A Grindr továbbra sem törölte a megkérdőjelezhető szűrőjét

A kötöttségek nélküli légyottokat keresők körében is népszerű társkereső oldal lehetővé teszi a kattintók számára, hogy etnikai hovatartozásuk alapján is szűrjenek a regisztrált személyek között. A fejlesztés még mindig nem került korrigálásra.

Még mindig az oldalon

A népszerű Grindr társkereső alkalmazás továbbra is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy etnikai hovatartozásuk alapján szűrjenek az oldalra regisztrált személyek között. A Black Lives Matter-mozgalom támogatása érdekében úgy döntöttek, hogy a fejlesztést eltörlik. A szűrő eltávolítását június 1-jén jelentette be a Grindr a Twitter-oldalukon tekintve, hogy többen régóta kifogásolták a fejlesztést, írja a Vice.

grindr
A Grindr mobil applikáció ikonja / Fotó: Getty Images

A BBC értesülése szerint a szűrő azonban továbbra sem tűnt el a Grindr-ről, holott azóta már hat újabb fejlesztésen is átesett az oldal. Egy emailben adott nyilatkozatában a társkereső szóvivője elárulta, hogy a szolgáltatást az elkövetkező hetek során távolítják el. Az eddigi mulasztást a Grindr tulajdonosának leváltásával indokolta. A szűrő eltörlését lehetővé tevő lépések már előkészítésre kerültek, ám az Apple és a Google felülvizsgálási ideje az alkalmazásfejlesztések felett némi időt vesz igénybe.

Újabb lépések

A Grindr szűrője vitát váltott ki az interneten, hiszen nem mindenki ért egyet vele, míg mások támogatják a fejlesztést. Ugyan a hovatartozás alapján történő keresés rasszista megmozdulásnak tűnik, mégis lehetőséget kínál a színes bőrűek számára, hogy ha úgy kívánják, színesbőrűekkel ismerkedjenek.

Egy applikáció, ami Yayoi Kusama és Frida Kahlo munkáivá varázsol

Milyen lenne az életünk egy festményként? Hogyan néznének ki mindennapjaink mondjuk Frida Kahlo, Keith Hering, Basquiat, Leonardo da Vinci vagy Yayoi Kusama vásznain? Az Art Transfer applikáció megtalálta erre a választ. Az alkalmazás az angliai National Gallery és a Japan’s MOA Museum of Art intézmények, valamint a Google Arts & Culture közreműködésével jött létre.

Az oldalra regisztrált Wadfie Grant szerint az alkalmazáson belül már többször is lehetett érzékelni az etnikumon alapuló megkülönböztetések hátszelét. A szűrő eltörlése azonban nem orvosolja ezeket a problémákat. Egy másik felhasználó, Mike Nguyen hasonlókat tapasztalt a randevúi során, de elmondása szerint ez csak egy szerencsétlenül sikerült szelete a társkereső alkalmazásoknak.

A Grindr ennek ellenére régóta próbálkozik a rasszista megnyilvánulások és a diszkriminatív megjegyzések eltávolításával. 2017-ben frissítették a közösségi irányelvüket, melyben foglaltak szerint szigorúbb keretek közé szorították a platformon tolerálható tevékenységeket.

Továbbá az oldalnak jogában áll minden diszkriminatív megjegyzést törölni a felhasználók profiljáról. Azonban nemcsak a Grindr az egyetlen vállalat, ahol rasszista fejlesztések korrigálására kerül sor. Az utóbbi napokban a Snapchat egy félreérthető filterrel botránkoztatta meg a felhasználókat. Az Airbnb és az Uber alkalmazásoknak pedig jelentős problémákkal kell szembenézniük a koronavírus folytán.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból