Lemondták a művész műsorát, miután azzal vádolták, Basquiat-t másolta

A közönség védelme érdekében mondták le Guillaume Verda galériai műsorát, írja a Dazeddigital. A művészt azzal vádolják, lemásolta Basquiat stílusát anélkül, hogy akár egyszer is megemlítette volna, az ikonikus művész inspirálta munkáját.

Az emberek hamar észrevették a hasonlóságot Verda és a nagysikerű fekete festő és előadó stílusa között. Verda közösségi oldalait elárasztották a felháborodott kommentek, amiért sehol nem hivatkozik Basquiat hatására. Az se segített, hogy mikor felhívták a figyelmét a hasonlóságra, Verda úgy tett, mintha azt se tudná, kicsoda volt Basquiat.

Broadway-musical készül Jean-Michel Basquiat életéről

A projektet kedden jelentették be. A musical zenéjét Jon Batiste, zenész, zenekarvezető és tévés személyiség (A The Late Show with Stephen Colbert fűződik például a nevéhez) szerzi. A Tony-díjas John Doyle rendezi, és Barbara és Alan D. Marks jegyzik producerként. Az alkotó csapat részére hozzáférést biztosítottak Jean-Michel Basquiat tárgyaihoz, művészi és személyes feljegyzéseihez, irataihoz.


A felháborodáshoz hozzájárult az is, hogy Verda, egy fehér művész másol egy haiti és Puerto ricói örökséget, amiben helyet kapott az identitás, a rassz és a feketék beemelése a popkultúrába. A stílusbeli hasonlóságok pedig túl nagyok ahhoz, hogy véletlenek legyenek, és azzal, hogy Verda nem hajlandó hivatkozni Basquiat munkájára, elmosódtak a határok inspiráció és plágium között.

No Title

No Description

A párizsi galéria, amelyben a kiállítást tartották volna, továbbra is támogatását fejezte ki Verda felé. A megnyitót azért mondták le, mert úgy gondolják, veszélyeztethetné a köz biztonságát a botrány miatt. A galéria vezetője, Jean-Baptiste Simon szerint minden művész inspirálódik más alkotókból vagy mozgalmakból.

Titkos, láthatatlan festékkel készített rajzokat találtak Basquiat festményén

Egy kliens bérelte fel Emily MacDonald-Korth-t, hogy vizsgálja meg Basquiat Untitled (1981) munkáját, mert biztos akart lenni benne, 1981-ben készült. Az Artnet News szerint MacDonald-Korth UV-lámpával analizálta az alkotást, mikor meglátta a titkos rajzokat. A projektet kedden jelentették be. A musical zenéjét Jon Batiste, zenész, zenekarvezető és tévés személyiség (A The Late Show with Stephen Colbert fűződik például a nevéhez) szerzi.


Simon nyilatkozata szerint a műsor lemondása a Verdát ért fenyegetések aránytalansága miatt vált szükségessé. A művész azóta priváttá tette közösségi oldalait.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból