és ítélte el a történteket. Mint mondta Máté, ő nem hallott ilyen szóbeszédről.

De hogy lehet, hogy az újságírók és színházi berkeken belül mozgó emberek hallanak erről, de a Katona József Színház igazgatója nem?

Máté szerint “olyan színházakban dolgoztam eddig ahol eléggé zárt volt a közösség.” Hozzátette, hogy korábban mégsem hallott konkrét esetről, ez belső körben is most pattant ki.

Máté Gábor / Fotó: Marjai János / 24.hu

Arra a kérdésre, hogy hibázott-e, Máté azt felelte, hogy jogilag szabályszerű volt az eljárása, de emberileg vitatható. Ma már másképp csinálná, főleg a sérelem érintettre gyakorolt későbbi hatása miatt gondolja, hogy ez egy hibás döntés volt.

Úgy érzékelem, hogy a társulat bizalma nem rendült meg irányomba, sőt megerősödött

– felelte arra a kérdésre, hogy megbízhatnak-e benne a színészek azok után, hogy elismerte, hibázott.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Lovasi András a Fidesz mellé állt a győri választásban

„Szóval ha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor én Fidesz-szavazó lennék” – mondta Lovasi András.

Meghalt Kobe Bryant

Halálának oka sajtóértesülések szerint helikopterbaleset.

Így ver át Hollywood! Megmutatjuk, valójában mit látnál egy forgatáson!

Különböző filmek példáin mutatjuk meg, hogyan forgatnak egy-egy filmjelenetet a valóságban.

Gyereksztárok, akik a szemünk előtt nőttek fel

Palvin Barbara barátját Adam Sandler is nevelte a filmvásznon.

Kate Moss hasonmása vonult a Vetements divatbemutató kifutóján

Rajta kívül még számos sztár alteregója is felvonult.

ez is érdekeltéged
<3