A The Guardian oknyomozói feltárták, hogy több mint 3 millió elkötelezett követője van az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon csoportnak.

A QAnon a háttérhatalom leleplezését ígéri

Több mint 3 millió elkötelezett követője van az összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnonnak.

Qanon Csoport Osszeeskuves Elmelet
A Qanon Mozgalom Népszerűsége Egyre Nő / Kép: Arizona Mirror

Május elején a Facebook törölt több felhasználót és oldalt, ami a QAnon összeesküvés-elméleteket, azaz konteókat terjesztő csoporthoz köthető. A közösség ennek ellenére növekszik és különböző trükkökkel játsszák ki a platformot, a Q helyett a 17-es számot használják (az angol ábécé tizenhetedik betűje a Q), illetve lazább szabályozás alá eső közösségi platformokat keresnek.

A QAnon nevű mozgalom nem csupán egy átlagos, összeesküvés-elméleteket gyártó személyekből álló csoport az interneten. A mozgalom mögött álló titokzatos Q azt állítja, ismeri a pedofilok és szexuális kereskedők titkos társaságát. A Q körül kialakult társaság szerint pedig Donald Trump hazafias keresztes hadjáratot folytat az árnyékhatalom gyermekzaklatói ellen. A csoport az igazság új perspektíváit ígéri.

Hillary Clinton Sosszeeskuves Elmelet
Hillary Clinton Népszerű Konteótéma Lett / Fotó: The Nation

A QAnon az alaptalannak bizonyult „Pizzagate” összeesküvés-elméletből fejlődött ki, amely szerint Hillary Clinton egy pedofil kört üzemeltet egy Washington DC-beli pizzériában. Annak ellenére, hogy Q előrejelzései nem valósultak meg, követői ezt egy nagyobb terv részeként értelmezik.

Q válasza a Facebook tiltásokkal kapcsolatban tömör volt: „információs hadviselés”, Q az 8kun weboldalon folytatta a posztolást, de az ígért leleplezések elmaradtak.

Ehelyett a QAnon Facebook-csoportjai tovább növekedtek, az elmúlt harminc napban több mint tízezer taggal bővültek.

A Facebook algoritmusai segítik a konteók terjedését

A The Guardian nyomozása az alábbiakat derítette ki: több mint 100 Facebook-oldal, profil és csoport és Instagram-fiók, minimum 1000 fős követőtáborral, köthető a QAnonhoz. A legnagyobb szerveződés ezek közül 150 ezer tagot számlál. A közösségek összességében több mint 3 millió tagot tömörítenek. Ezen a csoportok nagyban hozzájárulnak Q üzeneteinek terjedéséhez és az új hívők toborzásához.

A Google törölte az Infowars applikációt a koronavírus miatt

A Google Play volt az egyik legnagyobb internetes platform, amely még teret engedett az Infowars számára, de a Google-nél is betelt a pohár. Az Infowars alapítója, Alex Jones nem csak a Google, hanem a YouTube, a Facebook és az Apple Podcast felhasználói szabályzatai ellen is vétett kommentjeivel, írja a .

“A Facebook egy egyedi platform a toborzáshoz és az ismertséghez. Nem tudom elképzelni, hogy az általunk ismert QAnon létre jöhetett volna-e a Facebook nélkül” – mondta egy technológia szociológiai hatásával foglalkozó harvardi kutató.

Ráadásul a Facebbok nem csak platformot biztosít QAnon csoportjainak, hanem az algoritmusai segítségével olyan emberekhez is eljut, akiket korában ez a téma nem vonzott. A Guardian riporterei sem keresték a QAnon tartalmait. A Facebook azután ajánlotta fel, miután csatlakoztak az oltásellenes, karanténellenes és a Trumpot támogató oldalakhoz. Miután valaki like-olta a QAnon egyik oldalát a Facebook egyre többet ajánl fel a csoportjai közül.

Sacha Baron Cohen majdnem lincselés áldozata lett

A Borat és Brüno karakterével azonosított Sacha Baron Cohen brit komikust egy mentőautóban kellett kimenekíteni, miután megtrollkodott egy jobboldali rendezvényt a Washington állambeli Olympiában. A 48 éves színész kantáros farmernadrágban, kockás ingben, hatalmas szakállban és szalmakalapban gyakorlatilag felismerhetetlenül állt a nemzeti színű lufikapuval díszített apró színpadra a mintegy 500 lézengő néző előtt.

A Facebook nem válaszolt a The Guardian által felvetett kérdésekre, és a QAnon tartalmaival kapcsolatos irányelvekre. A Facebook szóvivője szerint már számos összeesküvés-elmélethez kötődő csoportot és felhasználót eltávolítottak a platformról, amelyek megszegték az irányelveket. Továbbá a The Guardian által megjelölt csoportok közül is többet eltávolítottak vagy tartalmaikat álhír figyelmeztetéssel látták el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.