Így csinálnak forradalmat az interneten is a svéd kamaszlány kortársai. Ez lenne a Greta Thunberg-hatás?

Bírod, amikor a felnőtteknek lilában és vörösben játszik a feje a dühtől, ha fiatalok beszólnak nekik, hogy kevesebb húst kéne enniük, vagy nem kéne mindenhova kocsival járniuk, hanem inkább bringázzanak? A Dazednek jó híre van számodra. Greta Thunbergnek immár jelentős számú online csapata is van. Ők azok, akik a jövőben megkeserítik a Schmidt Máriák életét.

Greta Thunberg Berlin Tomeg
Greta Thunberg Berlinben 2019. Augusztus / Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Az Ofcom, a brit kommunikációs felügyelet adatai szerint a szigetországi fiatalok körében megnőtt az környezetvédelmi mozgalmak online támogatása, amit Greta-hatásnak neveztek el.

‪School strike week 75. Davos! ‬ ‪#fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate ‬

No Description

A tavalyi évben a 12-15 éves közösségi média felhasználók között a megosztások és kommentek révén megugrott a különböző ügyek és szervezetek támogatása. Az adatok szerint 2019-ben már a korosztály közel ötöde (18%) használta a közösségi médiát környezetvédelmi, jótékonysági vagy politikai ügyek vagy szervezetek támogatására, míg 2018-ban ez az arány még csak 12% volt.

Greta Thunberg: „Még semmit sem tettünk a klímaváltozás ellen”

Greta Thunberg a davosi Világgazdasági Fórum éves találkozójának nyitónapján megtartott teltházas vitán kijelentette, hogy még mindig nem történt konkrét cselekvés a klímaválság megfékezése érdekében – írja a . „Szinte semmi nem történt” – válaszolta a svéd aktivista a Fenntartható út kialakítása közös jövőnk felé című konferencián fiatal aktivisták előtt arra a kérdésre, hogy mi történt a 2018 augusztusa óta eltelt 18 hónapban, amikor elkezdte pénteki klímasztrájk-sorozatát.

Thunberg iskolai klímasztrájk mozgalma 2019-ben kapott nemzetközi figyelmet. Ekkor már az egész világról csatlakoztak hozzá gyerekek, akik szintén nem mentek be órákra péntekenként, hanem azonnali klímavédelmi intézkedéseket követeltek. Az Egyesült Királyság területéről is csatlakoztak hozzá fiatalok, és az egyik legnagyobb tiltakozó akciót tavaly februárban szervezték.

Greta Thunberg on Averting a Climate Apocalypse | DAVOS 2020

Global emissions of carbon dioxide remain on course to rise above 1.5°C despite clear and present risks. How can business and government work together to acc…

A kellemetlen alapigazságok terjesztése a klímavészhelyzettel kapcsolatosan alaposan feldühítették a hatalmi pozícióban lévő középkorúakat. A fiatalokat viszont felvillanyozta. De sebaj: úgy néz ki, mégis van remény az emberi faj számára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk