Így magyarázta el Máté Gábor, miért így kezelte a Katona a Gothár Péter-ügyet

Gothár Péter szexuális zaklatásáról a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor próbált tiszta vizet önteni a pohárba a 24.hu-nak. Máté szerint “ezt az ügyet el is sumákolhattuk volna”.

November vége felé, 19-én adott ki közleményt a Katona József Színház. Mint arról beszámoltunk, az egyik munkatársuktól megváltak “erkölcstelen viselkedése” miatt. A szóban forgó közleményből nem derült ki, ki a személy és mit tett.

gothár péter zaklatás katona józsef színház
Gothár Péter rendező / Fotó: MTI

Sajtóinformációk szerint rendező lehetett, ám a további találgatásnak véget vetett az érintett közleménye: Gothár Péter maga vallotta be tettét.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam[/perfectpullquote]

– tudhattuk meg a közleményből.

Gothár Péter etikai vizsgálatot kért a Színművészetinél, maga ellen a szexulális zaklatás ügyében

Mint arról a ContextUs is beszámolt, a Katona József Színház hivatalos Facebook-oldalán adta hírül azt a közleményt, amelyben egy dolgozójuktól megválnak “erkölcstelen viselkedése” okán. A meg nem nevezett személyt homály fedte, bármennyire is próbálta a sajtó kideríteni, a Katona sajtóosztályához fordulni. Az Index szexuális zaklatásról írt, ám kedden még ők sem tudták, ki lehet a bizonyos zaklató.

A probléma a két közleménnyel, hogy míg az első többes számban beszél áldozatokról, addig Gothár nyilatkozata egyes számban hivatkozik. A sajtó kereszttüzében a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor próbált tiszta vizet önteni a pohárba a 24.hu-nak adott interjújában.

Mint kiderült, az abúzusról egy éve, rögtön az eset után már tudatában van, és akkor beszélt mindkét féllel.

Gothárral az áldozat – akinek kiléte egyelőre ismeretlen – szerette volna tisztázni az ügyet, és Máténak mind a két fél megerősítette, a bocsánatkérés megtörtént.

máté gábor katona józsef színház gothár péter szexuális zaklatás
Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója / Fotó: Szabó Gábor / Origo

Arra is választ adott, miért nem nevezték meg először Gothárt a közleményükben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A válasz egyszerű. Azért, mert ha megnevezzük Gothár személyét, perek indulhattak volna a Katona ellen, hiszen mi nem nevesíthetjük az elkövetőt. A reakciókból ítélve ezt talán jobban el kellett volna magyaráznunk a közleményünkben. Személyiségi jogai mindenkinek vannak, egy jogerős bírósági ítéletig pedig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme[/perfectpullquote]

– mondta Máté. És hogy miért két esetről volt szó az első közleményben, míg Gotháréban csak egy? A Katona igazgatója szerint ennek az az oka, hogy csak azt az egyet ismeri el a rendező. A másik egy verbális közeledés volt, amit Gothár tagad.

A Marton Laszló-krónika | Kritika / ContextUs

A színházi könyv mindig izgalmas, műfaji besorolása nem egyértelmű. Az elmúlt évek vígszínházi vonatkozású, a színház művészi dolgozóinak tollából születő, vagy őket megidéző írások a bizonyítékok erre a sokszínűségre. Lázár Egon gazdasági igazgató Visszapillantó című könyve visszaemlékezés (a folytatás, a Ráadás című már a boltokban!), szubjektív látlelet, a Vígszínházban eltöltött sok évtizedének élményei bukkannak föl újra és újra a megidézett történetekben; Fesztbaum Béla Aki Kolozsvárról álmodik…

Két évvel ezelőtt, amikor kirobbant a Marton László-ügy, a jól értesült újságírók és színházi emberek már beszéltek arról, hogy a következő ember, akiről kiderülhet valami, az Gothár lesz. A 24.hu újságírója felveti azt a kérdést, eljutott-e ebből Máté Gáborhoz ebből valami, ráadásul a Katona elsőnek állt ki és ítélte el a történteket. Mint mondta Máté, ő nem hallott ilyen szóbeszédről.

De hogy lehet, hogy az újságírók és színházi berkeken belül mozgó emberek hallanak erről, de a Katona József Színház igazgatója nem?

Máté szerint “olyan színházakban dolgoztam eddig ahol eléggé zárt volt a közösség.” Hozzátette, hogy korábban mégsem hallott konkrét esetről, ez belső körben is most pattant ki.

máté gábor katona józsef színház gothár péter zaklatás
Máté Gábor / Fotó: Marjai János / 24.hu

Arra a kérdésre, hogy hibázott-e, Máté azt felelte, hogy jogilag szabályszerű volt az eljárása, de emberileg vitatható. Ma már másképp csinálná, főleg a sérelem érintettre gyakorolt későbbi hatása miatt gondolja, hogy ez egy hibás döntés volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy érzékelem, hogy a társulat bizalma nem rendült meg irányomba, sőt megerősödött[/perfectpullquote]

– felelte arra a kérdésre, hogy megbízhatnak-e benne a színészek azok után, hogy elismerte, hibázott.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból