A Szovjetunió maradványai számos országban máig fellelhetőek. Nem csupán a környezet, hanem a mentalitás is őrzi az egykori szellemiséget. Ettől pedig sok fiatal művész szenved, de nem adják fel. Grúzia új generációja elindította a pici országot a változás felé.

Tbiliszi művészvilágáról eddig alig hallhattunk valamit, de ennek úgy látszik, vége. Felnőtt egy új generáció, amelynek művészei helyet követelnek maguknak a piacon. Ők is szeretnék megmutatni, mit tudnak, és akárcsak mindenki, ők is a szabadság mellett teszik le voksukat. Egyikük, Maxime Machaidze, színes egyéniség. A KayaKata nevű popduó egyik tagja, e mellett pedig az LTFR divatmárka szülőatyja.

Modell
A Grúz Divattervezők Nem Félnek Feszegetni A Határokat / Fotó: Tbilisi Fashion Week

“Olyan itt élni, mintha egy dinoszaurusz koporsójában lennénk. A Szovjetuniónak már rég vége volt, amikor én és a barátaim megszülettünk, de a szelleme mindenhol ott van, a boltokban, a buszon…” – mondja Machaidze.

A város kinézete valóban emlékeztet a nehezebb időkre, de az új, fiatal, kreatív generáció már a saját útját járja, és nem fél megmutatni magát.

Ami a grúz divatot illeti, többségük a DIY (’do it yourself’, azaz csináld magad – a szerk.) szellemiségében alkot. Aznauri, Gola Damian és George Keburia is ebben hisznek, ruháik egyediek és nem félnek feszegetni a határokat. A Tbiliszi Divat Hét szinte kizárólag grúz modelleket alkalmazott, akiket a Troublemakerz ügynökség és Tamuna Karumidze által alapított Tamra Skateboards csoporton keresztül hívott meg.

1257712
/ Fotó: Olgaç Bozalp, / Stylist: Charlotte Roberts

Karumidze filmje, a When the Earth Seems to Be Light hatalmas sikert aratott. Betekintést enged a grúz deszkás fiatalok életébe, valamint képet ad az ország helyzetéről. A filmben szereplő, a társadalom szélére szorult fiatalok együtt maradtak, és a csoportban egyre több lehetőséget kapnak, hogy megmutassák magukat a nagyközönségnek.

A Facebook rászállt az LMBTQ-emberekre? / ContextUs

A vizsgálatot a The Telegraph vezette. Megállapítást nyert, hogy felhasználók azon Facebook-oldalak alapján, amelyek iránt érdeklődést mutattak, “szexuális megtisztulást” és melegeket kezelő gyógymódot promotáló hirdetéseket kaptak. A The Telegraph szerint két olyan átnevelő terápiás hirdetést találtak, amelyekkel a fiatal LMBTQ-embereket célozták meg. Az egyik esetben Tessa Ann Schwarznak videót ajánlottak “Homoszexualitás volt az identitásom” címmel.

Sajnos a politika és a megkövesedett, régi szabályok néha beleszólnak a kibontakozni vágyó fiatalok életébe. A társadalom még mindig nehezen fogadja el az LMBTQ embereket, nemrégiben emiatt rendőrök leptek el egy népszerű techno klubot. Ez emlékezteti a művészeket, hogy még bőven akad dolguk, ami az elfogadást illeti. Ahogy Machaidze mondja, a grúzok semmit nem csinálnak fél szívvel. A kormány tart az új hullámot képviselő fiataloktól. De úgy tűnik, egyhamar nem lesz vége az összecsapásoknak, Grúzia művészei továbbra is követelik a szabadságukat.

Nézd meg a grúz tervezők ruháit itt!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.