Nézem Fotó Számkivetett gyermekek és felnőttek, mégis szabadnak érzik magukat

Számkivetett gyermekek és felnőttek, mégis szabadnak érzik magukat

Promóció

Ír vándorok, akik nomád életmódot folytatnak, és nem adnák fel semmiért. Nehéz betekintést nyerni a mindennapjaikba, ám Jamie Johnson fotográfusnőnek sikerült ritka felvételeket rögzíteni az életükről. 

A fotós megörökítette az ír nomádok mindennapjait

Promóció
- Advertisement -

Jamie Johnson amerikai fotográfusnő 2014-ben érkezett először Írországba. Ekkor találkozott első alkalommal azokkal a családokkal, akik utazó életmódot folytatnak: az Irish Travellerekkel. Noha sokan ír cigányokként is emlegetik őket, nincs genetikai összefüggés a két népcsoport között. Noha ír származásúak, azonban gyökereik eltérnek az 1600-as években letelepedettektől, amikor az angol Oliver Cromwellian megszállta Írországot. Az ír kormány mindössze három évvel ezelőtt, 2017-ben adott jogokat az Irish Travellereknek, aminek következtében hivatalosan is etnikai kisebbséggé minősültek.

Az írországi vándorlók gyermekei / Fotó: Jamie Johnson

Johnson az elkövetkező öt évben több alkalommal is ellátogatott a szigetország Galway, Limerick, Cork és Tipperary városaiba, hogy képeivel megörökítse a vándorok és legfőképpen a gyermekeik mindennapjait, írja a Creative Boom. A képeket a Kehrer Verlag könyvkiadó Growing Up Travelling (Utazva felnőni) címmel adta ki album formájában. Johnsonnak sikerült megragadnia érzékeny képeivel ezen életmódnak a kettősségét: a szabadságot és a számkivetettséget.

Saját szigorú szabályaik szerint élnek

A gyerekek, akik távol vannak a társadalomtól, mégis büszkék azokra a tradíciókra, amelyek az ír utazó életmódból fakadnak. Jamie Johnson célja, hogy megismertesse ezen gyerekeknek az optimizmusát és kitartását, hogy az előítéletekkel teli többségi társadalom megérthesse és tisztelhesse őket.

A jelenkori nomádok közös származással, történelmi gyökerekkel és közös kulturális szokásokkal rendelkeznek. Elhatárolódási szabályaik vannak a kívülállókkal szemben, szigorúan betartják a nemi szerepeket, törekszenek a mobilitásra és az önellátásra.

Lenyűgözően művészi fotók, amik az utcai élet ikonikus pillanatait mutatják be

Az utcai fotográfia egy olyan műfaj, amely a fotós és a téma nyilvános helyeken történő véletlen találkozásából fakad. A világhírű Magnum Photos ügynökség fotósai az utcai fotózás műfajának kiemelkedő képviselői, akik már több mint hatvan éve kapják lencsevégre a mindennapi élet ikonikus pillanatait.

Előnyben részesítik az alkalmi munkákat és a kereskedelmet, tiszteletben tartják a katolikus vallás által előírtakat. Jellemző rájuk a korai iskolaelhagyás és a fiatalon történő házasságkötés. Sajátos beszédkultúrával és hagyományokkal rendelkeznek, más, utazó közösségekkel együtt éves fesztiválokat rendeznek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3