Grúzia új generációja elindította a pici országot a változás felé

A Szovjetunió maradványai számos országban máig fellelhetőek. Nem csupán a környezet, hanem a mentalitás is őrzi az egykori szellemiséget. Ettől pedig sok fiatal művész szenved, de nem adják fel. Grúzia új generációja elindította a pici országot a változás felé.

Tbiliszi művészvilágáról eddig alig hallhattunk valamit, de ennek úgy látszik, vége. Felnőtt egy új generáció, amelynek művészei helyet követelnek maguknak a piacon. Ők is szeretnék megmutatni, mit tudnak, és akárcsak mindenki, ők is a szabadság mellett teszik le voksukat. Egyikük, Maxime Machaidze, színes egyéniség. A KayaKata nevű popduó egyik tagja, e mellett pedig az LTFR divatmárka szülőatyja.

modell
A grúz divattervezők nem félnek feszegetni a határokat / Fotó: Tbilisi Fashion Week

“Olyan itt élni, mintha egy dinoszaurusz koporsójában lennénk. A Szovjetuniónak már rég vége volt, amikor én és a barátaim megszülettünk, de a szelleme mindenhol ott van, a boltokban, a buszon…” – mondja Machaidze.

A város kinézete valóban emlékeztet a nehezebb időkre, de az új, fiatal, kreatív generáció már a saját útját járja, és nem fél megmutatni magát.

Ami a grúz divatot illeti, többségük a DIY (’do it yourself’, azaz csináld magad – a szerk.) szellemiségében alkot. Aznauri, Gola Damian és George Keburia is ebben hisznek, ruháik egyediek és nem félnek feszegetni a határokat. A Tbiliszi Divat Hét szinte kizárólag grúz modelleket alkalmazott, akiket a Troublemakerz ügynökség és Tamuna Karumidze által alapított Tamra Skateboards csoporton keresztül hívott meg.

1257712
/ Fotó: Olgaç Bozalp, / Stylist: Charlotte Roberts

Karumidze filmje, a When the Earth Seems to Be Light hatalmas sikert aratott. Betekintést enged a grúz deszkás fiatalok életébe, valamint képet ad az ország helyzetéről. A filmben szereplő, a társadalom szélére szorult fiatalok együtt maradtak, és a csoportban egyre több lehetőséget kapnak, hogy megmutassák magukat a nagyközönségnek.

A Facebook rászállt az LMBTQ-emberekre? / ContextUs

A vizsgálatot a The Telegraph vezette. Megállapítást nyert, hogy felhasználók azon Facebook-oldalak alapján, amelyek iránt érdeklődést mutattak, “szexuális megtisztulást” és melegeket kezelő gyógymódot promotáló hirdetéseket kaptak. A The Telegraph szerint két olyan átnevelő terápiás hirdetést találtak, amelyekkel a fiatal LMBTQ-embereket célozták meg. Az egyik esetben Tessa Ann Schwarznak videót ajánlottak “Homoszexualitás volt az identitásom” címmel.

Sajnos a politika és a megkövesedett, régi szabályok néha beleszólnak a kibontakozni vágyó fiatalok életébe. A társadalom még mindig nehezen fogadja el az LMBTQ embereket, nemrégiben emiatt rendőrök leptek el egy népszerű techno klubot. Ez emlékezteti a művészeket, hogy még bőven akad dolguk, ami az elfogadást illeti. Ahogy Machaidze mondja, a grúzok semmit nem csinálnak fél szívvel. A kormány tart az új hullámot képviselő fiataloktól. De úgy tűnik, egyhamar nem lesz vége az összecsapásoknak, Grúzia művészei továbbra is követelik a szabadságukat.

Nézd meg a grúz tervezők ruháit itt!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból