Gulyás Gergely: Nem lesz idén fesztivál, de garázskoncertet tarthatnak a zenészek

Nyár végéig nem lesznek fesztiválok Magyarországon, de az állam 5,3 milliárd forinttal támogatja meg a zenészszakmát – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Stagnálás volt, de ne kockáztassunk

A Gulyás Gergely elmondta, hogy a jelenlegi járványügyi intézkedések maradnak, ugyan Magyarországon stagnál a fertőzöttek száma, a szomszédos országokban emelkedtek a számok.

A kormány ezért is határozott úgy, hogy augusztusban még biztosan nem lesznek fesztiválok és zenész rendezvények sem. Július végén még csak az volt biztos, hogy augusztus 15-ig maradnak érvényben a járványügyi védekezés miatt bevezetett korlátozások.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarország azok közé tartozik, akik a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal hatékonyabban, mint Hollandia, Spanyolország vagy Svédország, mondta a miniszter a Kormányinfón. De készülni kell a második hullámra, a környező országokban pedig a helyzet romlott[/perfectpullquote]

– tette hozzá, majd hosszan ismertette a számokat.

gulyas gergely bejelentese fesztivalszezon tamogatas augusztus 15
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 9-én / Fotó: Soós Lajos / MTI

Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi keretek között tartható a stagnálás, és a hatályban lévő szabályokon való bármilyen változtatás kockázatos. A cél szerinte, hogy szeptember 1-jétől rendesen el tudják kezdeni az iskolát.

Garázskoncertet tarthatnak a zenészek

5,3 milliárdot adnak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ), ők osztják szét a forrásokat a zeneiparban, Gulyás szerint ún. garázskoncerteket tarthatnak majd a zenészek, hiszen a korlátozás az 500 fő feletti zenész-táncos rendezvényeket érinti.

A fesztiváltilalom mellett Gulyás közölte, hogy

  • a kormány nem támogatja a Hajógyári-szigeten zajló beruházásokat
  • a postások fizetésének emelését az Európai Bizottságtól tették függővé
  • a Fradi tulajdonába adják a Népligetben épülő kézilabda-csarnokot.

Nagy a felháborodás

A korábbi bejelentés szerint augusztus 15-e után megtarthatók lettek volna a fesztiválok. Noha a Sziget Fesztivál, a VOLT, a Balaton Sound és a Bánkitó elmaradása biztosra vehető volt, volt remény többek között az Orfű, a Kolorádó, Szegedi Ifjúsági Napok, Strand Fesztivál számára. A Sziget Zrt. korábbi tulajdonosa, Gerendai Károly egyébként azt nyilatkozta, hogy belerokkanhatnak az idei év elhalasztásába.

Zenekarok sora tiltakozik Palkovics László bejelentése ellen

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben arra is kitért, hogy a kormány lát arra esélyt, hogy Magyarországon is megnő a koronavírus-fertőzöttek száma, ami oda vezethet, hogy nem lazítanak tovább a korlátozásokon. Így könnyen lehet, hogy augusztus 15.

Számtalan előadó, zenekar és énekes szólalt fel a tiltással szemben Majkától Czutor Zoltánon át Lovasi Andrásig és a Tankcsapda, az Ocho Macho, a Magna Cum Laude vagy Depresszió zenekarig.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mondjuk a németek mennyivel egyszerűbben (és tisztességesebben) intézték ezt. Márciusban megmondták, hogy idén nincs közös nagy bazseválás, itt van ennyi és ennyi pénz havonta, és mindenki tudta, mire számíthat, ki lehetett találni, mivel foglalkozzon a zenészember, ha nem akarta, hogy csak úgy pocsékba menjen ez az év. Nálunk a segítség? Nyilvános ígérgetésen kívül majdnem a semmi (…) De nem baj, mondta mindenki, most már hagyjuk is azt a segélyezést, jön gusztustizenöt, és végre fellélegezhet az iparág. Úgy látszik, mégse nem jön[/perfectpullquote]

– írta például a Kiscsillag frontembere, Lovasi András.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból