Lelepleződött a Facebookon összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon csoport

A The Guardian oknyomozói feltárták, hogy több mint 3 millió elkötelezett követője van az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon csoportnak.

A QAnon a háttérhatalom leleplezését ígéri

Több mint 3 millió elkötelezett követője van az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnonnak.

qanon csoport osszeeskuves elmelet
A QAnon mozgalom népszerűsége egyre nő / Kép: Arizona Mirror

Május elején a Facebook törölt több felhasználót és oldalt, ami a QAnon összeesküvés-elméleteket, azaz konteókat terjesztő csoporthoz köthető. A közösség ennek ellenére növekszik és különböző trükkökkel játsszák ki a platformot, a Q helyett a 17-es számot használják (az angol ábécé tizenhetedik betűje a Q), illetve lazább szabályozás alá eső közösségi platformokat keresnek.

A QAnon nevű mozgalom nem csupán egy átlagos, összeesküvés-elméleteket gyártó személyekből álló csoport az interneten. A mozgalom mögött álló titokzatos Q azt állítja, ismeri a pedofilok és szexuális kereskedők titkos társaságát. A Q körül kialakult társaság szerint pedig Donald Trump hazafias keresztes hadjáratot folytat az árnyékhatalom gyermekzaklatói ellen. A csoport az igazság új perspektíváit ígéri.

hillary clinton sosszeeskuves elmelet
Hillary Clinton népszerű konteótéma lett / Fotó: The Nation

A QAnon az alaptalannak bizonyult „Pizzagate” összeesküvés-elméletből fejlődött ki, amely szerint Hillary Clinton egy pedofil kört üzemeltet egy Washington DC-beli pizzériában. Annak ellenére, hogy Q előrejelzései nem valósultak meg, követői ezt egy nagyobb terv részeként értelmezik.

Q válasza a Facebook tiltásokkal kapcsolatban tömör volt: „információs hadviselés”, Q az 8kun weboldalon folytatta a posztolást, de az ígért leleplezések elmaradtak.

Ehelyett a QAnon Facebook-csoportjai tovább növekedtek, az elmúlt harminc napban több mint tízezer taggal bővültek.

A Facebook algoritmusai segítik a konteók terjedését

A The Guardian nyomozása az alábbiakat derítette ki: több mint 100 Facebook-oldal, profil és csoport és Instagram-fiók, minimum 1000 fős követőtáborral, köthető a QAnonhoz. A legnagyobb szerveződés ezek közül 150 ezer tagot számlál. A közösségek összességében több mint 3 millió tagot tömörítenek. Ezen a csoportok nagyban hozzájárulnak Q üzeneteinek terjedéséhez és az új hívők toborzásához.

A Google törölte az Infowars applikációt a koronavírus miatt

A Google Play volt az egyik legnagyobb internetes platform, amely még teret engedett az Infowars számára, de a Google-nél is betelt a pohár. Az Infowars alapítója, Alex Jones nem csak a Google, hanem a YouTube, a Facebook és az Apple Podcast felhasználói szabályzatai ellen is vétett kommentjeivel, írja a .

“A Facebook egy egyedi platform a toborzáshoz és az ismertséghez. Nem tudom elképzelni, hogy az általunk ismert QAnon létre jöhetett volna-e a Facebook nélkül” – mondta egy technológia szociológiai hatásával foglalkozó harvardi kutató.

Ráadásul a Facebbok nem csak platformot biztosít QAnon csoportjainak, hanem az algoritmusai segítségével olyan emberekhez is eljut, akiket korában ez a téma nem vonzott. A Guardian riporterei sem keresték a QAnon tartalmait. A Facebook azután ajánlotta fel, miután csatlakoztak az oltásellenes, karanténellenes és a Trumpot támogató oldalakhoz. Miután valaki like-olta a QAnon egyik oldalát a Facebook egyre többet ajánl fel a csoportjai közül.

Sacha Baron Cohen majdnem lincselés áldozata lett

A Borat és Brüno karakterével azonosított Sacha Baron Cohen brit komikust egy mentőautóban kellett kimenekíteni, miután megtrollkodott egy jobboldali rendezvényt a Washington állambeli Olympiában. A 48 éves színész kantáros farmernadrágban, kockás ingben, hatalmas szakállban és szalmakalapban gyakorlatilag felismerhetetlenül állt a nemzeti színű lufikapuval díszített apró színpadra a mintegy 500 lézengő néző előtt.

A Facebook nem válaszolt a The Guardian által felvetett kérdésekre, és a QAnon tartalmaival kapcsolatos irányelvekre. A Facebook szóvivője szerint már számos összeesküvés-elmélethez kötődő csoportot és felhasználót eltávolítottak a platformról, amelyek megszegték az irányelveket. Továbbá a The Guardian által megjelölt csoportok közül is többet eltávolítottak vagy tartalmaikat álhír figyelmeztetéssel látták el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból