Ír vándorok, akik nomád életmódot folytatnak, és nem adnák fel semmiért. Nehéz betekintést nyerni a mindennapjaikba, ám Jamie Johnson fotográfusnőnek sikerült ritka felvételeket rögzíteni az életükről. 

A fotós megörökítette az ír nomádok mindennapjait

Jamie Johnson amerikai fotográfusnő 2014-ben érkezett először Írországba. Ekkor találkozott első alkalommal azokkal a családokkal, akik utazó életmódot folytatnak: az Irish Travellerekkel. Noha sokan ír cigányokként is emlegetik őket, nincs genetikai összefüggés a két népcsoport között. Noha ír származásúak, azonban gyökereik eltérnek az 1600-as években letelepedettektől, amikor az angol Oliver Cromwellian megszállta Írországot. Az ír kormány mindössze három évvel ezelőtt, 2017-ben adott jogokat az Irish Travellereknek, aminek következtében hivatalosan is etnikai kisebbséggé minősültek.

Ir Vandorok 02
Az Írországi Vándorlók Gyermekei / Fotó: Jamie Johnson

Johnson az elkövetkező öt évben több alkalommal is ellátogatott a szigetország Galway, Limerick, Cork és Tipperary városaiba, hogy képeivel megörökítse a vándorok és legfőképpen a gyermekeik mindennapjait, írja a Creative Boom. A képeket a Kehrer Verlag könyvkiadó Growing Up Travelling (Utazva felnőni) címmel adta ki album formájában. Johnsonnak sikerült megragadnia érzékeny képeivel ezen életmódnak a kettősségét: a szabadságot és a számkivetettséget.

Saját szigorú szabályaik szerint élnek

A gyerekek, akik távol vannak a társadalomtól, mégis büszkék azokra a tradíciókra, amelyek az ír utazó életmódból fakadnak. Jamie Johnson célja, hogy megismertesse ezen gyerekeknek az optimizmusát és kitartását, hogy az előítéletekkel teli többségi társadalom megérthesse és tisztelhesse őket.

A jelenkori nomádok közös származással, történelmi gyökerekkel és közös kulturális szokásokkal rendelkeznek. Elhatárolódási szabályaik vannak a kívülállókkal szemben, szigorúan betartják a nemi szerepeket, törekszenek a mobilitásra és az önellátásra.

Lenyűgözően művészi fotók, amik az utcai élet ikonikus pillanatait mutatják be

Az utcai fotográfia egy olyan műfaj, amely a fotós és a téma nyilvános helyeken történő véletlen találkozásából fakad. A világhírű Magnum Photos ügynökség fotósai az utcai fotózás műfajának kiemelkedő képviselői, akik már több mint hatvan éve kapják lencsevégre a mindennapi élet ikonikus pillanatait.

Előnyben részesítik az alkalmi munkákat és a kereskedelmet, tiszteletben tartják a katolikus vallás által előírtakat. Jellemző rájuk a korai iskolaelhagyás és a fiatalon történő házasságkötés. Sajátos beszédkultúrával és hagyományokkal rendelkeznek, más, utazó közösségekkel együtt éves fesztiválokat rendeznek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.