A környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg a Világgazdasági Fórumon ítélte el a cselekvés hiányát.

Greta Thunberg a davosi Világgazdasági Fórum éves találkozójának nyitónapján megtartott teltházas vitán kijelentette, hogy még mindig nem történt konkrét cselekvés a klímaválság megfékezése érdekében – írja a Dazed.

Greta Thunberg Davos Vilaggazdasagi Forum
Fotó: Instagram @Gretathunberg

„Szinte semmi nem történt” – válaszolta a svéd aktivista a Fenntartható út kialakítása közös jövőnk felé című konferencián fiatal aktivisták előtt arra a kérdésre, hogy mi történt a 2018 augusztusa óta eltelt 18 hónapban, amikor elkezdte pénteki klímasztrájk-sorozatát.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A köztudatba azonban bekerült a klímavészhelyzet ügye, és elindított egy világméretű mozgalmat. Rengeteg fiatal fogott össze szerte a világból az ügy érdekében. A globális széndioxid-kibocsátás továbbra sem csökkent, és éppen ezt szeretnénk elérni. Engem mindig mindenhol meghallgatnak. De a tudomány és a fiatalok szava még mindig nem került a figyelem középpontjába[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Thunberg. Hozzátette, hogy a maga valóságában kell kezelni a klímaválságot.

Greta Thunberg: “A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit”

Az elmúlt egy évben a lelkesedésen túl nem történt semmi a felmelegedés megfékezésére, a globális klímasztrájk-mozgalom “nem ért el semmit,” jelentette ki a Greta Thunberg Madridban, ahol az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését tartják.

Ausztráliában a kontinensnyi területen pusztító bozóttüzek után, amelyben több mint 25 ember vesztette életét és egy milliárd állat pusztult el, most a villámárvizek és a jégesőzés okoznak gondot. Puerto Rico az elmúlt száz év legsúlyosabb földrengése után próbál talpra állni. Ezek a jelenségek egyértelműen mutatják, hogy a klímavészhelyzet teljes valójában jelen van.

No Title

Greta Thunberg breaks from panel question to read data on climate change: “I know you don’t want to talk about this. But I assure you, I will continue to repeat these numbers until you do.” #Davos2020 pic.twitter.com/nYkvop50sc

A davosi fórum előtt Thunberg a válsághelyzet sürgető mivoltjáról értekezett egy véleménycikkben a The Guardian hasábjain.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt követeljük az idei fórumon, hogy a cégek, bankok, intézmények küldöttei és a kormányok képviselői azonnal állítsák le a fosszilis energiahordozókba való befektetéseiket, a fosszilis energiahordozók kinyerését és a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó iparágak támogatását. Azonnal, teljes mértékben hagyjanak fel a szén alapú energiahordozók használatával. Nem 2050-re, nem 2030-ra, nem 2021-re akarjuk elérni ezeket a célokat, hanem most. Most azonnal.[/perfectpullquote]

A davosi beszélgetésen a svéd lány nem reagált a moderátor azon kérdésére, amely az őt szidalmazókra vonatkozott. Helyette a klímaváltozás sokkoló statisztikáit kezdte sorolni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tavaly nyár óta ismételgetem folyton újra és újra ezeket a számadatokat szinte minden megszólalásomban, de egyetlen hírforrástól vagy véleményvezértől sem láttam, hogy elmagyarázta volna, mit is jelentenek. Értem én, hogy nem akarnak erről beszélni, én viszont újra és újra el fogom ismételni ezeket az adatokat, amíg nem tudatosodnak az emberekben.[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta Greta Thunberg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.