Hadvezérek, gondolák, diadalívek: remekműveket árvereztek el

Röpködtek a millió dollárok a Sotheby’s Old Masters aukcióján. Goya, Rubens, Canaletto és más, kevésbé ismert festők művei is kalapács alá kerültek. Több mint 76 millió dollár cserélt gazdát. Ismerkedjünk meg néhány művésszel és alkotásaikkal!

Francisco Goya: A győztes Hannibál először látja meg Itáliát az Alpokból (1724-1828)

goya hannibal
Francisco Goya: A győztes Hannibál először látja meg Itáliát az Alpokból / Fotó: Pinterest

Fiatalon egy apáca megszöktetésével is próbálkozott. Szatirikus hangvételű karcolatai (Caprichos) miatt az inkvizíció perbe kívánta fogni, azonban a spanyol király mellé állt. Wellington herceget, a győztes brit hadvezért azért tessékelte ki műterméből, mert képtelen volt nyugodtan ülni, amíg Goya dolgozott.

Egyik rajzciklusa az inkvizíció tetteit rögzíti. Farkasokat fest meg, akik azt üvöltik: „Mi vadak, jobbak vagyunk az embereknél!” A legújabb kutatások szerint Susac-szindrómában szenvedett, ami megsüketülését okozta. A győztes Hannibál először látja meg Itáliát az Alpokból című festményét 1,8 millió dollárért vették meg.

Roelandt Savery (1576 – 1639)

rocky path landscape savery
Roelandt Savery: Hegyvidéki táj utazókkal a sziklás úton / Fotó: Sotheby

A tájképek, az állat- és növényábrázolás mestere. Udvari festőként az asztrológia iránt rajongó, egy jóslat miatt soha meg nem házasodó II. Rudolf császárt szolgálta.  Savery csendéletei sikeresek voltak, pénzügyileg mégis tönkrement.

Ebben nagy szerepet játszhatott alkoholizmusa. Kedvelt témái közé tartozott az Édenkert és Orfeusz története. Az aukción Hegyvidéki táj utazókkal a sziklás úton című festménye 212 500 dollárért kelt el.

Andrea Mantegna (1431-1506)

mantegna triumph
Andrea Mantegna: Caesar diadalmenete / Forrás: artnet.news

Mantova hercegeinek udvari festője. Nagy hatást gyakorolt az észak-olasz festészetre, a reneszánsz több remekművét is ő alkotta meg.

Festészetét a térérzékelés tökéletesítése jellemzi. Az antik kultúra nagy tisztelője volt. Caesar diadalmenete című sorozatának egyik részét 10 millió dollárért vették meg.

Canaletto (1697-1768)

canaletto venice
Canaletto: Velence, a Nagy Csatorna és a Santa Maria della Salute / Forrás: news.artnet

A perspektíva mestere, a városi látképek szenvedélyes festője. Precizitás, a részletek iránti érzékenység fémjelzi művészetét. A legtöbb műve Itália vagy Anglia valamely részét örökítette meg.

Művei egy idő után némileg elkomorulnak. A Velence, a Nagy Csatorna és a Santa Maria della Salute című festménye 5,3 millió dollárért került eladásra.

Giovanni Domenico Tiepolo (1727-1804)

tiepolo madonna
Giovanni Domenico Tiepolo: A Rózsafüzér királynője az angyalokkal / Fotó: news.artnet

Előkelő velencei család sarja. Apja ugyancsak festő, már gyermekként segédeként dolgozott. Tevékenységét a Velence-Würzburg-Madrid háromszögben folytatta. Sokrétű alkotó: realizmus és irónia egyaránt áthatják képeit.

Egy dán követ és Esterházy Pál üzletelése nyomán Magyarországra is eljutott néhány festménye. A Rózsafüzér királynője angyalokkal című festménye 17,3 millió dollárért kelt el.

Peter Paul Rubens (1577-1640)

rubens vacsora
Peter Paul Rubens: Utolsó vacsora / Fotó: curiocity.travel

Híres nőalakjaihoz leginkább férfiakat mintázó ókori szobrokat, vagy azokról készült rajzokat használt. A festészeten túl a diplomáciában is tehetségesnek mutatkozott. Érdemeit elismerve I. Károly angol király lovaggá ütötte. Öt nyelvet anyanyelvi szinten beszélt.

Műhelyében dolgozó társai, kortársai műveiből a Nemzeti Galériában nyílt kiállítás, ami február 16-ig még látogatható. Az aukción Utolsó vacsora című alkotását 2,3 millió dollárért adták el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból