Greta Gerwig: „Még mindig nincs annyi női rendező, amennyire szükség lenne”

Greta Gerwig az Oscar-díjra jelöltek tiszteletére megtartott ebéden fejezte ki reményét, hogy egyre több nő fog a filmiparban dolgozni.

Férfiak mindenütt

Annak ellenére, hogy rengeteg remek, nők által rendezett filmet mutattak be tavaly, az Akadémia – nem meglepő módon – kizárólag férfi rendezőket jelölt a legjobb rendezés kategóriában. Az Oscar-díjra jelöltek tiszteletére megrendezett ebéden Greta Gerwig kijelentette, hogy még mindig nincs annyi női rendező a szakmában, ahánynak lennie kéne – írja a Dazed.

greta gerwig kisasszonyok oscar
Greta Gerwig (jobbra lent) kisasszonyai (Saoirse Ronan, Laura Dern, Florence Pugh, Eliza Scanlen) körében / Fotó: Deadline

A Golden Globe-on sem jelölték a Kisasszonyok csodálatos adaptációjáért, ahol szintén kizárólag csak férfiak kaptak jelölést.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Annyi jó film jött ki idén női rendezők kezei közül, hogy azt szeretnénk, hogy mindenkit elismerjenek azok, akik a díjakat odaítélik. Reméljük, hogy néhány női rendezőnek is jut díj[/perfectpullquote]

– nyilatkozta korábban a rendező.

Annyira örült a Kisasszonyok színésznője az Oscar-jelölésnek, hogy megfeledkezett magáról

Annyira örült a Kisasszonyok színésznője az Oscar-jelölésnek, hogy megfeledkezett magáról Florence Pugh is izgulhat az Oscaron Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt hirdették ki a 2020-as Oscar-díj jelöltjeit. Ahogy beszámoltunk róla, Tóth Barnabás filmje, az Akik maradtak a shortlist után nem került be.

A mostani beszédében a rendező nem is a díjak elmaradásáról szólt már, hanem arra hívta fel a figyelmet, milyen alacsony a nők létszáma a filmiparban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amire jelenleg a leginkább koncentrálok, és ami a legfontosabb számomra az az, hogy a következő generációt motiváljam. Ennyit tehetek és erre van ráhatásom. Persze jó lenne, ha elismernék a munkádat, de ugyanakkor a nők arányának is nőnie kell.[/perfectpullquote]

–  mondta a Lady Bird rendezője.

Lady Bird: Az öntudatos gimnazista – Kritika / ContextUs

Első rendezés és egyből 5 Oscar-jelölés, noha nem túl ismert színészek, de az alkotógárda viszi hátán a Lady Bird című filmet. Hát, mi történik itt? Persze, hogy kíváncsi lesz az ember, de muszáj-e kielégíteni a kíváncsiságát? Én azt mondom: igen!

Majd így folytatta: „Azt hiszem, az Annenberg-tanulmány szerint eddig ez volt a legjobb év és úgy néz ki, jövőre még jobb lesz a női rendezők tekintetében – és még mindig 20% alatt vagyunk! Ez nagyon kevés.”

Kisasszonyok – magyar szinkronos előzetes #1 / Romantikus dráma

Kisasszonyok magyar szinkronos előzetes / Little Women HunDub Trailer Filmes ajándékok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Országos moziműsor ☞ https…

Greta Gerwig perspektívát kíván nyújtani a fiatal nőknek

A nők szerepéről Gerwig azt nyilatkozta: „Nem arról van szó, hogy muszáj megerősítést kapnom arról, hogy voltak nők előttem, akiknek sikerült, hogy tudjam, nekem is sikerülhet. De a jó példa bizonyára segítség, amikor valaki a jövőbeli lehetőségeit veszi számba. Amikor a mostani 15 évesekre gondolok, úgy vélem, hogy merőben más elképzelésük lesz arról, milyen is egy rendező. Ez nagyon izgalmas ennek a generációnak.”

Stephen King: Kevés a női és színes bőrű az Oscar-jelöltek között

Stephen King: Kevés a női és színes bőrű az Oscar-jelöltek között Fehérek részesülnek előnyben Stephen King visszakozott a vitákat kiváltó kijelentésével kapcsolatban. Kifejtette, hogy soha nem a sokféleséget fogja figyelembe venni a művészetben, hanem a minőséget. Elismerte, hogy az Oscar kapcsán a fehérek részesülnek előnyben.

A Kisasszonyok a 2019 decemberi nemzetközi premier óta nagyszerű kritikákat kap. Két kategóriában jelölték Golden Globe-ra, hatban Oscar-díjra, köztük Saoirse Ronant a legjobb női főszereplőnek és Florence Pugh-t a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerésre.

Congratulations to the #LittleWomenMovie team for receiving an Academy Award nomination for Best Picture! #OscarNoms

No Description

Laura Dern, Saoirse Ronan filmbeli anyját játszó színésznő tavaly novemberben a következőket nyilatkozta a Dazed-nek:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Annyira érdekes volt Gretát látni, aki hihetetlenül világos elképzelésekkel rendelkezett arra vonatkozóan, hogy mit is akar elérni a Kisasszonyokkal. Nagyon pontos volt.[/perfectpullquote]

Bár Gerwiget most nem jelölték a legjobb rendezés kategóriájában, bízunk benne, hogy fogják még őt Oscar-díjra jelölni.

A Kisasszonyok című filmet 2020. január 30-tól vetítik a magyar mozikban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból