Ír vándorok, akik nomád életmódot folytatnak, és nem adnák fel semmiért. Nehéz betekintést nyerni a mindennapjaikba, ám Jamie Johnson fotográfusnőnek sikerült ritka felvételeket rögzíteni az életükről. 

A fotós megörökítette az ír nomádok mindennapjait

Jamie Johnson amerikai fotográfusnő 2014-ben érkezett először Írországba. Ekkor találkozott első alkalommal azokkal a családokkal, akik utazó életmódot folytatnak: az Irish Travellerekkel. Noha sokan ír cigányokként is emlegetik őket, nincs genetikai összefüggés a két népcsoport között. Noha ír származásúak, azonban gyökereik eltérnek az 1600-as években letelepedettektől, amikor az angol Oliver Cromwellian megszállta Írországot. Az ír kormány mindössze három évvel ezelőtt, 2017-ben adott jogokat az Irish Travellereknek, aminek következtében hivatalosan is etnikai kisebbséggé minősültek.

Ir Vandorok 02
Az Írországi Vándorlók Gyermekei / Fotó: Jamie Johnson

Johnson az elkövetkező öt évben több alkalommal is ellátogatott a szigetország Galway, Limerick, Cork és Tipperary városaiba, hogy képeivel megörökítse a vándorok és legfőképpen a gyermekeik mindennapjait, írja a Creative Boom. A képeket a Kehrer Verlag könyvkiadó Growing Up Travelling (Utazva felnőni) címmel adta ki album formájában. Johnsonnak sikerült megragadnia érzékeny képeivel ezen életmódnak a kettősségét: a szabadságot és a számkivetettséget.

Saját szigorú szabályaik szerint élnek

A gyerekek, akik távol vannak a társadalomtól, mégis büszkék azokra a tradíciókra, amelyek az ír utazó életmódból fakadnak. Jamie Johnson célja, hogy megismertesse ezen gyerekeknek az optimizmusát és kitartását, hogy az előítéletekkel teli többségi társadalom megérthesse és tisztelhesse őket.

A jelenkori nomádok közös származással, történelmi gyökerekkel és közös kulturális szokásokkal rendelkeznek. Elhatárolódási szabályaik vannak a kívülállókkal szemben, szigorúan betartják a nemi szerepeket, törekszenek a mobilitásra és az önellátásra.

Lenyűgözően művészi fotók, amik az utcai élet ikonikus pillanatait mutatják be

Az utcai fotográfia egy olyan műfaj, amely a fotós és a téma nyilvános helyeken történő véletlen találkozásából fakad. A világhírű Magnum Photos ügynökség fotósai az utcai fotózás műfajának kiemelkedő képviselői, akik már több mint hatvan éve kapják lencsevégre a mindennapi élet ikonikus pillanatait.

Előnyben részesítik az alkalmi munkákat és a kereskedelmet, tiszteletben tartják a katolikus vallás által előírtakat. Jellemző rájuk a korai iskolaelhagyás és a fiatalon történő házasságkötés. Sajátos beszédkultúrával és hagyományokkal rendelkeznek, más, utazó közösségekkel együtt éves fesztiválokat rendeznek.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet