Beyoncé és Taylor Swift is tarolt a 2021-es Grammy-díjátadón, és összességében női uralom volt a díjazottakat tekintve.

Beyoncé négy díjat is bezsebelt

A 39 éves énekesnő, Beyoncé kapta novemberben a legtöbb, kilenc jelölést, a vasárnapi, 63. gálán pedig négy kategóriában aratott győzelmet, írja a BBC. Már csak egyetlen zenész előzi meg, Solti György karmester-zongoraművész, aki 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre.

Beyoncé négy kategóriában aratott győzelmet: kettőt – köztük a Brown Skin Girlért a legjobb zenei videó díját – a gála előtti ceremónián, a másik kettőt az esti tévéközvetítés idején. A legjobb rapdal kategóriájában Megan Thee Stallionnal a Savage (Remix) című számmal győzött, a legjobb R&B felvétel díját a Black Parade-ért kapta.

Beyonce-Grammy-Dij-2021
Beyoncé Ismét Tartol A Grammy-Díjátadón / Fotó: Robyn Beck / Getty Images

A 28 trófeával a teljes mezőnyben a hatodikról a második helyre ugrott előre, amelyen Quincy Jonesszal osztozik.

Amikor kiderült, hogy még senki nem nyert egymaga annyi Grammy-díjat, mint Beyoncé, leplezetlen meglepődés volt az énekesnő arcán, ahogyan a fenti képeken is látható.

Női uralom 2021-ben a Grammy-díjátadón

Taylor Swift lett az első nő, aki az év albuma kategóriában háromszor is nyert, vasárnap este a Folklore-ért tüntették ki. Először 2010-ben aratott győzelmet második stúdiólemezével, a Fearlessszel, majd 2016-ban ötödik albumával, az 1989-nal. A Folklore az énekesnő nyolcadik lemeze.

Kapcsolódó cikk

Ráadásul a Folklore mellett kiadott egy újabb stúdiólemezt Evermore címmel, öt hónapon belül így kettőt jelentetett meg. A karantén termékeny hatással volt rá, mint beszámoltunk róla, erről maga is sokat mesélt.

Az idei díjátadón egyértelműen a női előadók domináltak. A négy legfontosabb díjat nők vihették haza: Swifté lett az év albuma, Megan Thee Stallion a legjobb új művész kategóriában nyert, Billie Eilish két egymást követő évben is megkapta a Grammy-t az év felvételéért. Eilishtavaly rekordot döntött, hiszen ennyire fiatalon, 18 évesen még senki nem kapott egy díjátadón négy elismerést. Idén mindössze kettővel kellett beérnie: a James Bond-főcímdalért, a No Time to Die-ért (Legjobb film- és más vizuális média számára írt dal kategória) és az Everything I Wantedért (a már említett, az év felvétele kategória). Ha már rekordok és fiatalság: a Hans Zimmerrel jegyzett közös dal miatt Eilish történelmet írt, hiszen ő a legfiatalabb, aki a James Bond-filmeknek főcímdalt írhatott.

Billie Eilish - No Time To Die (Live From The BRIT Awards, London)

Listen to "No Time To Die", the theme song for the 25th James Bond film, out now: http://smarturl.it/NoTimeToDieFollow Billie Eilish:Facebook: https://www.fa...

H.E.R. pedig az év daláért járó díjat vitte haza. Megan Thee Stallion három díjat is átvehetett. Ennek értelmében egyben ő lett a Grammy-történelem első női rappere, aki a legjobb rapdalért kapott elismerést.

Két díjat nyert H.E.R., Fiona Apple, Kaytranada, a tavaly elhunyt John Prine és az idén távozó Chick Corea.

A zeneszámokat felvételről mutatták be. Swift 2016 óta először lépett fel a műsorban, a nézők láthatták Eilish, Cardi B, Bad Bunny, Miranda Lambert, Maren Morris és Harry Styles műsorát, aki a Watermelon Sugar című dallal a legjobb szóló popelőadás díját nyerte.

Harry Styles - Watermelon Sugar (Official Video)

This video is dedicated to touching.Listen to Harry Styles' new album 'Fine Line' now: https://HStyles.lnk.to/FineLineAY Follow Harry Styles:Facebook: https:...

A 83 kategóriában kiírt díjak átadógáláját eredetileg január végére tervezték, de a járvány miatt az eseményt el kellett halasztani.

Az elmúlt napokban élesen bírálták a Grammy-t működtető lemezakadémiát

Nem mindenki ájul el a Grammy-től, és egyre hangosabbak a bírálók is. Mint beszámoltunk róla, nemrégiben Zayn Malik, az egykori One Direction brit fiúbanda tagja kritizálta a lemezakadémiát. (Érdekesség, hogy egykori zenész társa, Harry Styles, mint említettük fentebb, díjjal mehetett haza az átadóról.)

B_szd meg, Grammy, és mindenki, akinek köze van hozzá! Hacsak nem rázol kezet és küldesz nekik ajándékot, nem is reménykedhetsz a jelölésben. Jövőre küldök nekik egy kosár süteményt

– fakadt ki Zayn Malik a Twitter-oldalán.

Később egy újabb tweetben cizellálta gondolatait. Véleménye szerint a bejegyzése nem volt személyes, és nem is a jogosultságról szól: inkább arról, hogy a jelölési folyamat átláthatatlan. Kivételezés, rasszizmus és politika is közrejátszik a szavazási folyamatban.

Drake és Halsey még élesebben fogalmaztak. Előbbi szerint “ami egykor az elismerés legmagasabb formája volt, az már semmit nem jelent a jelen és a jövő művészeinek”. Utóbbi szerint a Grammy-díj mint idea, megfoghatatlan folyamat, amelyben közrejátszanak a privát előadások, a kulisszák mögötti beszélgetések, a kapcsolatrendszerek, a folyamatos kampányolás, a sok titkos kézfogás, és persze – a feltételezések szerint – a kenőpénzzel való megvesztegetés.

The Weeknd After Hours című új albuma, amelyen a nagy sikerű Blinded Lights is hallható, egyértelműen az év várományosa volt a díj tekintetében. Mind a rajongók, mind a szakma is úgy gondolta, idén a kanadai énekes-dalszerző tarol. Ehelyett – nagy meglepetésre – egyetlen egy jelölést sem kapott. Bírálta is rendesen a lemezakadémiát, sőt bojkottra szólított fel. Ennek értelmében a jövőben egyetlen egy dalát sem nevezi jelölésre, valamint nem lép fel egy Grammy-rendezvényen sem.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet